1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialPachetul de Carpati se scumpeste cu 3.750 lei

Pachetul de Carpati se scumpeste cu 3.750 lei

In propunerile de modificare a Codului Fiscal, ultima varianta, Finantele anunta ca pentru tigari si tutun “acciza datorata este egala cu suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem, dar nu mai putin de 100% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, care reprezinta acciza minima. Cand suma dintre acciza specifica si cea ad valorem este mai mica decat acciza minima, se plateste acciza minima”.
Potrivit reprezentantilor producatorilor din industria de profil, daca propunerea Finantelor va fi adoptata, scumpirea va afecta tigarile vandute astazi la preturi sub 34.000 lei pachetul. Preturile afectate vor fi cele ale tigarilor vandute astazi cu 34.000 lei pachetul. Cea mai semnificativa majorare va fi aferenta tigarilor Carpati, al caror pret va urca cu 3.750 lei/pachet.
In prezent, acciza datorata se determina prin insumarea unei taxe de 9,10 euro pentru 1.000 de tigarete la care se adauga 30% din pretul maximal de vanzare, dar nu poate fi mai mica de 19,92 euro/1.000 de tigarete.
Ministerul de Finante va anunta trimestrial, pana pe data de 25 a primei luni din trimestru, valoarea accizei minime, precum si valoarea de referinta, care vor sta la baza determinarii preturilor maxime de vanzare cu amanuntul, se prevede in proiectul de modificare a Codului Fiscal.
“Majorarea pretului la tutun necesita o analiza si asupra elasticitatii cererii pe aceasta piata. Pretul unui pachet de tigari ar trebui sa urce la 2 euro incepand de anul viitor, daca ar putea fi controlata contrabanda”, declara ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, la inceputul mandatului sau. “Tot ce va pot spune este ca de la 1 ianuarie 2006 produsele din tutun si alcool vor costa mai mult. In cazul in care va exista o taxa pe viciu, aceasta va reprezenta fie o decalare a graficului in privinta cresterii accizelor, fie o alta taxa, dar care nu va fi denumita taxa pe viciu”, mai spunea Vladescu.

Cele mai citite

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...

Ministrul Apărării: Există posibilitatea antrenării de militari ucraineni în România

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat că există posibilitatea antrenării de militari ucraineni pe teritoriul României, în multiple domenii."Eu am fost la Londra...
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...
Ultima oră
Pe aceeași temă