24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialObama salută retragerea din Irak şi moartea lui Osama ben Laden

Obama salută retragerea din Irak şi moartea lui Osama ben Laden

Preşedintele american Barack Obama şi-a început marţi discursul anual asupra stării Uniunii exprimându-şi mulţumirea pentru faptul că militarii americani nu mai luptă în Irak şi că liderul Al-Qaida Osama ben Laden nu „mai reprezintă o ameninţare” la adresa Statelor Unite, potrivit Mediafax.

 

„Pentru prima dată în nouă ani, nu mai sunt americani aflaţi în luptă în Irak. Pentru prima dată în două decenii, Osama ben Laden nu mai reprezintă o ameninţare la adresa acestei ţări”, a declarat el, subliniind asupra acestor două succese ale politicii Apărării.

„Majoritatea principalilor lideri Al-Qaida au fost învinşi”, a dat el asigurări, referindu-se la eliminarea în Yemen, în 2011, a lui Anwar al-Awlaki, un imam radical americano-yemenit, lider al reţelei din vestul Pakistanului.

În urma retragerii a aproximativ 50.000 de militari americani din Irak, armata şi serviciile de informaţii au putut să se recentreze asupra priorităţilor lor şi să producă „lovituri decisive” reţelei teroriste Al-Qaida, în opinia sa.

„Mulţumită acestei poziţii de forţă”, Statele Unite au putut începe să reducă amploarea angajamentului lor în Afganistan, unde „elanul talibanilor a fost înfrânt”, a comentat preşedintele, reafirmând că aproximativ 23.000 de militari americani vor fi repatriaţi până la sfârşitul anului.

În prezent, în Afganistan sunt mobilizaţi aproximativ 90.000 de militari americani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă