10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialOcean pe planeta Venus

Ocean pe planeta Venus

O harta realizata de curand a emisferei sudice a planetei Venus sugereaza ca aceasta ar fi fost foarte asemanatoare cu Pamantul, cu activitate vulcanica si un ocean de apa. Harta este realizata din peste o mie de imagini individuale, inregistrate in perioada mai 2006 si decembrie 2007, de catre sonda spatiala Venus Express a Agentie Spatiale Europene. Aceasta sonda este un instrument in plus al astronomilor care ii ajuta sa determine de ce Venus este atat de asemanatoare cu Pamantul si de ce a avut o evolutie atat de diferita.

Din cauza faptului ca Venus este acoperita de nori, camerele normale nu pot fotografia suprafata, dar Venus Express foloseste o camera ce utilizeaza raze infrarosii, pe o anumita lungime de unda. Desi in trecut au mai fost folosite o serie de sisteme radar pentru realizarea unor harti de mare rezolutie a suprafetei planetei Venus, sonda spatiala Venus Express este prima care produce o harta care indica si compozitia chimica a rocilor.

Potrivit Realitatea TV, datele primite de ESA (European Space Agency) au confirmat suspiciunile ca platourile identificate pana acum sunt de fapt continente antice, ce au fost odata inconjurate de un ocean care s-ar fi evaporat. "Nu este chiar o dovada deplina, dar este solida. Tot ceea ce putem spune pana acum este ca platourile sunt diferite de restul planetei", a declarat Nils Müller de la Universitatea Münster si DLR Berlin, care a condus operatiunea de topografiere.

Apa este elementul esential al vietii si desi nu sunt semne care sa indice elemente biologice pe suprafata planetei Venus, mai multi astronomi au speculat ca norii ar putea adaposti viata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă