32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialOtelaria electrica cu convertizoare a fost demolata ilegal

Otelaria electrica cu convertizoare a fost demolata ilegal

Nicolae Dragu, primarul municipiului Calarasi, a emis ilegal catre Lemtrans avizul de demolare a Otelariei Electrice cu Convertizoare. Desi a dat avizul "inselat" de o declaratie notariala data in fals de "directorul general" al Lemtrans, primarul fusese incunostintat ca nu poate da avizul. Asa cum stia si ca sotia sa este asociata cu fiica patronului Lemtrans in firma Lemtur Grup SRL.

Curtea de Apel a dispus intoarcerea bunurilor in patrimoniul Siderca

Lemtrans a achizitionat otelaria electrica la data de 11 februarie 2005, cand a fost semnat actul de adjudecare ca urmare a licitatiei de executare silita din data de 4 februarie 2005. Otelaria electrica era nou-nouta si cu o investitie in curs, sustine Carmen Franga, reprezentantul lichidatorului judiciar, nefiind finalizata decat in proportie de 85-90%. Cu toate acestea, bunul a fost adjudecat cu numai 7,295 milioane de dolari, la 75% din valoarea istorica (din 1992), minimul prevazut de lege. "Si ca fier vechi valora cu mult mai mult", spune lichidatorul.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a atacat actul de adjudecare. Un an mai tarziu, la data de 24 ianuarie 2006, Curtea de Apel Bucuresti dispune intoarcerea tuturor bunurilor in patrimoniul Siderca: "Anuleaza publicatia de vanzare din 4 ianuarie 2005, privind Otelaria de Convertizoare, constructiile, utilajele si terenurile aferente. Anuleaza procesul verbal de licitatie din 4 februarie 2005 si actul de adjudecare din 11.02.2005, precum si toate actele de executare subsecvente.(…) Dispune intoarcerea executarii si repune partile in situatia anterioara, in sensul ca intoarce bunurile in patrimoniul debitoarei SC Siderca SA". Sentinta Curtii de Apel, definitiva, a fost atacata cu recurs la Inalta Curte, termenul fiind 4 octombrie 2006. Pana la aceasta data insa, Lemtrans a incercat si a reusit sa demoleze otelaria electrica.

Minciuna penala a directorului Lemtrans

Lemtrans a depus in acest scop, la Primaria Calarasi, o cerere de emitere a unei autorizatii de desfiintare a cladirii – "Otelarie cu convertizoare". Demolarea a fost aprobata pe data de 12 iunie 2006 sub semnatura primarului municipiului Calarasi, Nicolae Dragu, pe baza unei declaratii notariale in fals a "directorului general" al Lemtrans, Florinel Tomescu (fost "adjunct" la Siderca). El a declarat in fata notarului (cunoscut fiind ca falsul se pedepseste cu inchisoarea) ca imobilul, Otelaria, "nu a fost implicat in litigii comerciale sau de alta natura", nu figureaza in procese si nu formeaza obiectul vreunor dosare aflate pe rolul Judecatoriei Calarasi, Tribunalului Calarasi sau altor instante din tara".

Primarul Calarasiului a prins Dragu de Lemtrans

Primarul municipiului nu se poate disculpa insa ca a emis autorizatia pe baza minciunii directorului Lemtrans. Exista suficiente argumente cum ca primarul Dragu cunostea adevarul. Cel mai puternic argument este scrisoarea Siderca SA, prin care atat primarul, cat si Directia Taxe si Impozite din Primarie sunt instiintati ca atat otelaria, cat si utilajele "se afla in proprietatea Siderca SA in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive (…) Va comunicam faptul ca aveti obligatia legala de a comunica oricarei persoane care solicita institutiei dv. eliberarea unor avize/autorizatii/ certificate faptul ca Siderca SA este unicul proprietar al imobilului Otelarie cu convertizoare". Adresa a fost inregistrata la primarie pe data de 7 iunie anul curent, cu 5 zile inainte de avizul primarului! Pentru domnul primar Dragu nu a fost insa de ajuns. Intre timp cladirea a fost demolata, in mare parte, de lucratorii Lemtrans. Legal, din moment ce ilegalitatea s-a produs in biroul primarului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă