37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialOlteanu: Alegerile parlamentare vor avea loc in 23 sau 30 noiembrie, conform...

Olteanu: Alegerile parlamentare vor avea loc in 23 sau 30 noiembrie, conform Constitutiei

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat luni ca, potrivit Constitutiei, data alegerilor poate fi 23 noiembrie sau 30 noiembrie si va fi anuntata in timp util, el transmitandu-i liderului PD-L Emil Boc sa nu aiba niciun fel de emotii in acest sens.

"Data pentru ziua alegerilor este foarte usor de avansat pentru ca prevederile constitutionale, pentru cei care le cunosc din lumea politica, sunt cat se poate de clare, pentru cei care nu le cunosc, ca domnul Boc, o sa le clarific eu ca sa nu aiba emotii ca Guvernul poate sa stabileasca cine stie cand data alegerilor", a comentat liderul PNL, citat de NewsIn.

Liderul PD-L, Emil Boc, a solicitat duminica din nou Executivului sa fixeze data alegerilor parlamentare si sa delimiteze colegiile electorale, pentru a infirma suspiciunile privind decalarea scrutinului sau anularea votului uninominal.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a sustinut vineri ca are informatii potrivit carora alegerile parlamentare nu vor avea loc in baza votului uninominal, ci tot pe sistemul vechi al listelor de partid, el afirmand ca PRM are si o propunere care prevede aplicarea legii electorale abia in 2012. Tudor a mai spus ca alegerile ar trebui amanate.

Comisia de elaborare a Codului electoral se va reuni luni dupa-amiaza intr-o noua sedinta pentru a discuta despre delimitarea colegiilor uninominale, dupa ce au existat mai multe tentative esuate in acest sens. Daca pana la data de 19 iulie, membrii comisiei nu vor reusi sa stabileasca aceste colegii, ramane la latitudinea Executivului sa rezolve problema prin hotarare de Guvern.

Art. 63, Constitutia prevede ca Senatul si Camera Deputatilor sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora. Alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Parlamentul nou ales se intruneste, la convocarea Presedintelui Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă