19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialOmul care a vrut sa cumpere Congresul

Omul care a vrut sa cumpere Congresul

Un personaj cu influenta la Washington, apropiat majoritatii republicane din Congresul american, a pledat vinovat la acuzatiile de coruptie ce-i sunt aduse de procurori in ceea ce mass-media considera a fi cel mai mare scandal politic din ultimele decenii in SUA.
Jack Abramoff (46 de ani), vechi militant republican, sponsor in campaniile electorale ale presedintelui George W. Bush si cunoscut pentru activitatile sale de lobby, a comparut in fata unui tribunal din Washington, declarandu-se vinovat de escrocherie si frauda fiscala. De-a lungul anilor, dupa cum noteaza AFP, el s-a aratat „generos” cu numerosi parlamentari americani.
„Cuvintele nu vor fi niciodata destul de puternice pentru a-mi exprima regretele fata de nenumaratele greseli si fata de raul pe care l-am facut”, a spus Abramoff in instanta, adaugand: „Sper doar ca voi putea obtine iertarea Atotputernicului si a celor fata de care am gresit”. Pentru faptele comise, el risca in mod normal pana la 30 de ani de inchisoare, dar, daca va coopera cu justitia, ar putea bene-ficia de o reducere a pedepsei, urmand sa stea dupa gratii intre 9 si 11 ani. De asemenea, Abramoff va trebui sa returneze suma de 25 de milioane de dolari.
Potrivit actului de acuzare, Jack Abramoff si asociatul sau Michael Scanlon (care a pledat la randul sau vinovat, acceptand sa colaboreze cu justitia) au escrocat in mod constient mai multe persoane si au facut trafic de influenta, oferind mai ales „bani, mese si calatorii” unor „responsabili publici” si indemnand asistenti ai unor membri ai Congresului sa violeze regulile etice. Sunt mentionate mai multe zeci de milioane de dolari acordate lui Abramoff de catre triburi de indieni din statele Mississippi, Louisiana, Michigan si Texas in schimbul unui lobby care fie nu a mai fost facut, fie a fost ineficient. „Lumea buna” are de ce sa tremure: lobbistul avea multi invitati la evenimente mondene si sportive, fiind si proprietarul unui restaurant select, actualmente inchis.
Un centru independent de cercetari, Center for Responsive Politics, a descoperit ca peste 300 de alesi, republicani si democrati, ar fi beneficiat incepand cu 1999 de „contributiile” lui Abramoff. Unii, de teama, au inceput deja sa-i returneze „atentiile” Ð este cazul republicanului Conrad Burns (150.000 de dolari) si al democratului Byron Dorgan (67.000 de dolari).
Casa Alba s-a distantat de aceste activitati, calificand drept „inacceptabile si scandaloase” activitatile lui Abramoff. Liderul democrat Howard Dean i-a cerut insa presedintelui Bush mai mult, anume „sa ramburseze cei peste 100.000 de dolari stransi de Abramoff pentru campania de realegere”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă