Senatorii au votat marti cu 73 de voturi "pentru" si 40 de voturi "impotriva" raportul de respingere al OUG 103/2009 privind organizarea referendumului, dar membrii PDL au acuzat un vot dublu al liberalilor si au anuntat ca vor parasi sala de plen, informeaza Newsin.
Vicepresedintele Senatului, democrat-liberalul Alexandru Peres, a atras atentia presedintelui de sedinta ca in randul senatorilor liberali a avut loc un vot dublu, unul dintre senatori votand si pentru un coleg absent.
Interventia acestuia a fost urmata de cea a senatorului liberal Dan Radu Rusanu care a afirmat ca "un vot nu influenteaza rezultatul votului", "chiar daca ar fi asa cum spun colegii de la PDL".
Dupa aceasta replica, senatorii PDL au anuntat ca vor parasi sala.
Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, Camera Deputatilor fiind decizionala.
OUG 103/2009 privind organizarea referendumului nu a putut fi luni nici aprobata, nici respinsa de catre senatori, pentru ca niciuna dintre propuneri nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru o lege organica, astfel ca a fost reprogramata la vot.
Comisia juridica a Senatului a aprobat, pe 7 octombrie, un raport de respingere a OUG privind organizarea referendumului, membrii opozitiei invocand existenta unor elemente de neconsitutionalitate si ca scopul OUG ar fi de a "perturba procesul electoral".
Proiectul de respingere primit 6 voturi "pentru", din partea membrilor partidelor de opozitie PSD, PNL si UDMR, si 3 voturi "impotriva" din partea democrat-liberalilor membri ai Comisiei juridice.
Presedintele comisiei juridice, social-democratul Toni Grebla, a atras atentia, in cadrul sedintei comisiei, ca OUG-ul discutat nu are semnaturile "cu atributii esentiale in aceasta cauza"- de la Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor, fiind semnata doar de prim-ministrul Emil Boc si de secretarul general al Guvernului, ceea ce "se pare ca nu prea avea calitate" , precum si de presedintele Institutului National de Statistica si Ministerul Finantelor Publice.
Grebla a mai spus ca ordonanta este neconsitutionala, fiind facuta "cu scopul de a perturba procesul electoral", dar si ca reprezinta o "depasire a unei posibile delegari legislative din partea Executivului". El a subliniat ca nu "justifica in niciun caz" caracterul de urgenta.
Presedintele Traian Basescu a transmis la 24 septembrie presedintilor celor doua camere ale Parlamentului o scrisoare prin care cere aviz consultativ pentru organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidentiale, pentru a consulta populatia in legatura cu reducerea Parlamentului la o singura camera si care sa aiba maximum 300 de parlamentari.
Intre timp, Guvernul a modificat Legea referendumului prin ordonanta de urgenta. Una din modificarile aduse prin OUG 103 se refera la stabilirea unui intreval de 20 de zile in care Parlamentul sa raspunda unei solicitari privind organizarea unui referendum din partea sefului statului. Guvernul a invocat in acest sens rezolutii ale CE, printre care un document intitulat "Liniile directoare cu privire la organizarea referendumului", potrivit caruia, in cazul in care Parlamentul are obligatia de a transmite un punct de vedere cu privire la organizarea unui referendum, "trebuie fixat un termen inauntrul caruia Legislativul sa isi dea acest aviz consultativ, iar in cazul in care termenul nu este respectat, textul va fi supus la vot fara avizul Parlamentului, aspecte care impun necesitatea modificarii legislatiei romane".