8.5 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialOlli Rehn: UE va continua monitorizarea Romaniei la capitolul Justitie

Olli Rehn: UE va continua monitorizarea Romaniei la capitolul Justitie

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat Romania, intr-un interviu acordat BBC, ca UE va continua monitorizarea la capitolul Justitie, unul din punctele care ar putea atrage activarea clauzei de salvgardare fiind legat de infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Sosit la Bucuresti pentru a participa la o reuniune a tarilor din Balcani, Rehn a adaugat ca acesta este unul din cele patru puncte ale reformei Justitiei si luptei impotriva coruptiei, pe care Comisia Europeana le va urmari si dupa aderarea Romaniei la UE. El a atentionat ca, in cazul de neconformare a ANI la standardele europene, Romania ar putea fi exclusa din anumite aspecte ale cooperarii judiciare.

"Este una dintre deciziile cheie pe care le vom urmari de la inceputul anului viitor", a spus Rehn, referindu-se la crearea acestei structuri. "Vom raporta Consiliului de Ministri, deci tarilor membre, iar daca Agentia nu e in conformitate cu standardele europene, am putea activa clauza de salvgardare, care ar limita cooperarea judecatorilor si politistilor romani cu colegii lor din restul UE", a precizat comisarul european pentru extindere in interviul BBC, exprimandu-si speranta ca autoritatile vor rezolva singure aceste probleme. "E o posibilitate, dar nu vreau sa ma gandesc la cel mai rau caz. As prefera ca Romania sa-si rezolve singura problemele si sa se asigure ca ANI are toate mijloacele necesare pentru a combate coruptia la standardele europene", a adaugat Olli Rehn.

ANI ar urma sa verifice averile, incompatibilitatile si eventualele conflicte de interese si va trebui sa ia decizii obligatorii pe baza carora sa poata fi adoptate sanctiuni. Celalalte trei obliective stabilite, saptamana trecuta, de Comisia Europeana, pe baza carora vor fi analizate performantele Romaniei, se refera la Consiliul Superior al Magistraturii, continuarea anchetelor privind acuzatiile de coruptie la nivel inalt si lupta imptoriva coruptiei in administratia locala.

Romania va trebui sa faca o informare – privind toate cele patru puncte – pana la sfarsitul lunii martie. Pe baza informarii, Comisia Europeana va face un prim raport statelor membre in luna iunie. Ulterior, Comisia va raporta la fiecare sase luni pana cand toate chestiunile vor fi rezolvate.

Cele mai citite

Să vină banii! FCSB și-a asigurat deja o sumă importantă din parcursul european

FCSB a reușit o victorie importantă împotriva danezilor de la Midtjylland, scor 2-0, în etapa a patra din faza principală a Europa League, consolidându-și...

Răzvan Lucescu, dezamăgit după înfrângerea suferită de PAOK în fața lui Manchester United!

PAOK Salonic a pierdut cu scorul de 0-2 partida disputată împotriva lui Manchester United pe Old Trafford, în a patra etapă a fazei grupelor...

Premiile Grammy. Beyonce a primit cele mai multe nominalizări, 11

La premiile Grammy din 2025, Beyonce a primit cele mai multe nominalizări, un total de 11, inclusiv la prestigioasa categorie „Albumul Anului” cu materialul...
Ultima oră
Pe aceeași temă