19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial„Operațiunea Hercule”. Marea Britanie scoate armata în stradă. Experții în securitate recomandă...

„Operațiunea Hercule”. Marea Britanie scoate armata în stradă. Experții în securitate recomandă controale stricte pentru suspecți

Ca urmare a atacului terorist de pe Manchester Arena, autoritățile britanice au hotărât să suplimenteze patrulele înarmate de poliție și să desfășoare soldați pentru paza unor obiective.

Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la „critic”, după ce poliția a arestat încă trei persoane, inclusiv pe fratele atentatorului sinucigaș, Salman Abedi, libian de origine, posibil să mai fie și alți adepți ISIS ce plănuiesc să comită acte de terorism.

Nivelul de alertă, ridicat la „critic”

Suspecții au efectuat călătorii în Libia sau au legături cu libieni, posibil să fi devenit adepți ai organizației teroriste ISIS. Experții în securitate au revizuit toate planurile de apărare împotriva atacurilor teroriste, extinzându-le și asupra Londrei, unde vor fi desfășurați și 3.800 de militari. „Trupele militare vor opera sub comanda Serviciului de Poliţie Metropolitană pentru a asigura paza la o serie de obiective-cheie, printre care Palatul Buckingham, ambasade, Palatul Westminster şi Downing Street 10, reşedinţa prim-ministrului, dar și locuri aglomerate, piețe, centre comerciale. Scotland Yard a crescut numărul patrulelor înarmate în Capitală, fiind analizate măsurile de securitate pentru toate evenimentele organizate la Londra, inclusiv cele mai mici în desfășurare, într-o serie de acțiuni numite generic „Operațiunea Hercule”. Măsurile poliției presupun creșterea numărului de polițiști, a numărului de patrule, diversificarea metodelor de control, tactici de luptă în cazul apariției unor suspecți de atacuri teroriste, pentru ca intervențiile să fie eficiente, iar numărul de victime să fie redus către zero. „Vrem să ne asigurăm că facem absolut tot ce ne stă în putință ca să stopăm atacurile teroriste”, a declarat Jane Connors, de la Scotland Yard.

Un nou „subnivel” al terorismului

Premierul britanic, Theresa May, a ridicat nivelul de alertă teroristă la pragul „critic”, ceea ce înseamnă că există posibilitatea, iminentă, a unor noi atacuri. Experții în terorism sunt bulversați de faptul că teroriștii au luat ca țintă în atacul de la Manchester Arena niște tineri, chiar copii, care participau la un concert al artistei americane Ariana Grande, ucigând 22 de persoane și rănind alte peste o sută. Este un nou „subnivel” al terorismului, care nu mai lasă loc de respectarea libertăților în ceea ce privește controlul asupra persoanelor suspecte. Teroristul Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, era cunoscut atât Poliției, cât și Securității. Exista suspiciunea că el a trecut în Siria, din Libia, să lupte împreună cu jihadiștii ISIS. Ministrul francez de Interne, Gerard Collomb, a declarat că tânărul era și pe listele serviciilor secrete franceze, împreună cu alții, plecați din Europa, bănuiți că au luptat în Siria de partea ISIS. Familia lui, venită în Marea Britanie în timpul regimului Gaddafi, s-a întors în țara de origine, în Manchester rămânând Salman și fratele lui, care erau monitorizați. Experții în terorism atrag atenția că genul de „monitorizare cu mănuși” nu dă rezultate și trebuie să se treacă la un nivel mai strict de control al suspecților, chiar dacă se încalcă anumite libertăți. În această eră de atacuri teroriste încadrate la „întâmplătoare”, fără ținte precise, nu mai există loc pentru principii democratice în relație cu suspecții. Un raport Home Office arată că serviciile de securitate britanice monitorizează 3.500 de suspecți, potențial teroriști, 400 dintre aceștia fiind bănuiți că au luptat pe fronturile din Siria și Irak alături de ISIS.

Franța pregătește o legislație antitero

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut prelungirea stării de urgență până la 1 noiembrie, într-o ședință a Consiliului de apărare, la Palatul Elysee. Prevederile stării de urgență acordă poliției franceze puteri sporite în ceea ce privește căutarea și arestarea suspecților de terorism, acestea fiind instituite în urma atentatelor de la 13 noiembrie 2015 de la Paris, soldate cu 130 de morți. Macron va cere Parlamentului prelungirea până la 1 noiembrie a stării de urgență și dorește de asemenea o nouă lege pentru consolidarea securității în fața amenințărilor teroriste, se arată într-un comunicat al președinției franceze. Macron a cerut și Guvernului să  analizeze măsuri de consolidare a securității în fața amenințării teroriste în afară de starea de urgență, cu scopul de a întocmi un text legislativ care să fie votat în regim prioritar. 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă