Traficul de marfuri de pe Canalul Dunare-Marea Neagra (CDMN) a inregistrat un nou record absolut in luna august a acestui an, confirmand informatiile furnizate si de cotidianul nostru conform carora anul 2005 este cel mai bun an din istorie pentru canal. Directorul general al Administratiei Canalelor Navigabile Constanta, Valentin Zeicu, spune ca in acest an capacitatea de transport a CDMN va fi de peste 30 milioane de tone, spre deosebire de 28,3 milioane, cifra inregistrata in anul 2004.
Cresterile sunt posibile atat prin masuri administrative, cat si datorita conditiilor meteo. In prima categorie se incadreaza decizia de a mari programul de functionare a ecluzelor, de la 8 la 12 ore, prin redesenarea organigramei de lucru. In a doua categorie intra un fenomen unic in istorie: nivelul Dunarii a depasit nivelul Canalului timp de peste cinci luni, ceea ce a determinat o circulatie a navelor la parametri optimi, fara sa apara alte obstacole in traficul navelor fluviale.
Taxe mai mici
Datorita cresterii traficului, incasarile CDMN au inregistrat, de asemenea, majorari, astfel ca ACN a renuntat la subventiile de la bugetul de stat. Mai mult, Valentin Zeicu a precizat ca din anul 2006 taxele vor scadea la jumatate. Administratia va oferi si alte facilitati transportatorilor fluviali, printre care se numara reduceri de pret la convoaie. In aceste conditii, CDMN isi consolideaza pozitia de cel mai ieftin mijloc de transport al marfurilor din portul Constanta spre Europa Centrala si de Vest. Pe aici trec in principal minereuri feroase si neferoase, dar si cereale, laminate si ciment. De fapt, spune Valentin Zeicu, traficul pe canal creste o data cu cresterea economiei Romaniei si a intregii regiuni, canalul fiind o oglinda fidela a macroeconomiei zonale.
Ca lucrurile in aceasta privinta sunt pe o panta ascendenta o confirma si recordul inregistrat in prima jumatate a lunii septembrie in ceea ce priveste traficul de nave, fiind contorizate peste 500.000 de tone capacitate in traficul extern. "Aceasta cifra ne face sa estimam o crestere de peste trei ori a traficului extern in ultimii cinci ani”, afirma reprezentantii ACN.
Sistemul RIS
Integrarea in Uniunea Europeana aduce schimbari si pentru CDMN. O data cu 2007, va functiona sistemul RIS, in toate tarile riverane, de la Germania la Romania. Este vorba despre un sistem care faciliteaza schimbul de informatii, scopul fiind monitorizarea permanenta a navelor care traverseaza canalul. Sistemul va usura si eficientiza traficul, fiind asemanator, in unele privinte, controlului traficului aerian: operatorii stiu cand ajunge nava la ecluza, unde se afla in orice moment si, in functie de aceste date, o pot ghida pentru a ajunge cat mai rapid si in siguranta pe Marea Neagra sau in porturile riverane. In plus, facturarea se va face electronic, economisindu-se astfel timp si bani. Prima faza a RIS se va incheia pe 25 octombrie, la Rotterdam.