Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spune că, prin proiectul descentralizării în Sănătate, managerii spitalelor vor fi supuşi unui CA format din reprezentanţii politicului, care nu cunosc realitatea acestor unităţi şi atenţionează că amestecul politicului aduce sistemul sanitar în situaţia celei de la CFR2, transmite Mediafax.
Edilul şef al Capitalei a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că iniaţiativa elaborării unui act normativ pentru extinderea la nivel naţional a descentralizării în Sănătate va fi denaturată în cazul în care proiectul aflat în dezbatere publică va fi aprobat de Guvern în forma propusă de Ministerul Sănătăţii.
Sorin Oprescu a afirmat că prevederile din proiectul de act normativ vor „perturba grav actul managerial”, deoarece managerul spitalului va fi supus unui consiliu de administraţie (CA) format din oameni ce nu cunosc realitatea din spital şi nu sunt implicaţi în activitatea curentă a acestora.
„Mulţi dintre ei nu au pregătirea necesară pentru a fi implicaţi în actul de decizie. Ei nu fac altceva decât să dubleze structurile administrative funcţionale. Practic, ei sunt reprezentanţii politicului şi birocraţiei din ministere. Am mai spus şi altă dată: nu are ce căuta politicul în şcoli, în spitale şi în nicio instituţie de interes public”, a mai spus Oprescu.
Primarul Capitalei s-a referit şi la cele 18 spitale pe care municipalitatea le administrează din 2009, arătând că proiectul pilot prin care acestea au fost preluate de la Ministerul Sănătăţii este considerat de toată lumea un succes. Oprescu a subliniat că Primăria Capitalei a reuşit să închege „un organism articulat” în cele 18 spitale, însă prin proiectul propus va fi dezorganizată asistenţa medicală din aceste unităţi şi va fi perturbat actul managerial.
„Uitaţi-vă ce se întâmplă la CFR2! Ce vină au aceşti oameni? De ce trebuie ei să sufere? Amestecul politicului ne-a adus în această situaţie”, a atenţionat Oprescu.
El a spus că ceea ce se întâmplă acum la Spitalul CFR2, „cu anchete peste anchete”, nu rezolvă nimic pentru că este vorba de mai mulţi factori care „vin să împieteze asupra vieţii bolnavului.
„Am mai spus lucrurile astea şi mi s-a spus că Oprescu e patetic când vorbeşte de sistem. Da, poate că sunt patetic, pentru că vorbescu nu de sistem, ci de viaţa oamenilor. Ştiu foarte bine din experienţa mea şi a colegilor mei ce înseamnă să ai infecţie intraspitalicească. Ştiu foarte bine ce înseamnă să fii ipocrit, mincinos şi fricos şi să nu declari”, a afirmat Oprescu.
El a precizat că din cauza influenţei şi a interesului politic, care „îşi dau mâna cu birocraţia şi cu mentalitatea învechită de clica din Ministerul Sănătăţii, denaturează intenţii corecte în decizii malformate”.
De asemenea, Oprescu a mai spus că implicarea primarilor de sector în acest proces, aşa cum prevede proiectul de act normativ, poate avea consecinţe negative asupra gestionării spitalelor, deoarece este nevoie de „o articulare între diverse unităţi spitaliceşti în funcţie de specificul spitalelor respective”.
„De altfel, patrimoniul spitalelor – terenuri, clădiri – aparţine Primăriei Generale, nu primariilor de sector. În consecinţă, actuala formă a proiectului de ordonanţă împiedică o gestionare bună a patrimoniului şi blochează deschiderea în perspectivă a proiectelor de parteneriat public-privat în care numai autoritatea de tip municipiu, Primăria Generală, poate fi implicată” a precizat Oprescu.
Primarul Capitalei a precizat că îi va prezenta, luni, ministrului Sănătăţii propunerile municipalităţii în cazul proiectului privind descentralizarea în Sănătate.
Oprescu a spus că va cere scoaterea din proiectul de act normativ a referirii la primăriile de sector, dar şi modificarea articolului privind consiliile de administraţie ale spitalelor.
Sorin Oprescu a mai spus că prin descentralizarea în cazul spitalelor trebuie să crească responsabilitatea autorităţii locale, respectiv în Bucureşti a Primăriei Capitalei, iar în cazul judeţelor a preşedintelui Consiliului Judeţean. Edilul şef a subliniat importanţa numirii managerului de spital de către autoritatea locală, cu avizul Ministerului Sănătăţii.
Primarul Sorin Oprescu declara, în urmă cu o zi, că prin proiectul privind descentralizarea în sănătate autorităţile locale vor da bani pentru lumină, apa de la closet, reparaţii, dar nu vor avea controlul calităţii activităţii din spitale.
Directorul Administraţiei Spitalelor şi Servicii Medicale Bucureşti (ASSMB), Marius Savu, susţine şi el ideea că ceea ce este propus în proiectul de act normativ este foarte diferit de proiectul pilot pentru Bucureşti.
„Vom depune la Ministerul Sănătăţii propunerile noastre. În forma actuală sunt probleme foarte grave în proiectul de act normativ. Vom avea 18 consilii de administraţie, poate chiar 21, pentru că ni se mai dau trei spitale. Cu 21 de structuri mixte orice decizie privind strategia va fi imposibil de finalizat. Rolul primarului ca instituţie este nul, iar primăria va deveni plătitoare de bani fără niciun control”, spunea Marius Savu.
Ministerul Sănătăţii va transfera, până la 1 iulie, autorităţilor locale 373 de unităţi sanitare cu paturi, respectiv 85 la sută, şi va păstra 62, potrivit proiectelor privind descentralizarea în sănătate supuse dezbaterii publice în 16 aprilie.
Astfel, potrivit proiectelor de acte normative, în reţeaua Ministerului Sănătăţii vor rămâne 62 de unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, spitale clinice judeţene de urgenţă din centrele universitare importante, spitalele cu profil de psihiatrie şi cele de monospecialitate.
Ministrul Sănătăţii sublinia că acest proces nu va însemna abandonarea sistemului medical „pe umerii comunităţilor locale”.
Prin transferul către autorităţile locale se urmăreşte şi creşterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial. Astfel, autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană tot ce înseamnă unitate sanitară publică, preciza Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Transporturilor fac anchete la Spitalul CFR2 Bucureşti, după ce prim-solista Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” Amelia Antoniu (36 de ani) şi o altă femeie, Alice Roxana Preda (35 de ani), au intrat în şoc septic în urma unor intervenţii chirurgicale minore la care au fost supuse în această unitare sanitară. Cele două femei au fost transferate, marţi noapte, în stare foarte gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), existând suspiciuni că au contactat o infecţie intraspitalicească.
Ministrul Radu Berceanu l-a demis vineri pe directorul Spitalului CFR2, Constantin Tănase.