La mai putin de un an de la transformarea Comitetului Olimpic Roman in Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, in miscarea olimpica s-au produs cateva schimbari importante care au inceput sa se faca simtite tot mai pregnant. Dupa ce sefia forului de specialitate a fost preluata de un colectiv intinerit, care a restructurat din temelii comisiile din cadrul COSR, incurajand tineretul, cele dintai efecte s-au materializat in „buzunarele” componentilor lotului olimpic. Mai multe amanunte despre cum decurge transformarea COR in COSR si actualele prioritati ale forului nostru olimpic am aflat de la Octavian Morariu, presedintele COSR.- Care sunt principalele efecte ale transformarii COR in COSR?
– In primul rand, am creat premizele unei regrupari a tuturor federatiilor sportive din Romania intr-un for neguvernamental si apolitic, asa cum exista peste tot in Europa, mai putin in Franta. Incercam sa sprijinim financiar, mai mult ca pana acum, atat federatiile olimpice, cat si pe cele neolimpice, iar primul nostru succes a fost ca am reusit sa diminuam exodul sportivilor si antrenorilor de valoare in strainatate. Prin bursele olimpice pe care le acordam tuturor componentilor loturilor noastre, evident, in functie de rezultatele inregistrate, am convins o mare parte din sportivii si tehnicienii nostri de valoare sa nu mai paraseasca Romania. De altfel, medaliatii olimpici sunt primii care au simtit, in propriile buzunare, efectele transformarii.
– Fundatia Olimpica Romana, prin intermediul careia pana acum s-au incheiat majoritatea contractelor de sponsorizare, se confrunta cu probleme la nivel de conducere. In ce masura ar putea fi afectat bugetul COSR in cazul unei eventuale desfiintari a fundatiei?
– Deocamdata nu intra in discutie desfiintarea Fundatiei Olimpice Romane. Pana acum, toate contractele de sponsorizare au fost incheiate prin fundatie, dar vom incerca ca de aici inainte noile sponsorizari sa fie incheiate direct prin COSR. Din acest motiv am si adoptat o politica de dezvoltare a serviciului de marketing din cadrul COSR, care sa preia o parte din atributiile comerciale ale fundatiei. Deocamdata, am reusit prelungirea contractelor, incheiate de FOR, cu Romtelecom si Alexandrion, in valoare de 600.000, respectiv 200.000 de dolari pe an. De asemenea, de asta data fara ajutorul fundatiei, suntem in discutii de parteneriat cu ADECO, cea mai mare firma de resurse umane din lume, care va asigura reconversia profesionala a sportivilor de peformanta dupa ce acestia abandoneaza activitatea competitionala.
– Este de notorietate ca baza de selectie pentru loturile olimpice este din ce in ce mai saraca. Ati incercat sa luati masuri pentru revigorarea activitatii sportive la acest nivel, ati luat legatura cu conducatorii ANS sau MEC?
– Inca de cand lucram la Agentia Nationala pentru Sport, am initiat o serie de programe care sa revitalizeze activitatea la nivelul sportului scolar. Sper ca acestea sa fie continuate de actuala conducere. Din pacate, pana acum nu am reusit sa stabilesc o intalnire directa cu ministrul Educatiei.
– Ati afirmat ca in aceasta toamna sala de gimnastica din cadrul Complexului Olimpic de la Izvorani va fi terminata. Veti reusi sa respectati acest termen?
– Lucrarile la sala de gimnastica sunt cele mai avansate si avem toate motivele sa credem ca va fi gata in septembrie. La ultima sedinta a Comitetului Executiv a fost aprobat un buget de 150.000 de euro pentru cumpararea aparatelor, identice cu cele pe care se va concura la Beijing! Speram ca la Izvorani sa cream o superbaza de pregatire pentru gimnastica, una dintre disciplinele noastre prioritare.
– Spuneati in urma cu cateva luni ca mai aveti nevoie de fonduri de la Guvern pentru continuarea proiectului „Izvorani”.
– La ultima rectificare de buget, in urma cu cateva saptamani, statul ne-a finantat cu 50 miliarde de lei, bani pe care ii vom folosi esalonat pentru lucrarile la sala de gimnastica si bazinul de inot. Constructia salii polivalente a fost preluata de Compania Nationala de Investitii, care o va finaliza si o va pune apoi la dispozitia noastra in urma unui parteneriat public si privat. Sper ca anul viitor sa incepem constructia noului hotel, a centrului de recuperare si a stadionului de atletism.
– Ati mentinut legatura cu Ion Tiriac?
– Relatiile cordiale dintre noi au ramas aceleasi. Mai vorbim, din cand in cand, mai putin ca alta data insa, pentru ca este foarte ocupat si din ce in ce mai putin prezent in tara.
– Multumesc!