Frederic Baur a proiectat prima cutie de chipsuri Pringles. Acum, este îngropat într-una, relatează revista Time, în ediţie online.
În 1966, Baur le-a propus celor de la Procter&Gamble să stivuiască chipsurile într-o cutie, în loc să le îndese, de-a valma, într-o pungă. Când Baur a murit, săptămâna trecută, copiii lui i-au pus cenuşa într-o cutie metalică de Pringles.
„Când tatăl meu a ridicat problema înmormântării pentru prima dată, am chicotit”, a spus fiul cel mare al lui Baur, Larry (49). Totuşi, bărbatul a înţeles, în cele din urmă, că tatăl lui vorbea cât se poate de serios. În familie, au tot circulat glume, iar, când tatăl a murit după lupta cu Alzheimer-ul, familia s-a gândit ce cutie să aleagă.
Dacă ar exista o alee Walk of Fame a mâncărurilor nesănătoase, Pringles ar avea o stea, ca şi Pepsi sau Coca Cola.
„Este vorba despre frumuseţea şi puterea uniformităţii”, spune autorul cărţii „The Junk Food Companion”, Eric Spitznagle. „Fiecare felie de cartof arată la fel ca cea de dinaintea ei şi are acelaşi gust”, explică el.
Oamenii nu au fost aşa receptivi când chipsurile au apărut pentru prima dată pe piaţă, arată fondatorul supermarketguru.com, Phil Lempert. Chipsurile uniforme nu se potriveau cu individualismul anilor ’60. „Însemna să renunţi la plăcerea de a mânca un chips mare sau unul mic sau unul care seamănă cu cine ştie ce artist”, mai spune Lempert.
„Pringles a revoluţionat piaţa junk food”, explică Baur.
Deşi Frederic Baur avea o diplomă în chimie organică, a lucrat în Marină. Prima lui invenţie a fost un fel de îngheţată- Coldsnap, însă a dat lovitura cu chipsurile în cutie metalică.