Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a declarat ca va cere conducerii Spitalului Clinic nr. 1 Judetean sa dea jos reclamele publicitare de pe fatada unitatii medicale, pe motiv ca nu au aprobare si pentru ca locatia i se pare nepotrivita.
Cererea lui Ostaficiuc vine, totusi, la un an de zile de cand spitalul a decis sa accepte reclamele, cu gandul ca va aduna ceva mai multi bani la bugetul si asa sarac al spitalului. Ideea a apartinut fostului director, Virgil Paunescu, acum secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Luna de luna, in bugetul spitalului intra 100 de milioane de lei, bani care ar fi pierduti prin intreruperea contractelor.
„Ideea este deplasata”
In urma cu doua saptamani, presedintele CJ Timis a solicitat sefilor de la spital date despre celelalte surse de finantare pe care unitatea medicala le are in afara banilor de la bugetul judetean. Este vorba despre inchirierea spatiilor si despre situatia reclamelor de pe fatada spitalului. „Nu ma intereseaza sa fie tot felul de afise pe spital, pentru ca nu sunt agenti publicitari. Trebuie sa existe o limita, iar acest fapt mi se pare deplasat. Nu ma intereseaza cati bani aduna la buget”, a declarat Ostaficiuc. Acesta se sesizeaza de abia acum de faptul ca CJ Timis nu a fost intrebat daca acest gen de reclama poate fi facut, desi reclamele sunt vechi de un an. „Vom interzice acest gen de reclame, cu exceptia celor care au un contract mai lung si trebuie respectat. Legal, putem sa le cerem sa le dea jos si pe acestea, pentru ca noi suntem proprietarii cladirii si avem tot dreptul”, a adaugat Ostaficiuc.
Mihai Ionac, managerul spitalului, a afirmat ca in contractul de administrare al imobilului nu se mentioneaza niciunde ca trebuie sa se ceara aprobarea CJT pentru ce se face cu fatada cladirii. „Avem dreptul de a administra aceasta cladire. Un singur lucru nu avem voie, sa instrainam imobilul. Procedurile prin care adunam acesti bani sunt legale”, a precizat Ionac. Conform acestuia, prin inchirierea fatadei, in buzunarul unitatii medicale intra lunar 10.000 lei noi (100 de milioane), bani care sunt folositi pentru reparatii curente.
Finantarea spitalului Ð subiect de disputa in administratie
Administrarea „Judeteanului” a fost subiect de disputa intre Ostaficiuc si prefectul Ovidiu Draganescu. Reprezentantul Guvernului s-a aratat nemultumit de felul in care Consiliul Judetean Timis a facut rectificarea de buget. In opinia sa, banii nu sunt impartiti dupa necesitati, ci pe lucruri marunte. „Ma deranjeaza ca sunt alocati bani pentru lucruri care nu sunt atat de necesare, iar Spitalul Judetean nu primeste decat ceea ce consuma. Daca nu exista vointa de a ajuta spitalul, atunci el ar trebui sa fie transferat la Ministerul Sanatatii”, spunea Draganescu.
Ostaficiuc il acuza acum pe prefect ca a vorbit in necunostinta de cauza si explica de ce spitalul nu mai primeste bani. „Nesuplimentarea fondurilor alocate se datoreaza faptului ca aceasta institutie nu a cheltuit pana in prezent decat 120 de milioane de lei vechi din cele 10 miliarde de lei alocate prin buget pentru reparatii si investitii. Astfel, din cele 10 miliarde de lei ROL alocate, spitalul mai are disponibila, prin bugetul aprobat de plen, suma de peste 9,88 de miliarde ROL. In momentul in care conducerea Spitalului Judetean va prezenta proiecte care depasesc ca valoare cele 10 miliarde de lei alocate prin buget, plenul CJT va analiza si, probabil, va aproba suplimentarea fondurilor”, a afirmat Ostaficiuc.
In aproape trei ani de cand cladirea a intrat in administrarea CJT, s-au alocat circa 30 de miliarde de lei vechi, exclusiv pentru reparatii la imobil. Spitalul Judetean mai strange alte cateva sute de mii de lei noi din inchirieri de spatii, la care contribuie si sponsorii. De exemplu, tot mai multe concerne sponsorizeaza spitalul pentru a se amenaja saloane private, unde au prioritate angajatii respectivei firme.