21.9 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialOficial britanic citat de BBC: Rusia, implicata in asasinarea lui Litvinenko

Oficial britanic citat de BBC: Rusia, implicata in asasinarea lui Litvinenko

Rusia a fost implicata in asasinarea fostului agent KGB si critic al Kremlinului, Aleksandr Litvinenko, la Londra, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate britanice, citate luni de BBC, transmite Mediafax.

Potrivit unui oficial de rang inalt citat in emisiunea Newsnight a postului de televiziune BBC, exista "indicii foarte puternice ca a fost o actiune de stat".

Acuzatiile survin in aceeasi zi in care premierul britanic Gordon Brown s-a intalnit cu presedintele rus Dmitri Medvedev pentru prima data de la preluarea mandatului prezidential de catre acesta, la 7 mai.

Discutiile in cadrul Summitului G8 din Japonia au reprezentat o incercare de detensionare a relatiilor, deteriorate de la uciderea lui Litvinenko in 2006.

Moscova si Londra au stabilit relatii cordiale dupa ce predecesorul lui Medvedev, Vladimir Putin, a venit la putere in 2000. Acestea s-au deteriorat insa dupa ce Rusia a acuzat Marea Britanie ca gazduieste inamici politici ai Kremlinului – pe afaceristul autoexilat Boris Berezovski si pe liderul rebelilor ceceni Ahmed Zakaiev.

Relatiile intre cele doua tari au atins cel mai tensionat nivel, dupa Razboiul Rece, cand Rusia a refuzat sa il extradeze pe fostul agent de securitate Andrei Lugovoi, acuzat ca l-ar fi otravit pe Livinenko la Londra, in urma cu aproape doi ani.

Rusia neaga puternic orice implicare in aceasta crima refuzand extradarea lui Lugovoi deoarece Constitutia nu permite extradarea propriilor cetateni.

Potrivit BBC, serviciile ruse de securitate, FSB, au beneficiat in timpul mandatului lui Putin de mult mai multa autonomie decat alte servicii straine de spionaj.

"Suntem ferm convinsi ca dosarul Litvnenko are puternice implicatii la nivelul statului", potrivit sursei.

Potrivit aceleiasi emisiuni, serviciile secrete britanice suspecteaza si o incercare de a-l ucide pe Berezovski anul trecut, aceasta indicand "disponibilitatea FSB de actiona impotriva unor persoane din Occident".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă