3.7 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialOina nu vrea sa moara

Oina nu vrea sa moara

» Conditiile in care s-a desfasurat campionatul national au amintit de cele de la inceputul secolului trecut.

» 110 ani de la disputarea primului campionat.

Greu pentru temerarii organizatori care se incapataneaza sa tina in viata sportul national al romanilor, oina… Cu foarte putine fonduri, fara o baza de selectie a jucatorilor si cu "baze" sportive care nu sunt altceva decat niste maidane, cei care au tinut mortis sa duca mai departe traditia au mers la Turnu Rosu, in judetul Sibiu, pentru desfasurarea turului sezonului.
La finalul jocurilor, la care au participat 10 echipe, Straja Bucuresti a terminat pe primul loc turul campionatului, ajuns doar la editia a 58-a, desi acest sport si-a consumat primul sezon oficial in urma cu 110 ani. Straja a ocupat primul loc, urmata de Biruinta Gheraiesti (Neamt), Frontiera Constanta, Dinamo Coruia (Maramures), CSM Rm. Sarat, Victoria Surdila Greci (Braila), Pamira Sibiu, Crasna Gorj, Spicu Horia Constanta si Viata Noua Olteni (Teleorman).

"In general, ma declar multumit, dar terenul a lasat de dorit si rog autoritatile locale sa faca demersuri pentru imbunatatirea si amenajarea bazei sportive, ca sa putem organiza competitii importante si cu alte prilejuri intr-un loc asa de frumos cum este Turnu Rosu", a declarat presedintele Federatiei Romane de Oina, Nicolae Dobre, care a inmanat tuturor participantilor tricouri cu anul jubiliar, premii si materiale sportive.

Oina merita banii europeni!
Nicolae Dobre spera ca acest sport sa beneficieze de sprijin pentru a duce mai departe traditia. "Dorim sa construim o baza sportiva la Constanta, deoarece este rusinos ca in Romania nu exista un teren dedicat exclusiv oinei. Incercam construirea acestei baze prin atragerea de fonduri europene. Pe langa aceasta, dorim construirea altor centre de pregatire in unele comune cu traditie in practicarea acestui sport. Avem un alt proiect in parteneriat cu Consiliul Judetean Constanta, si anume organizarea in toamna a unui festival al sporturilor traditionale inrudite cu mingea si bastonul. si-au anuntat prezenta practicanti ai jocului de rounders din Irlanda, ai schlagballului german. Am invitat si sportivi rusi, cu care disputam oricum un turneu amical la Chisinau. Urmeaza sa ne indreptam atentia catre statele vecine, cum ar fi Ucraina si Bulgaria, care ar trebui si ele sa aiba variante asemanatoare jocului de oina, preluate de la slavi."
In acest moment, numarul echipelor de seniori de oina este de 10, in crestere fata de anii precedenti, cand se ajunsese ca in Romania sa se mai practice acest sport in numai trei centre.

SEMNE DE REVIGORARE
Oficialii FR Oina vor ca resuscitarea oinei sa porneasca de la sat, exact de unde isi are originea. Din cate se pare, in acest moment oina se joaca in aproximativ 30 de judete, asta insemnand ca nu e doar un sport regional, ci unul raspandit. La Olimpiada Nationala a Sportului scolar, categoria de varsta 5-8 ani, in faza finala au ajuns 17-20 de echipe, reprezentand tot atatea judete, in conditiile in care alte 10 si-au disputat calificarea.

Cele mai citite

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Plicurile antișoc sunt soluția perfectă pentru expedieri sigure și protejate

Produsele livrate clienților tăi au nevoie să fie protejate. Să ajungă la destinatar în starea în care pleacă din depozitul tău.  Ești proprietarul unui magazin...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă