21.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialOrdonanta 162 si salariile neincasate i-au scos pe medici in strada

Ordonanta 162 si salariile neincasate i-au scos pe medici in strada

» Peste 150 de medici si asistenti medicali au pichetat ieri sediul Prefecturii Iasi, pe motiv ca nu si-au primit salariile. Membrii "Sanitas" sunt nemultumiti si de Ordonanta 162 potrivit careia toate unitatile sanitare, cu exceptia celor de urgenta, vor trece in subordinea autoritatilor locale.

Protestele sanitarilor ieseni sosesc la numai cateva zile dupa ce si profesorii din invatamantul preuniversitar au fost la un pas sa declanseze miscari de strada, tot pentru neplata salariilor. Potrivit reprezentantilor sindicalistilor din sanatate, aproximativ 40% din personalul care isi desfasoara activitatea in unitati medicale precum unitatile de primire urgente ale unor spitale, cabinetele de medicina scolara si prescolara si medicii rezidenti nu si-au primit salariile, desi acestea trebuiau achitate pana la jumatatea acestei luni. "In medicina de urgenta ni se cer performanta, efort si daruire in conditii de lucru extrem de dificile, insa este greu sa le explicam salariatilor de ce nu si-au primit salariile la timp. Este dificil, mai ales ca se apropie sarbatorile de iarna", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul Clinic de Urgente "Sf. Ioan" Iasi.

 

Liderii Sindicatului Sanitas Iasi considera ca trecerea spitalelor in subordinea autoritatilor locale, consilii judetene si consilii locale reprezinta o sufocare a sistemului sanitar din Romania. "Este o lege extrem de periculoasa, care poate insemna ingroparea sistemului nostru de sanatate. Ar putea foarte bine sa-i puna o cruce, o lumanare si sa-i cante "Vesnica pomenire". Nu am fost consultati si nu am stiut de ea decat atunci cand a fost publicata in Monitorul Oficial, la doua zile dupa alegeri. Pur si simplu, ordonanta ne baga in ceata si s-ar putea sa ne trezim ca nu mai vedem deloc drumul dupa aceea.

Nu credem ca spitalele vor rezista prea mult timp fiind administrate de consiliile locale. Ganditi-va, de exemplu, ce se va intampla in orasele mici, precum Harlau sau Targu Frumos, unde primaria nu are niciodata bani", a precizat Viorel Tanase, presedintele filialei iesene a Sindicatului Sanitas. La incheierea protestului din fata Prefecturii Iasi, liderii de sindicat au inaintat prefectului Marius Bodea, nemultumirile lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă