23.6 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăSpecialTun la Romvag: Patronul Adevărul, Cristian Burci, audiat la DIICOT

Tun la Romvag: Patronul Adevărul, Cristian Burci, audiat la DIICOT

Omul de afaceri Cristian Burci a fost adus pentru audieri, la sediul DIICOT Olt, miercuri dimineață. De asemenea, procurorii efectuează percheziții la sediul redacției ziarului Adevărul, conform unor surse judiciare.  

Patronul Adevărul și al televiziunii Prima Tv, Cristian Burci, este acuzat de evaziune fiscală și delapidare, într-un dosar legat de privatizarea fabricii de vagoane Romvag. Fabrica fusese înființată în anii 1970 și a fost rentabilă până la privatizare. Evaziunea fiscală este estimată de DIICOT la opt milioane de euro. 

Printre persoanele cercetate în acest dosar se numără și Denisa Turcu, fost administrator special la Adevărul Holding. Cei doi, alături de alte persoane, sunt acuzate de constituire de rup infracţional organizat, abuz în serviciu, delapidare, evaziune fiscală, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată şi instigare la evaziune fiscală, conform surselor citate. 

Grupul infracțional este acuzat că, din 2006 până în prezent, a creat un prejudiciu SC Romvag SA Caracal prin abuz în serviciu şi delapidare în valoare de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei.  În aceeaşi perioadă, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, membrii grupului au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei. 

Conform surselor judiciare, în ceea ce priveşte infracţiunea de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, grupul condus de Cristian Burci, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, a creat un prejudiciu statului român de 25.646.825 lei.

Persoanele cercetate vor fi duse la audieri la DIICOT – Biroul Teritorial Olt. 

Citește și dezvăluirile Rl despre afacerile lui Cristian Burci: 

Timofte: Burci este protejat de doi generali SIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dați sportului 2% din PIB!

În Grădina Maicii Domnului s-a întâmplat o minune, chiar în sfânta zi de preamărire a Fecioarei Maria. Sportivii noștri au cucerit nouă medalii de...

Bacalaureat de toamnă: Proba obligatorie a profilului, susținută astăzi

Candidaţii înscrişi la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat vor susţine astăzi proba obligatorie a profilului.Aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris pentru a...

Un plan ambițios privind clima și sănătatea a fost promulgat de Joe Biden

Marţi a fost promulgat un plan vast de investiţii privind clima şi sănătatea, de către preşedintele american Joe Biden, aducând taberei sale democrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă