23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialOpoziţia spaniolă vrea să împiedice intrarea în vigoare a legii privind avortul

Opoziţia spaniolă vrea să împiedice intrarea în vigoare a legii privind avortul

Opoziţia de dreapta din Spania şi regiunile pe care le conduce au ameninţat că vor împiedica aplicarea legii privind avortul, intrată în vigoare luni şi criticată puternic de Biserica Catolică, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Regiunile Madrid, Murcia, Galicia şi Navarra, conduse de Partidul Popular de opoziţie (PP, de dreapta), au ameninţat că vor împiedica aplicarea acestei legi care introduce pentru prima oară în Spania noţiunea de întrerupere voluntară a sarcinii.

Preşedintele regiunii Murcia, Ramon Luis Valcarcel, a declarat că nu există „nici un motiv” pentru ca legea să fie aplicată, până când Tribunalul Constituţional, sesizat de opoziţie, nu se va pronunţa pe această temă.

Această „rebeliune”, intens mediatizată marţi, este susţinută indirect de puternica şi conservatoarea Biserică Catolică spaniolă, potrivit căreia legea este „incompatibilă cu conştiinţa morală catolică” şi privează viaţa umană de „protecţie”.

Femeile din Spania pot pe viitor să efectueze o întrerupere de sarcină până la cel mult 14 săptămâni. În caz de „risc pentru sănătatea” mamei şi/sau „grave anomalii ale fătului”, avortul este permis până la cel mult 22 de săptămâni de sarcină.

Legea anterioară nu autoriza avortul decât în caz de viol (până la 12 săptămâni de sarcină), malformaţii ale fătului (22 de săptămâni) sau „pericol pentru sănătatea fizică sau psihică a mamei” (fără limită de timp).

Tribunalul Constituţional ar urma să se pronunţe asupra recursului Partidului Popular, care susţine că legea este contrară articolului 15 din Constituţia spaniolă. Acest articol recunoaşte dreptul „fiecărei persoane la viaţă”.

Potrivit ediţiei de marţi a cotidianului El Pais, tribunalul nu ar urma să suspende legea, aşa cum speră opoziţia, şi ea ar urma în final să fie aprobată, aşa cum a fost aprobată şi căsătoria între homosexuali în urmă cu cinci ani.

Ministrul Justiţiei, Francisco Caamano, a afirmat însă că această lege se va aplica în Spania „precum orice altă lege într-un stat de drept”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă