» Trendul de crestere declansat la BVB la sfarsitul lui noiembrie pare tot mai vlaguit.
» Interesul pentru Antibiotice Iasi tine mai mult de oportunitatile schimbarii de management.
» Pe piata futures, diferenta fata de cotatiile BVB pentru SIF Moldova si Oltenia la scadenta martie este de 6,3%, respectiv 7,3%.
Ultimele doua sedinte ale anului au adus volatilitate accentuata la SIF-uri si aprecieri consistente pentru BET si BET-C, care au punctat cu aproximativ 3%. BET-FI a scazut in schimb joi cu 3,2% si nu a recuperat vineri decat 1,5%. Se spune ca la sfarsitul unui trend volumele de tranzactionare cresc semnificativ. Daca vom privi un grafic al BET-FI pe care sunt figurate si volumele, vom observa ca cele mai consistente schimburi de actiuni din ultimul an s-au realizat in preajma unor extreme: atingerea nivelului de 55.000 de puncte in martie, maximul istoric la 95.000 de puncte in iulie si apoi coborarea la 64.000 de puncte la sfarsitul lui noiembrie. Aparitia volumelor foarte mari – pe 21 decembrie SIF Moldova si Oltenia au facut fiecare peste 20 milioane lei – denota ca "smart money" incep sa iasa din piata si, dupa euforia traditionala de inceput de an, corectiile pot reintra in scena. La bursa din Sibiu, spread-ul dintre cotatiile SIF Moldova si Oltenia si contractele DESIF 2, respectiv DESIF5, asigura un profit de 5,5%, respectiv 6,4% celor dispusi sa riste arbitrajul spot-futures (am luat in calcul si marjele imobilizate pentru cele doua contracte – 500 lei pentru contractul cu suport pe actiunile SIF Moldova, 600 lei pentru cel pe actiunile SIF Oltenia).
Drepturile de alocare pentru Transgaz au incheiat anul cu un avans de 74% fata de pretul din oferta publica. Cum 2008 se anunta mai bogat in IPO-uri decat 2007, luati in calcul varianta subscrierii printr-un custode pentru a nu mai repeta experienta suprasubscrierii la Transgaz.
Anuntul AVAS de scoatere la licitatie cu strigare a pachetului majoritar de la Antibiotice Iasi a adus multa animatie pe acest titlu pe 21 decembrie, cotatiile urcand pana aproape de maximul permis pentru o zi de tranzactionare. Asta deoarece pretul de pornire fixat era 2 lei/actiune, cu peste 10% mai mult decat cotatiile din piata inaintea comunicatului AVAS. La un pret de 2,05 lei/actiune, societatea are un PER calculat cu profitul din ultimele 4 trimestre de 33,2 si un indicator pret/valoare contabila de 4,9 (la Zentiva regasim un PER de 30 si un P/BV de 1,9) ceea ce nu ne duce cu gandul tocmai la subevaluare. Sa nu ignoram insa potentialul schimbarii de management, companiile detinute majoritar de stat neexceland in general la acest capitol. Pana in martie cand va avea insa loc licitatia vor mai fi, suntem convinsi, ocazii de a intra pe aceasta actiune la un pret avantajos.
Desi randamentele aduse de bursa sunt tot mai scazute, ele pot fi considerate satisfacatoare si in acest an, fiind cu mult peste rata inflatiei. Daca 2007 a fost anul societatilor de pe Rasdaq, astept ca 2008 sa poata fi numit anul IPO-urilor la BVB."
Emil Ogica, vicepresedinte KTD Invest