28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialOpere necunoscute ale lui Truman Capote vor fi publicate în 2015

Opere necunoscute ale lui Truman Capote vor fi publicate în 2015

Mai multe nuvele şi poezii ale scriitorului american Truman Capote, descoperite în această vară în arhivele New York Public Library, vor fi publicate de editura Random House până în decembrie 2015, informează Mediafax.

Un editor elveţian care căuta prin arhivele New York Public Library continuarea ultimului roman al lui Truman Capote, pe care scriitorul nu l-a terminat, a descoperit o colecţie de texte nepublicate ale autorului american, printre care se numără mai multe nuvele şi poezii, potrivtnytimes.com.

Elveţianul Peter Haag a descoperit textele în timp ce studia mai multe documente şi scrieri care i-au aparţinut lui Capote.

Patru dintre aceste poveşti, despre care se crede că au fost scrise în adolescenţa lui Capote, în intervalul 1935 – 1943, au fost publicate, traduse în limba germană, în revista ZEITmagazin. Textele au fost publicate în germană cu mai mult de un an înainte de lansarea întregii colecţii de 12 poezii şi circa 20 de povestiri la editura Random House, care a prevăzut tipărirea noilor texte în versiunea originală, în limba engleză, pentru decembrie 2015. Colecţia în limba germană va fi publicată tot iarna viitoare, de editura Kein & Aber.

Potrivit lui David Ebershoff, editorul care va publica textele la Random House, decizia de a face publice cele patru poveşti mai întâi în limba germană a fost o recunoaştere a cercetării elveţianului Haag.

"La vârsta la care Capote a scris aceste texte timpurii, vocea sa era deja formată. Este fascinant să citeşti manuscrisele, cu corecturile şi modificările făcute chiar de autor. Poţi vedea, practic, un geniu creând. Nu folosesc acest cuvânt cu uşurinţă, dar aceste povestiri timpurii arată că talentul şi modul de a interacţiona cu lumea ale lui Capote erau creionate clar încă de la o vârstă fragedă", a spus Ebershoff.

Truman Capote, care a murit în 1984, la vârsta de 59 de ani, ar fi scris textele nepublicate până acum de când avea 11ani şi până la 19 ani, deşi nu toate sunt datate.

Peter Haag, a cărui editură, Kein & Aber, din Zurich, publică operele lui Capote în varianta în limba germană, a explicat că a găsit textele împreună cu Anuschka Roshani, editorul de limbă germană al operelor scriitorului american, într-una dintre vizitele făcute la arhivele bibliotecii din New York căutând indicii privind ultimul roman neterminat al lui Truman Capote, "Answered Prayers". O parte din acest roman a fost publicată în 2012, dar scriitorul lăsase mai multe ifnormaţii despre fragmente din carte care nu au fost găsite niciodată.

Patru dintre povestirile descoperite de Haag au fost publicate iniţial în The Green Witch, revista de literatură a liceului la care a învăţat Capote, publicaţie păstrată în arhiva bibliotecii.

Alte texte au fost scrise de mână, cu litere mici, Haag şi Roshani fiind nevoiţi să folosească o lupă pentru a descifra textele.

Truman Capote a devenit celebru la vârsta de 23 de ani, în 1948, cu primul său roman, "Other Voices, Other Rooms".

Şi-a construit celebritatea făcându-se remarcat cu mare uşurinţă în cercurile aristocrate mondene din New York, dar şi prin intermediul unor romane precum "Mic dejun la Tiffany's/ Breakfast at Tiffany's" şi "Cu sânge rece/ In Cold Blood".

Truman Capote a murit din cauza unui cancer hepatic, în 1984, în locuinţa din Los Angeles a lui Joanne Carson, fosta soţie a prezentatorului de televiziune Johnny Carson.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă