16.7 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăSpecialOrasul Bocsa, de sase luni fara Consiliu Local

Orasul Bocsa, de sase luni fara Consiliu Local

Orasul carasean Bocsa este singura localitate din Romania care functioneaza fara Consiliu Local, dupa mai bine de sase luni de procese in care s-a cerut chiar si o decizie a Curtii Constitutionale. Dupa desfiintarea forului in luna septembrie a anului trecut, intrata in vigoare abia la in-ceputul lui februarie 2006, primarul urbei incearca sa convinga parlamen-tarii sa modifice Legea administratiei publice locale, care lasa loc prea multor interpretari.
In paralel, o parte dintre fostii consilieri locali care atacasera initial in instanta decizia dizolvarii CL, au deschis o noua actiune in Justitie.

Sase luni de procese

Disputele pe plan local au inceput inca din luna mai a anului trecut si au pornit de la diferenta de culoare politica: un primar PSD, un viceprimar taranist si o majoritate PNL-PD in Consiliul Local. Evenimentele s-au declansat imediat dupa afirmatiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, privind necesitatea declansarii alegerilor anticipate.
In mai 2005, Consiliul Local nu intrunea cvorumul necesar pentru a lua o decizie referitoare la retrocedarea unor cladiri cuprinse in domeniul public al orasului catre mostenitorii fostului baron local Velicek. Alte decizii, adoptate prin vot la o sedinta, au fost desfiintate prin acelasi vot la sedinta urmatoare.
Imposibilitatea intrunirii cvorumu-lui pe marginea deciziilor care trebuiau luate in forul deliberativ local a trecut prin aceeasi situatie in 29 iulie 2005. Consilierii Aliantei care pro-pusesera schimbarea din functie a viceprimarului nu au venit la sedinta in care urma sa se aprobe, printre altele, proiectul privind obtinerea unei finantari ISPA pentru alimentarea cu apa a orasului. La 9 august, o alta sedinta CL, in care se pregatise tot debarcarea viceprimarului taranist, a avut aceeasi soarta. Aceasta, in ciuda faptului ca trebuiau aprobate rectificarea de buget pentru plata venitului minim garantat (30 la suta dintre locuitorii din Bocsa depindeau de acesti bani) si aceeasi finantare ISPA, a carei neaprobare risca sa afecteze derularea programului in tot judetul Caras-Severin.
In august, anul trecut, Bocsa a intrat, oficial, in blocaj. Primarul orasului, Mirel Patriciu Pascu, a sesizat atunci Parchetul in privinta incalcarii legii de catre consilierii locali. In septembrie 2006, prefectul judetului de la acea vreme, Gavril Soran, a decis dizolvarea Consiliului Local pentru neparticiparea alesilor la trei sedinte consecutive.
Consilierii au atacat, insa, decizia la Tribunalul Caras-Severin si au invocat vicii de constitutionalitate la Legea administratiei publice locale. Curtea Constitutionala a Romaniei a analizat situatia si s-a pronuntat catre finele anului trecut: prefectul actionase constitutional.
Abia in luna februarie a acestui an a avut loc primul termen al procesului la Tribunal. Numai ca solicitarea de dizolvare a deciziei prefectului a fost retrasa de consilierii locali care o initiasera. Din februarie, Guvernul nu si-a facut timp sa stabileasca data alegerilor locale din Bocsa pentru desemnarea unui nou CL, in pofida faptului ca de la pronuntarea sentintei pana acum au avut loc alegeri partiale locale in doua comune carasene.

Singur pana la sfarsitul mandatului?

Primarul Mirel Patriciu Pascu a spus ca, in conformitate cu legea, lucreaza singur, doar cu echipa din Primarie, iar dispozitiile emise de el au caracter de hotarare de CL. „Daca s-ar face o analiza a deciziilor luate in acest interval de cand nu mai avem Consiliu Local, ar rezulta ca platim mai multi consilieri decat ne-ar fi necesar”, a afirmat edilul.
Cat despre potentiale alegeri locale, primarul nu ar fi surprins sa ramana singur pana la finele mandatului, in conditiile in care legislatia prevede ca nu pot fi organizate alegeri locale partiale in ultimul an de mandat. Prezent, ieri, la Bucuresti, Mirel Patriciu Pascu a spus ca incearca sa sensibilizeze parlamentarii pe care ii cunoaste pentru a promova mai multe amendamente la Legea administratiei locale, pentru a se evita ca orice alta localitate sa ajunga in situatia cu care se confrunta orasul Bocsa.

Cele mai citite

Doi frați au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri. Au vândut substanțe interzise la concerte

Doi frați au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor...

Doi frați au fost arestați preventiv pentru trafic de droguri. Au vândut substanțe interzise la concerte

Doi frați au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea pentru săvârșirea infracțiunilor...

Cultură de mentă olandeză în apropiere de Peștera Muierii înființată de un tânăr care a muncit zece ani în străinătate

În comuna Baia de Fier, din județul Gorj, se află una dintre puținele culturi de mentă olandeză din județ, înființată de Cristian Cojocaru, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă