38.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialOperatiunea "Orientul", kilometrul 0 al jafului

Operatiunea „Orientul”, kilometrul 0 al jafului

Doua firme de comert exterior, cu radacini in afacerile fostei Securitati, au actionat in tandem pentru a spolia zeci de milioane de dolari din patrimoniul combinatului Siderca din Calarasi. Cele doua societati comerciale, ambele private, sunt Geomin SA, urmasa intreprinderii de comert exterior cu acelasi nume, si Lemtrans International, firma ofiterului de securitate Constantin Bercaru.
Urmare a unei uriase operatiuni de comert exterior, desfasurata intre Romania si China in perioada 1979-2001, firma Geomin s-a inregistrat creditoare a combinatului Siderca cu suma de 11 milioane de dolari. Din cele 11 milioane, Geomin i-a vandut apoi o creanta de 10 milioane de dolari lui Constantin Bercaru, care a majorat-o, urmare a unor hotarari judecatoresti, la 32 milioane de dolari.
Pentru a recupera aceasta pretinsa datorie, Lemtrans a pus sechestru si a taiat si valorificat ca fier vechi mai multe sectii din cadrul combinatului.
In documentele aflate in posesia „Romaniei libere”, Geomin nu avea dreptul decat la 50 de mii de dolari din cele 11 milioane pretinse, mai mult de 7 milioane cuvenindu-se, de fapt, statului roman, iar restul sumei unei alte firme de comert exterior.
Afacerea este cunoscuta de toate autoritatile, dar a fost inmormantata in circumstante mai mult decat suspecte. Gheorghe Popescu, presedintele Geomin, o neaga cu inversunare: „E creanta noastra!”.
Afacerea s-a putut face numai cu largul concurs al Ministerului Finantelor Publice. Din cauza ca Ministerul Finantelor nu si-a respectat indatoririle, unele firme au incalcat flagrant legea. MFP era singurul abilitat sa incaseze banii si sa-i execute pe rau-platnici, dar nu si-a facut datoria. Urmare a indiferentei finantistilor, Geomin SA a pretins si a primit de la Siderca de 220 de ori mai mult decat i se cuvenea, se afirma in documente oficiale dosite de autoritati.
Profitand de neglijenta finantistilor, Geomin a incalcat in mod repetat prevederile legii. „Parteneri” de ilegalitati i-au fost atat Siderca, cat si alte societati comerciale, intre care Govcrest, firma din grupul controlat de omul de afaceri Dan Voiculescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă