18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialOsama a murit, petrolul s-a ieftinit! Oare pentru cรขt timp?

Osama a murit, petrolul s-a ieftinit! Oare pentru cรขt timp?

„Osama bin Laden este mort. S-a fฤƒcut dreptate!” – acesta a fost anunลฃul PreลŸedintelui Obama din seara zilei de 1 mai, anunลฃ care a avut un impact semnificativ ลŸi asupra pieลฃelor financiare internaลฃional. Cotaลฃia la sortimentul petrolier relevant în Europa, BRENT, a scฤƒzut cu 4.5 dolari, de la 126.10 la 121.60 dolari/baril în doar cateva ore! Aceasta ลŸtire ar putea duce la o scฤƒdere ลŸi mai accentuatฤƒ a preลฃului la petrol în urmฤƒtoarele zile. Trebuie însฤƒ avut în vedere cฤƒ scฤƒderea vine pe fondul unui volum mic de tranzacลฃii, datorat faptului cฤƒ piaลฃa financiarฤƒ din Londra nu a lucrat ieri. Chiar dacฤƒ este numai un efect de moment, va fi totuลŸi interesant ce se va întampla astฤƒzi, când pieลฃele financiare vor tranzacลฃiona la întreaga capacitate.

Piaลฃa internationalฤƒ de materii prime este tributarฤƒ evenimentelor politice cu impact global! Unele sunt transportate mediatic atât de puternic, încât acoperฤƒ percepลฃia sฤƒnฤƒtoasฤƒ a realitฤƒลฃii. Aceasta poate face ca scฤƒderea de ieri sฤƒ fie doar conjuncturalฤƒ, de micฤƒ amplitudine! În ceea ce priveลŸte variaลฃia actualฤƒ a preลฃului la petrol ลŸi la produsele petroliere, cuvântul de ordine este ลŸi rฤƒmâne: decorelarea! FED-ul (Federal Reserve, Banca Centralฤƒ Americanฤƒ) e cu spatele la zid. Inflaลฃia, chiar ลŸi temporarฤƒ, înteลฃeลŸte focul pe piaลฃa petrolului! Cotaลฃia la BRENT a înregistrat în ultimile douฤƒ sฤƒptฤƒmâni o volatilitate ridicatฤƒ, cu fluctuaลฃii zilnice ale preลฃului de patru-cinci dolari SUA.

Influenลฃa Orientului Apropiat
Aceasta volatilitate mare a fost cauzatฤƒ în mare parte de tensiunile politice din Orientul Apropiat ลŸi nordul Africii, o influenลฃฤƒ puternicฤƒ asupra cotaลฃiilor au avut-o ลŸi alegerile prezidenลฃiale din Nigeria, cât ลŸi anunลฃul din data de 18 aprilie al Agenลฃiei de Evaluare Financiarฤƒ Standard&Poor’s, care a revizuit perspectiva rating-ului SUA, de la stabil la negativ! Analiza preลฃului la BRENT, pânฤƒ la anunลฃul Agenลฃiei S&P ลŸi a publicฤƒrii rezultatului alegerilor din Nigeria, aratฤƒ cฤƒ în prima jumฤƒtate a lunii aprilie a existat o creลŸtere în numai câteva zile a cotaลฃiei pentru petrol de la 118 la 127 dolari/baril, creลŸtere cauzatฤƒ în cea mai mare parte de evoluลฃia conflictului din Libia, unde instalaลฃiile petroliere au fost afectate doar într-o micฤƒ mฤƒsurฤƒ. Semnalul perceput de cฤƒtre piaลฃฤƒ a fost ca o prelungire a acestui conflict, cu efecte de scฤƒdere a exporturilor de petrol din Libia ลŸi, implicit, o creลŸtere a preลฃului pentru petrol. Dupฤƒ atingerea maximului ultimilor doi ani ลŸi jumฤƒtate, cotaลฃia a scฤƒzut într-o singura zi cu 4 dolari. Volatilitatea a fost mare pentru un interval de douฤƒ zile, scฤƒderea fiind cauzatฤƒ de faptul cฤƒ foarte mulลฃi jucฤƒtori din piaลฃฤƒ au decis la nivelul de 127 dolari/baril sฤƒ-ลŸi marcheze profitul. Pânฤƒ pe data de 18 aprilie, cotaลฃiile au rฤƒmas în intervalul de variaลฃie 120-123 dolari/baril.

Alegerile din Nigeria au crescut preลฃul
Cu toate ca Nigeria este cea mai mare ลฃarฤƒ exportatoare de petrol din Africa, rezultatul alegerilor prezidenลฃiale nu a avut o influenลฃฤƒ majorฤƒ asupra preลฃului, piaลฃa luând totuลŸi în considerare acest factor, având ca efect o creลŸtere de 2-3 dolari/baril. Nigeria este un stat caracterizat de ceva vreme de instabilitate politicฤƒ, o serie de atacuri asupra unor platforme petroliere au avut loc în ultimii ani ลŸi în prezent au loc proteste împotriva noului preลŸedinte. Este ลŸtiut faptul cฤƒ instabilitatea politicฤƒ nu poate duce decât la o creลŸtere a cotaลฃiilor pe termen scurt.

Efectul anunลฃului Agentiei de Evaluare Financiara Standard&Poor’s
Revizuirea în scฤƒdere a perspectivei rating-ului SUA, de la stabil la negativ, este prima din istoria agenลฃiei. Practic, agenลฃia a publicat un raport sceptic. Existฤƒ comentarii în piaลฃฤƒ conform cฤƒrora Adminstraลฃia Obama ar fi cerut S&P-ului sฤƒ nu înrฤƒutฤƒลฃeascฤƒ perspectiva de rating, reprezentanลฃii Trezoreriei replicând S&P cฤƒ raportul lor subestimeazฤƒ capacitatea politicienilor americani de a ajunge la un compromis asupra reducerii deficitului bugetar. Prima reacลฃie datoratฤƒ publicฤƒrii raportului a fost scฤƒderea principalilor indici ai bursei americane, indicele S&P a scฤƒzut cu aproape 30 de dolari, de la 1325 la 1295 dolari. Preลฃul la BRENT a scฤƒzut de la 123.2 la 119 dolari/baril în douฤƒ zile. Dolarul american s-a apreciat faลฃฤƒ de moneda euro cu 2.3% de la 1.45 la 1.415. Dacฤƒ scฤƒderea preลฃului la petrol ลŸi a indicilor bursei au fost niลŸte reacลฃii normale la acest raport, surprinzฤƒtore a fost întฤƒrirea monedei americane în orele de dupฤƒ publicarea acestui raport, apreciere justificatฤƒ prin faptul cฤƒ jucฤƒtorii s-au aลŸteaptat la o creลŸtere a dobânzii de referinลฃฤƒ de cฤƒtre FED. Din punct de vedere al analizei tehnice, o scฤƒdere pentru BRENT sub pragul de 120 dolari/baril, combinatฤƒ cu perspectivele raportului S&P, ar fi trebuit sฤƒ ducฤƒ preลฃul Brent spre 110-112 dolari/baril ลŸi pretul la WTI sub 100 dolari/baril.

Pe data de 20 aprilie, pe fondul publicฤƒrii situatiilor financiare ale unor companii americane ลŸi asiatice, rapoartele au arฤƒtat o creลŸtere a profiturilor, piaลฃa a interpretat acest lucru drept o recâลŸtigare a încrederii privind redresarea economicฤƒ la nivel global, indicii burselor internationale au crescut, S&P a ajuns la nivelul de 1340, reprezentând o creลŸtere de 45 de dolari de la nivelul atins pe 18 aprilie. Preลฃul la BRENT a crescut pânฤƒ la nivelul de 125 dolari/baril, 6 dolari peste minimul atins cu douฤƒ zile inainte. Dolarul american s-a depreciat faลฃฤƒ de moneda euro cu 3.5%, atingând nivelul de 1.464 (un maxim pentru ultimul an ลŸi jumatate!). CreลŸterea preลฃului la petrol ลŸi produse petroliere a fost argumentatฤƒ prin faptul cฤƒ un dolar slab creลŸte apetitul investitorilor pentru piaลฃa mฤƒrfurilor, la care se adugฤƒ ลŸi semnalele îmbunฤƒtฤƒลฃirii economiei americane, cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial. Aceste date au atenuat în piaลฃฤƒ urmฤƒrile deficitelor bugetare existente în câteva state din cadrul UE ลŸi au anulat impactul raportulului agentiei S&P. Cât timp exista o divergenลฃฤƒ privind evoluลฃia diverselor pieลฃe financiare, creลŸterea cotaลฃiilor la produsele petroliere fiind justificatฤƒ de un dolar slab, indicii bursei americane crescând, zona euro confruntându-se cu mari probleme economice, ar trebui sฤƒ asistฤƒm la o apreciere sau mฤƒcar o stabilizare a monedei americane ลŸi nu la o depreciere!

Tensiunile din Orientul Mijlociu
Potenลฃialul social exploziv din Algeria, Bahrein, Iran, Oman ลŸi Yemen se acumuleazฤƒ, în Siria situaลฃia se agraveazฤƒ de la orฤƒ la orฤƒ, o desfฤƒลŸurare complexฤƒ, greu de previzionat în relaลฃie cu evoluลฃia viitoare a preลฃului petrolului BRENT. Dacฤƒ vor fi din nou semnale concludente privind îmbunฤƒtฤƒลฃirea economiei SUA, este de aลŸteptat o creลŸtere a preลฃului la petrol, nefireascฤƒ fiind însฤƒ o depreciere aลŸa de acceleratฤƒ a monedei americane. Dacฤƒ aceste semnale de creลŸtere economicฤƒ se confirmฤƒ în viitorul apropiat ลŸi deprecierea monedei americane continuฤƒ, respectând raลฃionamentul conform cฤƒruia „un dolar slab creลŸte apetitul investitorilor pentru piaลฃa mฤƒrfurilor”, prevedem o creลŸtere a cotaลฃiei pânฤƒ la un nivel de 145 dolari/baril, bineînลฃeles fฤƒrฤƒ o agravare pe termen scurt a tensiunilor din Orient. Întrebarea fireascฤƒ ce apare este: preลฃul la petrol va scฤƒdea datoritฤƒ înrฤƒutฤƒลฃirii semnalelor economice pentru cel mai mare consumator la nivel mondial sau va creลŸte datoritฤƒ apetitului crescut al investitorilor pentru piaลฃa produselor petroliere datoratฤƒ unui dolar slab? O stabilizare a preลฃului la BRENT peste nivelul de 120 dolari/baril pentru o perioadฤƒ mai lungฤƒ de timp va încetini procesul de creลŸtere economicฤƒ ลŸi va duce la creลŸterea fenomenului inflationist la nivel global.

Reacลฃia Bฤƒncii Centrale Europene
Sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ, Banca Centralฤƒ Europeanฤƒ a mฤƒrit dobânda de referinลฃฤƒ pentru moneda euro tocmai datoritฤƒ faptului cฤƒ se doreลŸte ameliorarea acestui fenomen inflaลฃionist.
Anul 2008, acelaลŸi scenariu! O depreciere masiva a dolarului american ลŸi o creลŸtere a preลฃului la petrol pânฤƒ la nivelul de 147 dolari/baril! Singura diferenลฃa majora este ca atunci SUA se confruntฤƒ cu o crizฤƒ financiarฤƒ provocatฤƒ de sectorul imobiliar ลŸi principalii indici ai bursei se prabuลŸiserฤƒ, în timp ce acum existฤƒ semnale semnificative ale îmbunฤƒtฤƒลฃirii activitฤƒลฃii economice ลŸi o creลŸtere a bursei. Chiar dacฤƒ apetitul investitorilor de a intra în poziลฃii de cumpฤƒrare pe piaลฃa produselor petroliere este mare când moneda americanฤƒ se depreciazฤƒ, aceastฤƒ depreciere reflectฤƒ totuลŸi o înrฤƒutฤƒลฃire a economiei americane. CreลŸterea preลฃului este astfel limitatฤƒ ลŸi datoritฤƒ faptului cฤƒ cererea din partea celui mai mare consumator al acestor produse, piaลฃa din SUA, este foarte posibil sฤƒ scadฤƒ.

Impactul Bฤƒncii Centrale Americane
Un impact important pentru evoluลฃia în urmฤƒtoarele sฤƒptฤƒmâni a preลฃului la petrol la avut rezultatul ลŸedintei de politicฤƒ monetarฤƒ a FED din data de 27 aprilie 2011. O eventualฤƒ creลŸtere a dobânzii de referinลฃฤƒ din partea organismului american ar fi dus la o apreciere a dolarului în raport cu celelate valute ลŸi o scฤƒdere a preลฃului la petrol. Menลฃinerea actualei politici monetare a avut ca efect o continuare a deprecierii dolarului american ลŸi o crestere a preลฃului la petrol! Din punct de vedere al analizei tehnice, atâta timp cât cotaลฃia rฤƒmâne peste pragul de 120 dolari/baril, este posibil sฤƒ avem în continuare o creลŸtere spre ลŸi chiar peste nivelul de 130 dolari/baril. O scฤƒdere a cotaลฃiei ลŸi mentinerea acesteia pentru câteva zile sub pragul de 120 dolari/baril poate sฤƒ ducฤƒ din nou în palierul de variatie 113-115 dolari/baril. Apreciez astfel decorelarea pieลฃelor ca fiind evenimentul cel mai semnificativ în desfฤƒลŸurare la nivel mondial în acest moment, Nigeria, contrar prognozelor, aproape cฤƒ nu a avut impact, S&P-ul a dat scânteia creลŸterii palierului de variaลฃie la BRENT, moartea inamicului numฤƒrul unu Osama bin Laden a ameliorat foarte din scurt situatia! FED-ul, rฤƒmâne cu spatele la zid – deoarece nu a schimbat politica monetarฤƒ – astfel se „temporizeaza evoluลฃia, dar se ลŸi înteลฃeลŸte focul”!

 

analizฤƒ de Dan Berendel, trader international ลŸi proprietar al Master Chem Oil srl. singura companie românescฤƒ de comerลฃ exterior cu produse petroliere

 

Cele mai citite

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ