14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSenatorii liberali îi cer demisia lui Oprea, înainte de începerea protestelor și...

Senatorii liberali îi cer demisia lui Oprea, înainte de începerea protestelor și solicită reluarea votului. PSD este de acord. Luni, fostul vicerpremier și-ar fi rugat colegii să îl scape de urmărirea penală, printr-un SMS

UPDATE 16,50: Cazul senatorului Gabriel Oprea ar trebui asumat de cei care au creat UNPR, “care l-au creat pe Gabi Oprea și care au dat impresia că deasupra lui e numai cerul”, a afirmat joi președintele PSD, Liviu Dragnea.

UPDATE 15.38: PSD este de acord cu solicitarea liberalilor privind reluarea votului în cazul Oprea.

15.20: Senatorii liberali solicită reluarea votului, în cazul cererii DNA privind încuviințarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în dosarul morții polițistului Gigină, potrivit News.ro.

„Solicităm preşedintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neagă evidenţa votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea lui Gabriel Oprea, să fie de acord cu această propunere. În caz contrar, este dovada faptului că Gabriel Oprea va fi candidat pe lista PSD pentru un nou mandat cu scopul de a-şi menţine imunitatea. Liviu Dragnea ar trebui să evadeze din realitatea paralelă în care se află, în care PSD este un susţinător al egalităţii în faţa legii şi a justiţiei, un promotor al luptei anticorupţie, şi să recunoască ceea ce o ţară întreagă a văzut: senatorii PSD au votat secret pentru a-l proteja pe Gabriel Oprea de anchetă. În cazul unora, care n-au fost suficient de abili, mass-media a constatat în nominal cine sunt cei care s-au împotrivit, adică senatorii PSD-ALDE şi acoliţii”, mai susţin liberalii, într-un comunicat de presă.

PNL îi propune lui Liviu Dragnea să aplice în cazul lui Gabriel Oprea aceeaşi măsură pe care a avut-o atunci când a reluat votul asupra „Legii defăimării”, anume să accepte reluarea votului. În opinia liberalilor, în acest fel, PSD va mai avea o şansă să demonstreze, ca şi în cazul menţionat, că a înţeles mesajul, din frică sau din alte considerente pe care le consideră de cuviinţă.

———–

Fostul vicepremier Gabriel Oprea le-ar fi trimis un SMS colegilor săi senatori, prin care le-ar fi cerut ajutorul, în cazul cererii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, în cazul polițistului Bogdan Gigină, informează Mediafax.

Într-un comunicat de presă, senatorii liberali îi cer lui Gabriel Oprea demisia din Parlament, în cursul zilei de joi, înainte de începerea protestelor, pe motiv că „se poartă mișelește” și „minte o întreagă Românie”.

„Gabriel Oprea trebuie să demisioneze astăzi din Senatul României, înainte de începerea protestelor! Gabriel Oprea continuă să se poarte mişeleşte şi să mintă o întreagă Românie, afirmând în mod repetat că toate partidele au votat <<împotriva>> începerii urmăririi sale penale. PNL se declară siderat de atitudinea acestui om lipsit de demnitate! Precizăm că toţi senatorii PNL prezenţi la votul din plenul Senatului, din 19 septembrie 2016, s-au exprimat în conformitate cu cele angajate public, adică în favoarea continuării anchetei în cazul senatorului Gabriel Oprea, fapt dovedit”, precizează grupul PNL, într-un comunicat de presă.

Totodată, ei îl acuză pe fostul vicepremier că și-ar fi rugat colegii să voteze împotriva cererii DNA, prin intermediul unor SMS-uri.

„Gabriel Oprea nu doar că a sfidat orice lege a moralităţii cerându-şi <<salvarea>> în Senat, ci a determinat şi unii colegi să terfelească imaginea acestei instituţii. Nu a acceptat, aşa cum spune, protecţia politică prin vot, ci a solicitat-o! Dacă era un om de caracter, nu s-ar fi înjosit atât încât să implore toţii senatorii pentru a-l scăpa”, mai precizează sursa citată.

Senatorii liberali consideră că prezumţia de nevinovăţie nu poate fi folosită ca pretext în Parlament pentru a bloca actul de justiţie, întrucât atunci când se petrece acest lucru parlamentarii se erijează în instanţe de judecată.

„PNL nu rezonează cu cei 73 de senatori care au făcut zid comun în jurul lui Oprea şi va susţine cu tot ce poate această cauză pe care PSD o vede o sarcină de partid. Sperăm ca sentimentul de vinovăţie şi decăderea morală să fie tot mai greu de suportat de aceşti politicieni ca Gabriel Oprea. De asemenea, îl invităm pe condamnatul Liviu Dragnea să explice ce garanţii poate oferi pentru absenţa lui Gabriel Oprea de pe lista de candidaţi ai PSD, câtă vreme îi garantează lui Victor Ponta acest loc în ciuda încălcării până şi a simulacrului de Cod Etic al PSD”, mai spun ei.

Gabriel Oprea pledează pentru nevinovăția sa

Miercuri seara, Gabriel Oprea a declarat că va renunța la imunitatea politică înainte de alegeri și că se simte hărțuit.

„Niciodată în România sau în lume nu am auzit de această încadrare de ucidere din culpa stând pe bancheta din spate. Este sfâşietor ca un coleg să moară într-o misiune. M-am simţi hărţuit când s-a spus că veneam de la restaurant. Specialiştii în domeniul rutier au spus că nu poţi să fii încadrat la ucidere din culpă fiind în a treia maşină. (…) Cine este vinovat de moartea colegului nostru Bogdan Gigină o pot spune, conform legii, doar judecătorii. Există şefi de traseu, oameni care asigură această protecţie. Cred că trebuie indreptată atenţia şi asupra acelei nenorocite de groapă în care colegul nostru a căzut.(…) O să port această cruce toată viaţa”, a declarat Gabriel Oprea, miercuri seara, la postul Antena 3, după ce, luni, senatorii au respis cererea DNA privind începerea urmăririi penale, pentru ucidere din culpă.

Totodată, Gabriel Oprea a precizat că va renunța la imunitate „în scurt timp”. 

„În scurt timp voi renunţa la această imunitate. Până la alegeri. Cred că a fost şi o capcană politică. Am văzut că toate partidele au votat acest lucru, ceea ce e un lucru neobişnuit. (…) Nu mai fac politică. Am cedat, trebuia sa fac la fel ca prima oara, să cer ridicarea imunităţii”, a declarat Gabriel Oprea.

Într-un mesaj postat, miercuri, pe Facebook, Gabriel Oprea a susținut că este nevinovat și că votul senatorilor  nu îl face imun în fața Justiției și nici „nu închide drumul dosarului”.

„Pentru că votul din Senat a stârnit foarte multe discuții, vreau să clarific două lucruri. În primul rând, acest vot nu mă face imun în fața Justiției, nu mă <<salvează>> de la ceva și nici nu închide drumul dosarului pentru care DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale. Peste doar câteva luni, mandatul meu de senator se încheie. Peste doar câteva luni, așa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul își va urma cursul normal în Justiție. Spun asta pentru cei care, din neștiință sau din interes, afirmă – în mod total greșit – că, din cauza votului din Senat, dosarul DNA nu va mai ajunge în instanță. Vă reamintesc faptul că procurorii au așteptat aproape un an ca să facă acest dosar. Ei bine, prin votul de acum doua zile, s-a decis să mai treacă încă trei luni până când va ajunge în fața judecătorilor. Atât și nimic mai mult”, a scris Gabriel Oprea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Faceook.

Totodată, el a explicat motivul pentru care le-a cerut colegilor senatori să nu încuviințeze cererea procurorilor DNA. „Motivul pentru care am cerut colegilor să nu încuviințeze solicitarea DNA este suspiciunea că acest dosar nu vizează înfăptuirea Justiției, ci mai degrabă a unor jocuri de altă natură. Cred că este menirea Senatului să atragă atenția, inclusiv prin vot, asupra faptului că există astfel de suspiciuni cu privire la modul în care se fac dosarele și că aceste semne de întrebare afectează nu doar drepturile și libertățile individuale, ci și încrederea oamenilor în instituții, în general și în Justiție, în special. Ar mai fi de precizat faptul că în acest dosar, Senatul a cerut, la începutul anului, urmărirea penală pentru abuz în serviciu și până în acest moment nu a fost dată nicio soluție. Potrivit art.109 alin.2 din Constituție, Senatul nu încuviințează urmărirea penală cerută de procuror, ci are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru fapte săvârșite în exercițiul funcției lor. Este un drept și nu o obligație! Aceasta implică o apreciere și o responsabilitate din perspectiva legii penale și a celei procesuale penale”, a mai precizat fostul vicepremier.

El și-a încheiat mesajul precizând că dosarul este „sărac în probe” și susținându-și nevinovăția.

„Așa cum am mai spus, mă consider nevinovat. Așa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca un dosar cu o acuzație atât de gravă să fie atât de sărac în probe. Cu toate acestea, dosarul va ajunge în fața judecătorilor și sunt convins că, așa cum nenumărate zvonuri au fost infirmate, la fel vor fi infirmate și suspiciunile procurorilor. Iar atunci când judecătorii îmi vor da dreptate, mă întreb dacă cineva va plăti, totuși, pentru calomniile, injuriile și ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-au produs”, a conchis el.

Românii anunță că vor ieși în stradă

Precizările lui Gabriel Oprea au stârnit reacții din partea internauților. „Problema ta este faptul că nici acum nu realizezi că ai lăsat o mamă fără copil….Ce ai face daca te-ai afla în locul ei? Rușineeeee!”, a scris o persoană. Într-un alt mesaj, lui Oprea i se cere demisia. „Dați-vă demisia. Ce mai înseamnă trei luni. Când se cerea la alți parlamentari ridicarea imunității, spuneați că nu vă opuneți justiției. Acum v-ați schimbat? Rușine, sunteți plătiți din bani publici, plecați acasă toti, că faceți țara de râs”.

„Dacă ar fi murit copilul meu (doamne ferește), muream cu tine de gât”, scrie o altă persoană. „ACUM să vă supuneți urmăririi penale și nu la iarnă! Asta dacă aveți coloană vertebrală”, comentează un alt internaut.

Mai multe persoane au iniţiat pe Facebook o mişcare de protest faţă de decizia dată de senatori în cazul lui Gabriel Oprea, fiind deschisă o pagină intitutală „Oprea, eşti cercetat, trebuie să fii judecată”, unde câteva sute de persoane şi-au anunţat prezenţa în faţa Senatului, joi, la ora 18.00.

În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu toate acestea, luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Tehnologia europeană din spatele mașinilor zburătoare a fost vândută în China

Tehnologia din spatele mașinilor zburătoare, dezvoltată inițial și testată cu succes în Europa, a fost cumpărată de o firmă chineză, notează BBC. Propulsat de un...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă