7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialOccidentalii îl îndeamnă pe Dmitri Medvedev să consolideze statul de drept în...

Occidentalii îl îndeamnă pe Dmitri Medvedev să consolideze statul de drept în Rusia

Politicieni şi specialişti occidentali, inclusiv doi eurodeputaţi români, îi adresează o scrisoare preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în care îl îndeamnă să respecte angajamentul consolidării statului de drept în Rusia, cerând să se facă dreptate în cazuri precum cel al lui Mihail Hodorkovski.

“Dragă domnule Preşedinte Medvedev, credem că Rusia poate şi trebuie să fie o forţă pozitivă în modelarea dezvoltării lumii noastre din ce în ce mai interconectate. În calitatea de mare putere, de punte între Est şi Vest şi de ţară cu o îndelungată şi măreaţă istorie în toate domeniile, Rusia poate exercita o influenţă pozitivă asupra viitorului. În discursurile dumneavoastră, aţi demonstrat că locul Rusiei în lume depinde în mare parte de respectarea statului de drept şi a drepturilor fundamentale ale omului. În acest sens, credem că abordarea instituţiilor judiciare ruse în cazuri precum cel al lui Mihail Hodorkovski, Platon Lebedev, precum şi în investigarea deceselor lui Serghei Magniţki, Anna Politkovskaia, Natalia Estemirova, Stanislav Markelov şi a multor altora care aşteaptă dreptate are o importanţă esenţială asupra percepţiilor externe privind statul de drept din Rusia”, subliniază semnatarii scrisorii.

“Acum sunt posibile acţiuni care să demonstreze că Rusia este cu adevărat un stat de drept. Procedurile împotriva lui Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev, care durează de şapte ani, au stârnit preocupări speciale. Toţi analiştii independenţi sunt de părere că o continuare a acţiunilor de persecutare ar fi nedreaptă şi nu ar avea motivaţii legale. Acest lucru a afectat încrederea în sistemul legal rus şi în voinţa dumneavoastră de a susţine respectarea Constituţiei Rusiei. De aceea, sperăm că modul în care se va lua decizia în cazul Hodorkovski-Lebedev va respecta cu stricteţe principiile statului de drept, aşa cum prevede Constituţia rusă”, continuă scrisoarea publicată în ediţia online a ziarului Financial Times.

“În calitatea noastră de susţinători puternici ai modernizării Rusiei, nu putem asista nepăsători când principiile statului de drept şi valorile umane sunt încălcate şi compromise atât de deschis. Parteneriatele stabile şi sigure cu Rusia pot exista doar atunci când valorile comune fundamentale sunt împărtăşite şi aplicate: când sunt respectate drepturile omului, dreptul la proprietate, când dreptatea prevalează asupra corupţiei. Încheierea acţiunilor de persecutare a lui Mihail Hodorkovski, Platon Lebedev şi a altor persoane din cazul Iukos, aflarea adevărului în cazurile Serghei Magniţki, Anna Politkovskaia, Natalia Estemirova, Stanislav Markelov şi a multor altor victime care cer dreptate în Rusia ar transmite semnale pozitive de schimbare şi ar demonstra că Rusia se află pe făgaşul modernizării. Lumea urmăreşte îndeaproape rezultatele în aceste cazuri, în care rămân atât de multe de făcut pentru sporirea încrederii în măreaţa dumneavoastră ţară”, precizează semnatarii scrisorii.

Scrisoarea este semnată de politicieni, specialişti şi diplomaţi din Marea Britanie, Franţa – între care foştii miniştri de Externe Bernard Kouchner şi Hubert Vedrine -, Germania, Italia, SUA şi Israel. Printre semnatari fugurează şi numeroşi eurodeputaţi, între care românii Cristian Silviu Buşoi şi Renate Weber, dar şi colegi din Marea Britanie, Germania, Irlanda, Polonia, precum şi membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Cele mai citite

Pericol de inundații pe râuri din mai multe județe. Hidrologii au instituit cod roșu

Specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au instituit, vineri, cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Bihor, Cluj şi...

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România, în scădere

În primele zece luni ale acestui an, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut cu 5,3%, comparativ cu perioada similară...

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...
Ultima oră
Pe aceeași temă