19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialOpt minute de groază la Londra au schimbat viziunea antiterorism a Marii...

Opt minute de groază la Londra au schimbat viziunea antiterorism a Marii Britanii: Strategia „teroristul bun“ contra „terorismul rău“ duce la măcel | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

Opt minute a durat atacul de la Londra, de sâmbătă noaptea, până ce forțele de ordine desfășurate pe străzi i-au anihilat pe teroriști. Pentru autorități, intervenția a fost un succes.

Însă pentru cele șapte victime ucise și celelalte 48 rănite, n-a mai contat rapiditatea autorităților. Premierul britanic, Theresa May, a anunțat o schimbare a strategiei antiteroriste și că luni se va relua campania electorală, iar joi vor avea loc alegerile generale pe care le-a convocat.

Trei teroriști au intrat cu dubița în trecători, pe London Bridge, oprindu-se în Borough Market, unde se află nenumăratele baruri, după care au coborât și au început să înjunghie oamenii pe stradă.



Împotriva „Cruciaților“

Atacul nu a fost încadrat cu precizie într-o anumită categorie a terorismului, însă faptul că martorii au declarat că un atacator a strigat „în numele lui Allah“ l-a băgat automat la jihadiști. Și nu e vorba de „lupi singuratici“, afiliați în ultima secundă înainte de atac la vreo organizație teroristă islamistă. Cel de sâmbătă seara a fost plănuit și executat de „o haită“ cu legături teroriste certe. Gruparea ISIS, care pierde teritorii în Siria și Irak sub presiunea militară a coaliției condusă de SUA, și la care Marea Britanie este parte cu trupe speciale la granița Siria-Iordania-Irak, a lansat un apel, prin „vocea“ sa online, Telegram, către toți adepții să comită de Ramadan, luna sfântă pentru Islam, atacuri teroriste împotriva „Cruciaților“ cu camioane, cuțite, arme de foc, cu ce au. Și au răspuns apelului mai multe celule teroriste, din Egipt și din Europa, cele mai multe atacuri fiind dejucate de autorități.



Un weekend de groază

La Londra, au fost opt minute de groază, în care polițiștii aflați pe urmele atacatorilor strigau „jos! la pământ!“, ca să poată trage în teroriști fără să rănească trecătorii, și „fugiți! ascundeți-vă! vorbiți!“, cele trei acțiuni pe care populația civilă trebuie să și le însușească, după cum trebuie să înveți regulile de supraviețuire în timpul producerii unui cutremur. Până la intervenția fermă a poliției, oamenii ori au fugit care încotro, ori s-au apărat cum au putut, au aruncat cu sticle, scaune, mese din baruri înspre atacatori, un taximetrist l-a urmărit pe unul dintre teroriști ca să-l lovească, poliția a escortat grupuri de oameni, ținuți cu mâinile ridicate deasupra capului (ca să nu fie vreun terorist printre ei), un sfârșit de săptămână de groază, pe care nu și-l dorește nimeni. În discursul său, premierul Theresa May a declarat că au mai fost dejucate încă cinci atacuri după cel de la Manchester Arena, soldat cu moartea a 22 de oameni.



Fără comunități islamice izolate

Theresa May a numit cele două mari ramuri ale extremismului și terorismului pentru care trebuie să existe o mobilizare globală, atât armată, cât și civică: împotriva răspândirii ideologiei extremiste și islamiste online și prin locuri de întrunire a jihadiștilor, și împotriva grupărilor teroriste armate, acolo unde acționează aces­tea. Premierul britanic a vor­bit de necesitatea eli­minării segregării co­mu­nităților. Se referea la concentrarea pe zone și pe cartiere a populației de alte religii decât cea creștină, în orașele europene, unde oamenii pot fi îndoctrinați de cei ce răspândesc ura și propagă terorismul, fără să fie detectați de societatea civilă. Atât Marea Britanie, cât și Franța și Belgia, se confruntă cu astfel de „insule“ izolate de restul comunității, care colcăie de islamiști și jihadiști. Theresa May a anunțat și o schimbare de strategie antiteroristă, pomenind de puterea deplină ce trebuie acordată autorităților. S-a tot vorbit despre astfel de puteri legale acordate poliției și serviciilor de securitate și în Franța, Germania, Belgia, pentru ca posibilii teroriști să fie stopați înainte de a acționa, chiar dacă măsurile de prevenire încalcă drepturi democratice.

Teroriștii „buni“ și teroriștii „răi“

Terorismul a devenit un subiect extrem de sensibil la nivel internațional, mai ales între puteri ce se confruntă, în urmărirea propriilor strategii, aliindu-se și sprijinind anumite organizații teroriste. Între marile puteri, nu există înțelegere nici măcar asupra unei liste certe de organizații teroriste ce trebuie eliminate. Ceea ce se petrece acum în Europa este un rezultat direct a ceea ce se petrece în Orientul Mijlociu. Cu atât mai mult cu cât jihadiștii „locali“ au luptat pe fronturi din Irak și Siria de partea unor organizații teroriste, ISIS în special, și s-au întors acasă cu misiunea de a forma celule „în adormire“, care să acționeze la comanda liderilor terorismului, dată în special prin „Telegram“, un serviciu de mesagerie instant neînchis de autorități pentru că este monitorizat și „de interes strategic“! Președintele rus, Vladimir Putin, a condamnat atentatul terorist de la Londra și a exprimat profunde condoleanțe, însă în Siria forțele rusești luptă în aceeași alianță cu trupele organizației teroriste Hezbollah! Donald Trump, preşedintele SUA, a exprimat disponibilitatea de a oferi asistenţă Marii Britanii în contextul atacurilor de la Londra, reiterând ideea limitării călătoriilor şi imigraţiei, pentru îmbunătăţirea nivelului de securitate. Însă, în Siria, forțele speciale americane sprijină trupele kurde YPG, care duminică dimineață au reușit să facă un pas important pentru cucerirea orașului Raqqa. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat imediat că va relua acțiunile militare împotriva luptătorilor kurzi din Siria, precizând că a anunțat atât pe oficialii ruși, cât și pe cei americani.



Pentru turci, YPG este o exindere a organizației teroriste PKK, care a comis nenumărate atacuri teroriste. Ministerul iranian de Externe a cerut „o abordare sinceră“ a terorismului, în condițiile în care Teheranul susține financiar și militar milițiile șiite, inclusiv Hezbollah, care acționează cu brutalitate în Irak și Siria, implementând o epurare etnico-religioasă. Atentatul asupra copților din Egipt, soldat cu moartea a 30 de persoane, a dus la bombardarea unor zone din Libia, considerate de armata egipteană fieful teroriștilor. Până ce liderii lumii nu se vor hotărî să-și implementeze strategiile fără jihadiști, populația civilă de oriunde va plăti cu prețul vieții. Nu există teroriști buni și teroriști răi. Există doar terorism ce trebuie eradicat în primul rând din strategii, apoi de pe teren.


Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă