6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialONU: Bush l-a criticat pe Castro. Ministrul de Externe al Cubei a...

ONU: Bush l-a criticat pe Castro. Ministrul de Externe al Cubei a replicat de la Havana

Presedintele american George W. Bush a declarat marti ca domnia lui Fidel Castro,”dictator crud”, se apropie de sfarsit, provocand plecarea indignata a delegatiei cubaneze la Adunarea Generala a ONU in Cuba, transmite AFP, preluata de Rompres.

 

“In Cuba, lunga domnie a unui dictator crud se apropie de sfarsit”, a declarat Bush, fara sa-l numeasca pe Fidel Castro, dar facand clar referinta la degradarea starii de sanatate a presedintelui cubanez.

 

“Poporul cubanez este pregatit pentru libertate si, in timp ce tara intra intr-o perioada de tranzitie, Natiunile Unite trebuie sa insiste asupra libertatii de expresie, de adunare si asupra organizarii la sfarsit de alegeri libere si deschise tuturor”, a declarat el, intr-un discurs consacrat libertatilor.

 

In timp ce rostea aceste cuvinte, delegatia cubaneze condusa de ministrul afacerilor externe Felipe Perez Roque a parasit sala in semn de protest, incepand astfel un schimb de limbaj agresiv intre cele doua guverne.

 

Bush este “un criminal care nu are autoritatea morala sau credibilitatea de a judeca vreo tara. Cuba condamna si respinge fiecare cuvant din critica sa scandaloasa”, a declarat Ministerul cubanez al Afacerilor Externe, intr-un comunicat publicat la Havana.

 

Potrivit guvernului cubanez, Bush este vinovat, intre alte fapte rele, de a fi “autorizat torturarea prizonierilor la baza navala de la Guantanamo”, care ocupa o enclava la capatul de sud al insulei Cuba si unde sunt detinuti prizonierii de “razboi” americani contra terorismului.

 

Cuba a denuntat de asemenea existenta in strainatate de inchisori secrete in care americanii detin si interogheaza suspecti de terorism.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă