27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialOrașul Oradea va fi transformat. până în anul 2025, într-un SMART CITY

Orașul Oradea va fi transformat. până în anul 2025, într-un SMART CITY

 Primăria Municipiului Oradea a lansat joi proiectul „Strategia de Informatizare a Municipiului Oradea 2016-2025” al cărui obiectiv principal este transformarea oraşului Oradea într-un adevărat „Smart City”, informează Agerpres.

„Astăzi, în contextul globalizării, digitalizarea devine un element obligatoriu. Pentru aceasta, trebuie să analizăm stadiul în care suntem şi să ne punem cu toţii de acord, astfel încât bazele noastre de date să fie compatibile, pentru ca în final informaţiile oferite cetăţeanului să fie mai ieftine şi mai rapide”, a spus, la prezentarea proiectului, primarul Ilie Bolojan. 

Strategia cuprinde, printre altele, informatizarea sistemelor şi serviciilor administraţiei locale, dezvoltarea şi menţinerea unei infrastructuri tehnice pentru a permite o comunicare mai eficientă atât cu cetăţenii, dar mai ales între instituţiile locale, precum şi scalarea diverselor sectoare care se dezvoltă odată cu oraşul. 

Primăria Municipiului Oradea propune să identifice un model amplu de dezvoltare a oraşului inteligent, în cadrul unor programe care să se caracterizeze prin coexistenţa şi integrarea simultană a mai multor arii tematice privind guvernanţa inteligentă (incluzând nivelul de informatizare al administraţiei locale şi zonale); trafic şi soluţii inteligente pentru parcări în spaţiile publice; locuire inteligentă (incluzând locuinţe inteligente şi asistenţă inteligentă pentru sănătate; educaţie (incluzând cultură inteligentă); cetăţeni şi comunităţi mai inteligenţi; utilităţi (incluzând managementul inteligent al energiei de orice tip, inclusiv prin „cogenerare” şi combinare de surse de energie complementare, de orice tip); mediu curat; afaceri mai inteligente; securitatea informatică şi a informaţiilor. 

Transformarea municipiului Oradea va deschide un număr semnificativ de inovaţii la nivel local, cu urmări asupra transporturilor inteligente, asupra creşterii eficienţei energetice, asupra vieţii cetăţenilor, lucrătorilor şi întreprinderilor, prin numeroase schimbări legate, de exemplu, de munca la distanţă, de e-democraţie, de transparenţa sporită şi va permite o participare mai activă la procesul decizional. 

Firma câştigătoare a licitaţiei, care va realiza în următoarele şase luni strategia de informatizare a municipiului, este Asociaţia Cluj IT. 

La evenimentul moderat de city-managerul Primăriei Oradea, Eduard Florea, au participat primarul Ilie Bolojan, gen. Marcel Opriş – director general al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (expert consultant), Stelian Brad – preşedintele Asociaţiei Cluj IT, reprezentanţi ai instituţiilor locale şi ai societăţilor comerciale. 

„Acest proiect este cel mai complex din punct de vedere al modalităţii de abordare la ora actuală în România, iar Oradea poate deveni astfel model de bună practică în ceea ce priveşte serviciile publice oferite şi siguranţa cetăţenilor săi” a precizat Eduard Florea. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă