21.7 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăSpecialOlanda suspectează existența unei celule ISIS într-o tabără de refugiați

Olanda suspectează existența unei celule ISIS într-o tabără de refugiați

Procurorii din Olanda investighează posibila existenţă a unei celule jihadiste într-o tabără de refugiaţi din orașul Nijmegen, în estul Olandei, relatează marţi agenţiile DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Investigaţia survine după ce ziarul francez Le Monde a scris săptămâna trecută că gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a creat o celulă teroristă în acel oraş din Olanda. Relatarea din Le Monde se bazează pe mărturia lui Saleh A., un jihadist care s-a predat autorităţilor franceze în luna februarie. 

Acesta a afirmat că o celulă alcătuită din 20 de membri ai SI s-a stabilit la Nijmegen, celulă care ar face parte dintr-o grupare mai amplă. Trei membri ai acesteia din urmă au fost arestaţi săptămâna trecută în Germania, la Dusseldorf, unde ea avea în plan să comită circa zece atentate. Un suspect marocan din aceeaşi grupare a fost arestat marţi în Spania, el fiind bănuit că încerca să recruteze acolo combatanţi care să se alăture jihadiştilor în Siria şi Irak. 

Potrivit televiziunii publice olandeze Nos, autorităţile de la Haga ştiu deja cine sunt cei implicaţi şi unde se află ei în prezent, dar deocamdată nu există suficiente dovezi pentru a-i aresta. 

Oraşul Nijmegen a găzduit cea mai mare tabără de refugiaţi din Olanda. Ea a fost închisă săptămâna trecută şi pentru mass-media nu este clar dacă informaţiile din Le Monde fac referire la această tabără sau la alta, iar autorităţile olandeze refuză deocamdată să ofere detalii. 

Responsabilul guvernului olandez pentru combaterea terorismului, Dick Schoof, a avertizat în luna martie că există semnale ce indică faptul că militanţi jihadişti au încercat să profite de valul de migranţi pentru a se infiltra în Europa.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce se întâmplă dacă nu îți repari la timp sistemul de evacuare al automobilului

Sistemul de evacuare al unei mașini servește la eliminarea în exterior a gazelor rezultate în urma arderii combustibililor. Dacă, în timpul mersului, mașina devine...

EMA va aproba un vaccin anti-COVID împotriva subvariantelor Omicron

Agenția Europeană a Medicamentului ar putea aproba în această toamnă un vaccine anti-Covid-19 al alianţei Pfizer/BioNTech care ţinteşte subvariantele care se răspândesc rapid ale...

Iranian acuzat pentru un presupus complot de asasinare asupra fostului consilier de securitate națională al lui Trump

Un iranian a fost acuzat de SUA că a complotat pentru a-l ucide pe fostul consilier de securitate națională al lui Trump, John Bolton. Oficialii...
Ultima oră
Pe aceeași temă