„Osama bin Laden este mort. S-a fฤcut dreptate!” – acesta a fost anunลฃul Preลedintelui Obama din seara zilei de 1 mai, anunลฃ care a avut un impact semnificativ ลi asupra pieลฃelor financiare internaลฃional. Cotaลฃia la sortimentul petrolier relevant în Europa, BRENT, a scฤzut cu 4.5 dolari, de la 126.10 la 121.60 dolari/baril în doar cateva ore! Aceasta ลtire ar putea duce la o scฤdere ลi mai accentuatฤ a preลฃului la petrol în urmฤtoarele zile. Trebuie însฤ avut în vedere cฤ scฤderea vine pe fondul unui volum mic de tranzacลฃii, datorat faptului cฤ piaลฃa financiarฤ din Londra nu a lucrat ieri. Chiar dacฤ este numai un efect de moment, va fi totuลi interesant ce se va întampla astฤzi, când pieลฃele financiare vor tranzacลฃiona la întreaga capacitate.
Piaลฃa internationalฤ de materii prime este tributarฤ evenimentelor politice cu impact global! Unele sunt transportate mediatic atât de puternic, încât acoperฤ percepลฃia sฤnฤtoasฤ a realitฤลฃii. Aceasta poate face ca scฤderea de ieri sฤ fie doar conjuncturalฤ, de micฤ amplitudine! În ceea ce priveลte variaลฃia actualฤ a preลฃului la petrol ลi la produsele petroliere, cuvântul de ordine este ลi rฤmâne: decorelarea! FED-ul (Federal Reserve, Banca Centralฤ Americanฤ) e cu spatele la zid. Inflaลฃia, chiar ลi temporarฤ, înteลฃeลte focul pe piaลฃa petrolului! Cotaลฃia la BRENT a înregistrat în ultimile douฤ sฤptฤmâni o volatilitate ridicatฤ, cu fluctuaลฃii zilnice ale preลฃului de patru-cinci dolari SUA.
Influenลฃa Orientului Apropiat
Aceasta volatilitate mare a fost cauzatฤ în mare parte de tensiunile politice din Orientul Apropiat ลi nordul Africii, o influenลฃฤ puternicฤ asupra cotaลฃiilor au avut-o ลi alegerile prezidenลฃiale din Nigeria, cât ลi anunลฃul din data de 18 aprilie al Agenลฃiei de Evaluare Financiarฤ Standard&Poor’s, care a revizuit perspectiva rating-ului SUA, de la stabil la negativ! Analiza preลฃului la BRENT, pânฤ la anunลฃul Agenลฃiei S&P ลi a publicฤrii rezultatului alegerilor din Nigeria, aratฤ cฤ în prima jumฤtate a lunii aprilie a existat o creลtere în numai câteva zile a cotaลฃiei pentru petrol de la 118 la 127 dolari/baril, creลtere cauzatฤ în cea mai mare parte de evoluลฃia conflictului din Libia, unde instalaลฃiile petroliere au fost afectate doar într-o micฤ mฤsurฤ. Semnalul perceput de cฤtre piaลฃฤ a fost ca o prelungire a acestui conflict, cu efecte de scฤdere a exporturilor de petrol din Libia ลi, implicit, o creลtere a preลฃului pentru petrol. Dupฤ atingerea maximului ultimilor doi ani ลi jumฤtate, cotaลฃia a scฤzut într-o singura zi cu 4 dolari. Volatilitatea a fost mare pentru un interval de douฤ zile, scฤderea fiind cauzatฤ de faptul cฤ foarte mulลฃi jucฤtori din piaลฃฤ au decis la nivelul de 127 dolari/baril sฤ-ลi marcheze profitul. Pânฤ pe data de 18 aprilie, cotaลฃiile au rฤmas în intervalul de variaลฃie 120-123 dolari/baril.
Alegerile din Nigeria au crescut preลฃul
Cu toate ca Nigeria este cea mai mare ลฃarฤ exportatoare de petrol din Africa, rezultatul alegerilor prezidenลฃiale nu a avut o influenลฃฤ majorฤ asupra preลฃului, piaลฃa luând totuลi în considerare acest factor, având ca efect o creลtere de 2-3 dolari/baril. Nigeria este un stat caracterizat de ceva vreme de instabilitate politicฤ, o serie de atacuri asupra unor platforme petroliere au avut loc în ultimii ani ลi în prezent au loc proteste împotriva noului preลedinte. Este ลtiut faptul cฤ instabilitatea politicฤ nu poate duce decât la o creลtere a cotaลฃiilor pe termen scurt.
Efectul anunลฃului Agentiei de Evaluare Financiara Standard&Poor’s
Revizuirea în scฤdere a perspectivei rating-ului SUA, de la stabil la negativ, este prima din istoria agenลฃiei. Practic, agenลฃia a publicat un raport sceptic. Existฤ comentarii în piaลฃฤ conform cฤrora Adminstraลฃia Obama ar fi cerut S&P-ului sฤ nu înrฤutฤลฃeascฤ perspectiva de rating, reprezentanลฃii Trezoreriei replicând S&P cฤ raportul lor subestimeazฤ capacitatea politicienilor americani de a ajunge la un compromis asupra reducerii deficitului bugetar. Prima reacลฃie datoratฤ publicฤrii raportului a fost scฤderea principalilor indici ai bursei americane, indicele S&P a scฤzut cu aproape 30 de dolari, de la 1325 la 1295 dolari. Preลฃul la BRENT a scฤzut de la 123.2 la 119 dolari/baril în douฤ zile. Dolarul american s-a apreciat faลฃฤ de moneda euro cu 2.3% de la 1.45 la 1.415. Dacฤ scฤderea preลฃului la petrol ลi a indicilor bursei au fost niลte reacลฃii normale la acest raport, surprinzฤtore a fost întฤrirea monedei americane în orele de dupฤ publicarea acestui raport, apreciere justificatฤ prin faptul cฤ jucฤtorii s-au aลteaptat la o creลtere a dobânzii de referinลฃฤ de cฤtre FED. Din punct de vedere al analizei tehnice, o scฤdere pentru BRENT sub pragul de 120 dolari/baril, combinatฤ cu perspectivele raportului S&P, ar fi trebuit sฤ ducฤ preลฃul Brent spre 110-112 dolari/baril ลi pretul la WTI sub 100 dolari/baril.
Pe data de 20 aprilie, pe fondul publicฤrii situatiilor financiare ale unor companii americane ลi asiatice, rapoartele au arฤtat o creลtere a profiturilor, piaลฃa a interpretat acest lucru drept o recâลtigare a încrederii privind redresarea economicฤ la nivel global, indicii burselor internationale au crescut, S&P a ajuns la nivelul de 1340, reprezentând o creลtere de 45 de dolari de la nivelul atins pe 18 aprilie. Preลฃul la BRENT a crescut pânฤ la nivelul de 125 dolari/baril, 6 dolari peste minimul atins cu douฤ zile inainte. Dolarul american s-a depreciat faลฃฤ de moneda euro cu 3.5%, atingând nivelul de 1.464 (un maxim pentru ultimul an ลi jumatate!). Creลterea preลฃului la petrol ลi produse petroliere a fost argumentatฤ prin faptul cฤ un dolar slab creลte apetitul investitorilor pentru piaลฃa mฤrfurilor, la care se adugฤ ลi semnalele îmbunฤtฤลฃirii economiei americane, cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial. Aceste date au atenuat în piaลฃฤ urmฤrile deficitelor bugetare existente în câteva state din cadrul UE ลi au anulat impactul raportulului agentiei S&P. Cât timp exista o divergenลฃฤ privind evoluลฃia diverselor pieลฃe financiare, creลterea cotaลฃiilor la produsele petroliere fiind justificatฤ de un dolar slab, indicii bursei americane crescând, zona euro confruntându-se cu mari probleme economice, ar trebui sฤ asistฤm la o apreciere sau mฤcar o stabilizare a monedei americane ลi nu la o depreciere!
Tensiunile din Orientul Mijlociu
Potenลฃialul social exploziv din Algeria, Bahrein, Iran, Oman ลi Yemen se acumuleazฤ, în Siria situaลฃia se agraveazฤ de la orฤ la orฤ, o desfฤลurare complexฤ, greu de previzionat în relaลฃie cu evoluลฃia viitoare a preลฃului petrolului BRENT. Dacฤ vor fi din nou semnale concludente privind îmbunฤtฤลฃirea economiei SUA, este de aลteptat o creลtere a preลฃului la petrol, nefireascฤ fiind însฤ o depreciere aลa de acceleratฤ a monedei americane. Dacฤ aceste semnale de creลtere economicฤ se confirmฤ în viitorul apropiat ลi deprecierea monedei americane continuฤ, respectând raลฃionamentul conform cฤruia „un dolar slab creลte apetitul investitorilor pentru piaลฃa mฤrfurilor”, prevedem o creลtere a cotaลฃiei pânฤ la un nivel de 145 dolari/baril, bineînลฃeles fฤrฤ o agravare pe termen scurt a tensiunilor din Orient. Întrebarea fireascฤ ce apare este: preลฃul la petrol va scฤdea datoritฤ înrฤutฤลฃirii semnalelor economice pentru cel mai mare consumator la nivel mondial sau va creลte datoritฤ apetitului crescut al investitorilor pentru piaลฃa produselor petroliere datoratฤ unui dolar slab? O stabilizare a preลฃului la BRENT peste nivelul de 120 dolari/baril pentru o perioadฤ mai lungฤ de timp va încetini procesul de creลtere economicฤ ลi va duce la creลterea fenomenului inflationist la nivel global.
Reacลฃia Bฤncii Centrale Europene
Sฤptฤmâna trecutฤ, Banca Centralฤ Europeanฤ a mฤrit dobânda de referinลฃฤ pentru moneda euro tocmai datoritฤ faptului cฤ se doreลte ameliorarea acestui fenomen inflaลฃionist.
Anul 2008, acelaลi scenariu! O depreciere masiva a dolarului american ลi o creลtere a preลฃului la petrol pânฤ la nivelul de 147 dolari/baril! Singura diferenลฃa majora este ca atunci SUA se confruntฤ cu o crizฤ financiarฤ provocatฤ de sectorul imobiliar ลi principalii indici ai bursei se prabuลiserฤ, în timp ce acum existฤ semnale semnificative ale îmbunฤtฤลฃirii activitฤลฃii economice ลi o creลtere a bursei. Chiar dacฤ apetitul investitorilor de a intra în poziลฃii de cumpฤrare pe piaลฃa produselor petroliere este mare când moneda americanฤ se depreciazฤ, aceastฤ depreciere reflectฤ totuลi o înrฤutฤลฃire a economiei americane. Creลterea preลฃului este astfel limitatฤ ลi datoritฤ faptului cฤ cererea din partea celui mai mare consumator al acestor produse, piaลฃa din SUA, este foarte posibil sฤ scadฤ.
Impactul Bฤncii Centrale Americane
Un impact important pentru evoluลฃia în urmฤtoarele sฤptฤmâni a preลฃului la petrol la avut rezultatul ลedintei de politicฤ monetarฤ a FED din data de 27 aprilie 2011. O eventualฤ creลtere a dobânzii de referinลฃฤ din partea organismului american ar fi dus la o apreciere a dolarului în raport cu celelate valute ลi o scฤdere a preลฃului la petrol. Menลฃinerea actualei politici monetare a avut ca efect o continuare a deprecierii dolarului american ลi o crestere a preลฃului la petrol! Din punct de vedere al analizei tehnice, atâta timp cât cotaลฃia rฤmâne peste pragul de 120 dolari/baril, este posibil sฤ avem în continuare o creลtere spre ลi chiar peste nivelul de 130 dolari/baril. O scฤdere a cotaลฃiei ลi mentinerea acesteia pentru câteva zile sub pragul de 120 dolari/baril poate sฤ ducฤ din nou în palierul de variatie 113-115 dolari/baril. Apreciez astfel decorelarea pieลฃelor ca fiind evenimentul cel mai semnificativ în desfฤลurare la nivel mondial în acest moment, Nigeria, contrar prognozelor, aproape cฤ nu a avut impact, S&P-ul a dat scânteia creลterii palierului de variaลฃie la BRENT, moartea inamicului numฤrul unu Osama bin Laden a ameliorat foarte din scurt situatia! FED-ul, rฤmâne cu spatele la zid – deoarece nu a schimbat politica monetarฤ – astfel se „temporizeaza evoluลฃia, dar se ลi înteลฃeลte focul”!
analizฤ de Dan Berendel, trader international ลi proprietar al Master Chem Oil srl. singura companie românescฤ de comerลฃ exterior cu produse petroliere