18.9 C
București
joi, 12 septembrie 2024
AcasăSpecialOsservatorio sui Balcani: Aderarea Romaniei la UE, cosmar pentru moldoveni

Osservatorio sui Balcani: Aderarea Romaniei la UE, cosmar pentru moldoveni

De la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, pentru moldoveni viata este mai grea. Autoritatile romane si moldovene nu colaboreaza, in detrimentul drepturilor cetatenilor lor. Ultimele noua luni, cu incepere de la aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, au fost un adevarat cosmar pentru moldovenii care doreau sa calatoreasca in aceasta tara. Pana atunci, Romania fusese una din putinele tari in care moldovenii puteau intra fara probleme, fara a fi nevoie de vize, in afara de Ucraina, Rusia si alte foste republici sovietice. Romania era insa destinatia preferata, existand peste 3 milioane de intrari numai anul trecut, scrie Osservatorio sui Balcani, citat de Rompres.

Acum, la fel ca in cazul tuturor celorlalte tari membre in UE, portile Romaniei s-au inchis si se deschid numai pentru cei care au cetatenie romana sau au obtinut o viza de intrare. Rezervari on-line, prin telefon si cozi interminabile: aceasta este situatia zilnica la Consulatul roman din Chisinau.

Reactia autoritatilor moldovene fata de aceste noi dificultati a fost aceea de indiferenta. Sau chiar mai rau, au afisat o atitudine putin cooperanta, impiedicand deschiderea a doua consulate romanesti in orasele Balti, in nord, si Cahul, in sud. Deschiderea acestor doua consulate ar fi permis cresterea capacitatii de acordare a vizelor, depasind impasul celor 200 de cereri nerezolvate pe zi ale Consulatului de la Chisinau. Totodata, ar fi usurat viata celor care nu locuiesc in capitala R.Moldova.

Toate acestea s-au intamplat in pofida faptului ca, initial, presedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, a dat asigurari omologului sau roman, Traian Basescu, ca va aproba de urgenta infiintarea celor doua consulate. Lucru care nu s-a intamplat inca. Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene al R.Moldova a intarziat unda verde, sub diferite pretexte.

Intrebat despre acest subiect in cursul unei transmisii televizate, presedintele Voronin a declarat ca nu a promis niciodata deschiderea celor doua consulate. Intr-un interviu ulterior, el a precizat ca, drept consecinta a actiunilor guvernului moldovean, Romania si Bulgaria ar fi reactionat anuland vizele de tranzit acordate cetatenilor moldoveni. Din pacate, acest lucru nu era adevarat, iar presedintele Voronin a interpretat gresit, considerand deja aplicata o propunere a Comisiei Europene. Mass media de la Chisinau au fost indignate de declaratiile prezidentiale, acuzandu-l pe Voronin ca este cel putin superficial, vorbind in termeni eufemistici.

Chestiunea vizelor a degenerat ulterior cand au fost lansate acuzatii fata de misiunea diplomatica romana in capitala moldoveana. In cursul unei conferinte de presa datand din 17 august, ministrul moldovean de interne a declarat ca ar fi fost descoperita o retea organizata de acordare ilegala a vizelor, in care ar fi fost implicat ''un functionar de rang inalt, cu puteri decizionale'' de la Consulatul Romaniei la Chisinau. Ministrul a mai adaugat ca directorul unei agentii de turism ar fi fost arestat in timp ce primea cateva sute de euro in schimbul vizelor de intrare in UE.

La inceput, nicio nota oficiala privind aceasta problema, care sa clarifice ce s-a intamplat, nu a fost adresata de autoritatile moldovene Ministerului de Externe din Romania. ''Scandalul vizelor'' se afla insa pe primele pagini ale tuturor ziarelor, atat din Romania cat si din R.Moldova. Numai o luna mai tarziu procuratura generala din Moldova a cerut Ministerului Justitiei din Romania sa declanseze anchetele fata de Alexandru Rus, seful sectiei consulare a Ambasadei Romaniei de la Chisinau, pentru abuz in serviciu si coruptie. Rus a fost destituit din functie, dar acest lucru nu inseamna, asa cum a declarat ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, ca Rus ar fi vinovat.

In opinia unor analisti, acest scandal al vizelor si acuzatiile de coruptie aduse Consulatului roman ar fi o reactie la unele declaratii ale presedintelui roman Traian Basescu pe tema cetateniei romane de acordat cetatenilor moldoveni. Traian Basescu a cerut intr-adevar guvernului roman sa reevalueze procesul de acordare a cetateniei romane pentru moldoveni, definindu-l drept ''lent si complicat''. El a invocat in acest sens o obligatie morala si politica fata de moldoveni. ''Avand in vedere ca pe piata fortei de munca din UE exista o lipsa de mana de lucru de 20 de milioane de lucratori nu vad de ce Romania nu ar contribui la reducerea acestui deficit liberalizand acordarea cetateniei pentru cetatenii Republicii Moldova, fie ei de origine romana sau rusa'', a declarat Traian Basescu.

La inceputul lunii septembrie, printr-o ordonanta de urgenta, guvernul roman a modificat legea privind cetatenia. Obiectivul era acela de a simplifica procedurile de obtinere a cetateniei. Potrivit estimarilor oficiale, pana in 2001 aproximativ 100.000 de moldoveni au obtinut cetatenia romana. Intre 2002 si 2006, numarul lor s-a redus drastic la 2.500, din cauza unei inaspriri a procedurilor legata de aderarea Romaniei la UE. Circa 800.000 de persoane si-au exprimat dorinta de a obtine cetatenia romana, desi numai 30.000 au prezentat o cerere oficiala.

De partea moldoveana insa, este in curs de aprobare un proiect de lege care risca sa-i descurajeze pe cei care doresc sa obtina cetatenia romana. La 28 septembrie, parlamentarii comunisti din Parlamentul R.Moldova au prezentat un proiect de lege in care se afirma ca toti cei care au dubla cetatenie nu pot fi alesi in Parlament, nu pot face parte din guvern, din Curtea Constitutionala, serviciile vamale si multe alte institutii publice. Multi au avut o pozitie defavorabila fata de acest proiect de lege, apreciindu-l drept neconform cu legislatia nationala si internationala.

''Trebuie citata in acest sens Conventia europeana, valabila si in Republica Moldova cu incepere de la 1 martie 2000. In ea se afirma ca cetatenii unei tari care detin si o alta cetatenie au aceleasi drepturi si obligatii pe teritoriul statului in care traiesc ca si ceilalti cetateni'', a relevat Vasile Sova, ministrul moldovean al reintegrarii, printre altele un minister care se ocupa si de negocierile dintre R.Moldova si regiunea separatista Transnistria.

Problema acordarii cetateniei romane si a vizelor pentru cetateni moldoveni ramane deschisa, conchide publicatia italiana.

Cele mai citite

Rusia și China și-ar uni forțele dacă ar fi amenințate de SUA

Rusia a declarat miercuri că parteneriatul său cu China nu este îndreptat împotriva unor terţe ţări, dar că cele două puteri ar putea să-şi...

Franța: Dreapta tradițională(Les Republicains) este gata să participe la guvernarea noului premier Michel Barnier

Deputaţii şi senatorii de dreapta Les Républicains (LR, Republicanii), care au revenit miercuri din vacanţa parlamentară, au dat oficial fiecare undă verde participării unor...

Ucraina vrea ca țările vecine NATO să doboare rachetele și dronele rusești din vestul ei

Ucraina le-a cerut miercuri ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti care vizează ţinte în regiunile sale din vest, potrivit tribune.net.ph. "Ruşii...
Ultima oră
Pe aceeași temă