Dispariţiile forţate de care sunt responsabile forţele guvernamentale siriene constituie o crimă împotriva umanităţii, potrivit unui raport al Comisiei internaţionale de anchetă a ONU privind Siria, publicat joi, la Geneva.
Într-un document de şase pagini, Comisia de anchetă, prezidată de juristul brazilian Paulo Sergio Pinheiro, acuză autorităţile de la Damasc că stau în spatele unor dispariţii forţate, începând cu declanşarea tulburărilor, în 2011. Această campanie de intimidare a fost folosită drept practică de război, acuză Comisia ONU, potrivit Mediafax.
„Civili, în majoritate adulţi, au fost răpiţi de forţele armate şi de securitate siriene, precum şi de miliţii proguvernamentale, în cadrul unor arestări în masă, percheziţii la domicilii şi în spitale”, informează raportul acestei Comisii de anchetă, creată de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.
Potrivit raportului, „răpirile aveau deseori un caracter punitiv, vizând membrii familiilor dizertorilor, militanţi, luptători şi persoane care ofereau îngrijiri medicale opozanţilor”.
Autorităţile refuză să furmizeze informaţii despre dispăruţi, iar în unele cazuri, membrii de familie care se adresează la serviciile de securitate sunt arestaţi.
Comisia de anchetă, creată în august 2011 de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, şi-au exprimat din nou regretul în legătură refuzul autorităţilor de la Damasc de a-i permite accesul pe teritoriul Siriei. Comisia va publica raportul său complet în februarie, acesta urmând să fie discutat în sesiunea din martie a Consiliului pentru Drepturile Omului.