Primarul oraşului Agnita, Radu Curcean, încearcă să-i convingă pe oameni de beneficiile sortării deşeurilor.
Sunteţi primarul oraşului Agnita din 2004. În tot acest timp aţi considerat că problema gunoiului este una dintre cele mai importante în ziua de azi. Din ce cauză?
Pentru că este o problemă relativ nouă, care începe să ne copleşească din ce in ce mai mult şi din păcate nu a fost tratată niciodată cu seriozitate. Fiind o problemă relativ nouă este foarte greu să se înteleagă ce este în esenţă.
Cum am putea noi, tinerii să ajutăm ?
Cred că dacă fiecare dintre voi aţi fi un transmiţător pentru ceilalţi şi le-aţi spune cum funcţionează sistemul, aţi putea schimba foarte multe pentru mediu. În zadar încerc eu să le transmit celorlalţi să facă o selectare a deşeurilor, dacă oamenii nu reacţionează. Voi aţi fi primii care aţi putea avea o mentalitate diferită de ceilalţi şi să înţelegeţi cu adevărat tematica. Generaţiile mai vechi au trăit altcumva, au trăit anii lor de glorie şi acum cu siguranţă nu vor înţelege acest demers.
Cum încercaţi să sensibilizaţi populaţia să ia parte la proiect?
Mă bazez pe tineri ca voi, avem două organizaţii de voluntari şi mă bucur să văd că există o reacţie pozitivă şi din partea seniorilor. Este foarte greu să explici oamenilor. Te duci o dată la poarta lor, le explici cum trebuie să procedeze, a doua oară, dacă nu au gunoiul sortat, acesta nu se mai ridică, dar acest lucru nu înseamnă că acei oameni nu plătesc taxe. Prima dată omul se uită urât, apoi vede că vecinul a reacţionat şi încet, încet începe şi el să sorteze gunoiul.
Aveţi vreun mesaj pentru societate ?
Să fie deschişi, să înţeleagă. Avem cu toţii o problemă dacă ne plângem. Ar trebui să ne ajutăm, din vorbă în vorbă, din prieten în prieten ne putem ajuta pentru a avea o ţară civilizată.