20.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialOpozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat în urma unui miting de...

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat în urma unui miting de campanie

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat duminică de către poliţie la Moscova, după un miting de campanie în vederea alegerilor municipale de la 8 septembrie, transmite Mediafax.

Candidatul de opoziţie la funcţia de primar al capitalei ruse a fost condus într-un vehicul de poliţie după ce a susţinut un discurs. El nu a opus rezistenţă atunci când poliţiştii au venit să îl ridice, în timp ce cobora de pe scenă.

Un membru din cadrul echipei sale de campanie a declarat pentru AFP că poliţia nu a prezentat vreun motiv pentru această arestare.

Citeşte şi Navalnîi a cerut ajutor în „bătălia” pentru Primăria Moscovei

Navalnîi tocmai vorbise, timp de o aproximativ o oră, în faţa a câteva mii de persoane.

O purtătoare de cuvânt a opozantului, Ana Veduta, a scris într-un mesaj postat pe Twitter că „între 5.000 şi 7.000 de persoane” erau prezente la această reuniune, într-un cartier situat în nord-estul Moscovei.

În timpul mitingului, tineri în civil au încercat să taie cablurile electrice spre scenă, potrivit jurnaliştilor AFP.

Devenit opozantul numărul unu al preşedintelui rus Vladimir Putin în timpul manifestaţiilor din perioada 2011-2012, Aleksei Navalnîi şi-a multiplicat iniţiativele şi a purtat o campanie activă în ultimele săptămâni, la Moscova, pentru a deveni primar.

Citeşte şi Comunitatea internaţională, îngrijorată de condamnarea opozantului rus Aleksei Navalnîi

Potrivit unui sondaj realizat de institutul pro-putere Vtsiom, publicat la mijlocul lui august, Navalnîi s-ar afla pe poziţia a doua, fiind creditat cu 13% din voturi, iar contracandidatul său, primarul în exerciţiu al Moscovei Sobianin, cu aproape 67%.

Potrivit altui sondaj, efectuat de institutul Comcon, publicat tot la mijlocul lui august, Navalnîi ar obţine 19,9% din voturi, iar Sobianin 63,5% .

Comisia electorală de la Moscova a ameninţat joi candidatul cu invalidarea candidaturii, din cauza unor presupuse nereguli comise în campanie. A doua zi, ea l-a autorizat să îşi continue campania, dându-i un „avertisment”.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat pe 18 iulie la cinci ani de detenţie pentru deturnare de fonduri de la o exploataţie forestieră publică, dosar pe care opozantul îl consideră „fabricat” piesă cu piesă.

Însă el a fost eliberat o zi mai târziu, până la examinarea apelului, a cărui dată nu a fost anunţată până în prezent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă