27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialOficial rus la Tiraspol, pentru a pregati o intalnire Smirnov-Medvedev

Oficial rus la Tiraspol, pentru a pregati o intalnire Smirnov-Medvedev

Adjunctul secretarului general al Consiliului de Securitate al Rusiei, Iuri Zubakov, a venit la Tiraspol pentru a pregati o intalnire intre liderul transnistrean Igor Smirnov si presedintele Dmitri Medvedev, care ar putea avea loc pana la sfarsitul anului 2008.

Iuri Zubakov, reprezentant al Kremlinului in procesul de reglementare transnistreana, a spus ca deocamdata nu a fost stabilita o data concreta a intrevederii, iar agenda inca este in faza de coordonare.

"Singurul lucru care poate fi afirmat cu certitudine este ca aceasta intrevedere va avea loc pana la sfarsitul anului curent. Trebuie sa pregatim in comun aceasta intrevedere, astfel incat ea sa fie productiva si eficienta. Ea trebuie sa dea un impuls in dezvoltarea viitoarelor noastre actiuni pentru solutionarea tuturor problemelor acumulate", a declarat oficialul rus, citat de serviciul de presa al liderului transnistrean.

Comunicatul, preluat de NewsIn, mai anunta ca Smirnov si Zubakov "au examinat un spectru larg de probleme ce tin de situatia social-economica din regiune, precum si privind reglementarea conflictului transnistrean".

"Am convenit, precum am facut-o si cu Ucraina anterior, ca toate problemele economice vor fi examinate in formatul de reglementare '5s2', adica Chisinaul si Tiraspolul, cu participarea mediatorilor – Rusia, Ucraiana si OSCE – si a observatorilor – UE si SUA", a spus Zubakov, mentionand ca acest lucru va permite solutionarea eficienta a problemelor privind activitatea cailor ferate si a problemelor ecologice.

Joi, Iuri Zubakov urmeaza sa se intalneasca la Chisinau cu presedintele moldovean Vladimir Voronin.

Fost ambasador al Rusiei la Chisinau, Iuri Zubakov, in prezent adjunct al secretarului general al Consiliului rus de Securitate, a efectuat frecvent vizite in Republica Moldova in ultimul un an si jumatate, fiind oficialul rus cel mai des primit de presedintele Voronin, dar si de factorii de decizie de la Tiraspol. Rod al acestei diplomatii de culise au fost mai multe varinate de statut pentru regiunea separatista, care nu au fost insa acceptate de Chisinau si Tiraspol.

Comunitatea de experti, dar si presa rusa constata o intensificare in ultima jumatate de an a dialogului intre Chisinau si Moscova pe marginea reglementarii transnistrene si afirma ca Moscova ar fi dispusa, in anumite conditii, sa renunte la o enclava separatista ca Transnistria si sa accepte o solutionare a conflictului, pentru a ilustra capacitatea de mediator exceptional a Moscovei.

Conditiile Moscovei ar fi garantarea internationala a statutului de neutralitate a Republicii Moldova si neaderarea ei la NATO, dar si distantarea de organizatia regionala GUAM, perceputa de Moscova drept ostila Rusiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă