23.4 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSpecialOrban, vinovatul aratat cu degetul

Orban, vinovatul aratat cu degetul

Premierul ungar, socialistul Ferenc Gyurcsany, l-a acuzat in Parlament pe liderul opozitiei de dreapta, Viktor Orban, ca se foloseste de extrema dreapta pentru a obtine demisia sa prin presiunea strazii, capitala ungara cunoscand in ultimele zile violente confruntari intre protestatari si fortele de ordine.
Echipaje intarite de politie patrulau ieri-dimineata pe strazile din centrul Budapestei, in special in Piata Kossuth, unde se afla sediul Parlamentului si alte institutii ale statului.
In noaptea de marti spre miercuri, grupuri de tineri fluturand drapele au incercat sa ajunga in Piata Kossuth, dar au fost blocate de politie. Potrivit sefului politiei capitalei ungare, bilantul tulburarilor din ultimele zile de la Budapesta este de cel putin 167 de raniti de ambele tabere, 131 persoane retinute de fortele de ordine si pagube materiale in valoare de 200 milioane de forinti.
In cadrul reuniunii de marti a Consiliului Securitatii Ungariei, premierul Ferenc Gyurcsany – a carui demisie a fost ceruta de manifestanti – a fost informat despre rezultatele confruntarilor de strada care au avut loc la Budapesta in ziua jubileului insurectiei ungare din 1956. In aceeasi zi s-a reunit de urgenta si Parlamentul, unde seful executivului a promis ca se vor lua toate masurile necesare impotriva celor care au incitat la tulburari, dand vina pe fortele de opozitie, personal pe Viktor Orban.
Orban, fost opozant devenit erou al tranzitiei spre democratie in 1989 si care a guvernat din 1998 pana in 2002, impreuna cu partidul sau Fidesz, nu a acceptat niciodata infrangerile din 2002 si din aprilie trecut in fata socialistilor, dintre care multi sunt fosti comunisti. Dupa victoria dreptei la localele din 1 octombrie, Orban a lansat un „ultimatum” pentru demisia lui Gyurcsany si a organizat manifestatii pasnice cotidiene in fata Parlamentului, sustinand ca victoria dreptei legitimeaza un „asalt contra guvernului”. Au urmat revolte de strada considerate cele mai violente de la caderea comunismului in 1989. Luni, ziua comemorarii nationale a revoltei din 1956, capitala a fost zguduita din nou de violenta.

Cele mai citite

Gâlceava confuză a telefoanelor: rămân acasă sau într-o cutie, la școală

Există în regulament sancțiuni care merg de la avertisment verbal sau scris până la sancțiunea cea mai gravă, exmatricularea Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat...

Gâlceava confuză a telefoanelor: rămân acasă sau într-o cutie, la școală

Există în regulament sancțiuni care merg de la avertisment verbal sau scris până la sancțiunea cea mai gravă, exmatricularea Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat...

71 de sectoare de plajă de pe litoral sunt scoase la închiriere de „Apele Române“

Administraţia Naţională „Apele Române" (ANAR) a anunțat că scoate la închiriere 71 de sectoare de plajă, pentru o perioadă de 10 ani, acestea fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă