16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialOmul de afaceri Iosif Armaș, ARESTAT. Este posibil ca în dosar să...

Omul de afaceri Iosif Armaș, ARESTAT. Este posibil ca în dosar să fie audiat și Gabriel OPREA

UPDATE 15.30

Omul de afaceri Iosif Armaș și alți cinci reținuți de DIICOT Reșița  au fost arestați preventiv pentru 30 de zile  de instanța  Tribunalului Caraș Severin. Decizia nu este definitivă.

Omul de afaceri Iosif Armaș a fost REȚINUT, după mai multe ore de de audieri la DIICOT Reșița, anunță surse judiciare. Procurorii au făcut miercuri percheziţii la domiciliile a 22 de persoane, printre care şi omul de afaceri Iosif Armaş, într-un caz de delapidare şi bancrută frauduloasă. Prejudiciul estimat este de 30 de milioane de euro.

În rezumat, în 2001, Armaș, prin firma sa Argirom, a încheiat un contract pentru preluarea unor cantități de zahăr din Rezervele Statului, unde președinte a fost și Gabriel Oprea ( între 2001-2002); a vândut zahărul; cu banii a cumpărat imobile din stațiunea Băile Herculane, imobilele le-a pus gaj pentru împrumuturi pe care nu le-a rambursat; clădirile au fost preluate și înstrăinate de creditori. Gabriel Oprea nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere.

Sindicatul de la Băile Herculane a făcut numeroase plângeri împotriva lui Iosif Armaș, dar aceste plângeri au fost ignorate ani în șir. 

Ancheta

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost audiat, miercuri, alături de alte 11 persoane printre care foşti directori ai firmelor controlate de Armaş, dar şi un fost director de la Agenţia pentru Rezervele Statului din Caraş- Severin. În afară de Armaș au mai fost reținute cinci persoane.

Unul dintre foștii directori inculpați este Ilie Iova, acum vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș-severin. Iova a fost manager la SC Hercules SA Băile Herculane între 2002-2008. El a fost pus sub control judiciar .

Potrivit ordonanței DIICOT "s-a reţinut faptul că suspecţii Armaş Iosif, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Hercules SA Băile Herculane, acţionar şi administrator special al SC Argirom Internaţional SA Bucureşti (acţionar majoritar în SC Argirom Internaţional SA Bucureşti, societate care la rândul ei deţinea peste 60 % din acţiunile SC Hercules SA Băile Herculane); Răiescu Filip – director general al SC Hercules SA şi Adamescu Gavril – director economic al SC Hercules SA au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, având drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC Hercules SA din patrimoniul acesteia şi totodată, însuşirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obţinute din valorificarea acestor active."

În cauză există suspiciunea rezonabilă că suspecții au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, având drept scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia și totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute din valorificarea acestor active.

    S-a reţinut că privatizarea SC HERCULES SA Băile Herculane a avut loc la data de 28.08.2001 ocazie cu care a fost  cumpărat pachetul majoritar de 40,92 % de către SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA, societatea controlată de către liderul grupului infracţional, Iosif Armaș,   care la data respectivă deținea 68 % din acțiuni.

    În perioada 2001-2006, în baza unor relaţii contractuale, suspectul Iosif Armaș a preluat de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale cantitatea totală  de 9.960.680  kg zahăr pe care ulterior nu l-a restituit producând un prejudiciu ANRSPS în cuantum de 43.288.697,99 lei. Cu banii, Armaș a cumpărat clădiri din Băile Herculane. Omul de afaceri nu a restituit banii la rezervele statului. Apoi, Armaș a făcut împrumuturi bancare punând gaj clădirile. Nu a rambursat banii, așa că imobilele au ajus în posesia băncilor.

Între 2001-2002, adică atunci când  Armaș a încheiat primul contract, președinte al Rezervelor Statului a fost Gabriel OPREA, fost ministru de Interne, urmărit penal de DNA în dosarul "Girofarul", suspect în dosarul în care a fost arestat primarul Sectorului 2, Niculae Onțanu. În acest dosar Oprea nu are deocamdată nici o calitate procesuală. Însă, procurorii au anunțat că fac cercetări şi faţă de funcţionari publici din cadrul Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

 Procurorii DIICOT au mai reținut  că, începând cu luna martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, Iosif Armas,  în calitate de acționar majoritar în cadrul SC ARGIROM INTERNAȚIONAL SA București  a determinat ca datoriile pe care societatea le avea şi care se afla în procedura generală de insolvență să fie recuperate de către creditori de la SC HERCULES SA Băile Herculane. 

În acest scop, suspectul a constituit un grup infractional organizat care a avut ca scop scoaterea activelor/bunurilor SC HERCULES SA din patrimoniul acesteia în dauna creditorilor reali ai SC Argirom International SA și totodată, însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute.

    În atingerea scopului infracţional, începând cu anul 2008 SC HERCULES SA a contractat împrumuturi de la mai multe persoane  în baza unor contracte de împrumut care constituiau titluri executorii, cu dobânzi anuale mult mai mari decât dobânda legală, respectivele împrumuturi fiind  garantate cu bunurile societății .

    Întrucât respectivele  împrumuturi nu au putut fi restituite în termenul stabilit (un termen de altfel, foarte scurt )  s-a procedat la executarea unor imobile aparținând SC HERCULES SA, prin intermediul executorilor judecătorești.

    În paralel cu contractarea unor împrumuturi vădit dezavantajoase pentru societate, suspectul a procedat şi la vânzarea directă a unor active. Astfel, au fost delapidate  sume de bani din patrimoniul SC HERCULES SA prin folosirea de justificări nereale.

    În acest scop, în perioada 2009-2015 liderul grupului a racolat un alt suspect a cărui activitate infracţională a constat în  încheierea unor  antecontracte de vânzare cumpărare sau promisiuni de vânzare cumpărare fictive prin care au fost scoase  din patrimoniul SC HERCULES SA un număr ridicat de imobile de mare valoare. Potrivit DIICOT, imobilele înstrăinate în mod fraudulos de acest grup infracţionat organizat ar fi: pădure în Domogled cu Fabrică de Gheaţă, pădure la Cerna cu restaurant ”Grota Haiducilor”, clădire IBTH – birouri, clădire Băi Termale Apollo, clădire Baia Termală Hebe, spital pentru militari şi ofiţeri – Pavilion 4, sanatoriul medical Balnear – Pavilion 3 (actual Hotel Apollo), ”Băile Neptun”, hotel Decebal – sanatoriu medical balnear – Pavilionul 2, hotelul Traian – Pavilionul 1, complex de edificii – cazinou, sanatoriul militar cu curte şi baie pentru militari, hotelul Diana, hotelul Roman, hotelul Afrodita, baia Venera, baia Diana, sanatoriul medical balnear IOVR – Pavilionul 12, clădire sediu nou, hotelul Hercules, hotelul Ferdinand.

   

   

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă