27.6 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialOptimismul revine printre investitorii europeni

Optimismul revine printre investitorii europeni

Incurajati de evolutiile din pietele asiatice, investitorii europeni au abordat noua saptamana de tranzactionare ceva mai optimisti astfel incat majoritatea burselor de pe batranul continent au demarat sedinta de tranzactionare din 7 iulie in crestere. Pe parcursul sedintei de tranzctionare majoritatea pietelor europene au inregistrat cresteri ale valorilor indicilor bursieri pe fondul calmarii pretului petrolului si a intaririi dolarului in raport cu un cos de valute. Banca elvetiana UBS a anuntat, vineri, ca nu va mai inregistra pierderi in trimestrul al doilea, ca urmare a unui castig obtinut din impozite, in pofida deprecierii activelor, pe fondul conditiilor dificile de pe piata financiara.

Analistii insa anticipeaza ca UBS, care a revizuit deja in scadere activele cu 36 de miliarde de dolari, le va reevalua in sens negativ, cu alte 4-8 miliarde de franci elvetieni (3,9-7,8 miliarde dolari).

Deutsche Bank ar putea revizui si ea activele in scadere cu trei miliarde de euro (4,7 miliarde. dolari), masuri asemanatoare fiind anticipate si pentru banci precum Credit Suisse, Societe Generale si Barclays.

Companiile financiare europene au reevaluat activele in minus cu peste 150 de miliarde de dolari, de la declansarea crizei de pe piata americana a creditelor ipotecare riscante, in urma cu un an, in timp ce la nivel mondial impactul este de peste 330 de miliarde de dolari.

Bursele de Valori de la Londra, Frankfurt si Paris au terminat in crestere sedintele de tranzactionare de luni, 7 iulie, cel mai important avans fiind inregistrat de indicele bursei germane, cu 1,97%. Bursa de Valori de la Londra, London Stock Exchange (LSE), a terminat ziua in crestere, in contextul in care indicele Footsie-100 al principalelor titluri listate pe piata a castigat 99,90 puncte, pana la 5.512,70 puncte, indicele Dax al celor 30 de actiuni-vedeta ale Bursei de Valori de la Frankfurt a urcat la sfarsitul sedintei de luni cu 1,97%, pana la 6.395,75 puncte, in timp ce bursa pariziana a incheiat in crestere sedinta de luni, dupa ce indicele CAC 40 a urcat cu 1,80%, pana la 4.342,59 puncte. Bursa de Valori de la Paris terminase sedinta de tranzactionare de vineri pe rosu, dupa o scadere cu 1,80% a indicelui CAC 40, pana la un nivel minim al ultimilor trei ani. In acelasi timp, bursa elvetiana a incheiat sedinta in crestere cu 0,6%, indicele SMI (Swiss Market Index) ajungand la valoarea de 6.815,73 puncte, in crestere cu 42,99 puncte comparativ cu valoarea de 6.772,74 puncte inregistrata vineri seara.

Indicele Ibex 35 Index al bursei de la Madrid a castigat luni 1,84%, iar indicele olandez, Amsterdam Exchanges Indx, s-a apreciat cu 1,92%. Indicele bursei nordice, OMX Stockholm 30 Index, a avut o crestere de 1,57%.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă