1.2 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialOperațiune fără precedent: Obama curăță SUA de spioni ruși pe ultima sută...

Operațiune fără precedent: Obama curăță SUA de spioni ruși pe ultima sută de metri a mandatului său. Au fost închise două baze ale agenților GRU și FSB de pe teritoriul american

Cei 35 diplomaţi ruşi şi familiile lor, expulzaţi din SUA prin decizia preşedintelui Barack Obama, acuzaţi de ingerinţă în prezidenţialele americane, au părăsit duminică par avion Washingtonul.

„Avionul a decolat, toată lumea este la bord” a anunţat ambasada Rusiei în capitala americană, citată de Ria Novosti. Aparatul, special venit din Rusia, a îmbarcat cei 35 diplomaţi declaraţi persona non grata şi familiile lor, în total 96 persoane. O plecare spectaculoasă, consecinţa măsurilor şi sancţiunilor anunţate înaintea Anului Nou de Barack Obama, la mai puţin de o lună înaintea încheierii mandatului prezidenţial şi plecării de la Casa Albă.

În afara expulzării diplomaţilor ruşi suspectaţi de Washington că sunt agenţi ai serviciilor secrete ruse, au fost închise două complexe rezidenţiale ruse în nord-estul SUA, fiind considerate baze pentru aceşti spioni presupuşi. GRU, serviciile secrete ale armatei, şi FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB) fac de asemenea obiectul sancţiunilor economice şi juridice, ca şi patru responsabili ai GRU, între care şeful său, Igor Korobov. Obama a precizat că sancţiunile nu se opresc aici şi a prevenit că va lua alte măsuri, inclusiv operaţiuni secrete despre care publicul nu va fi informat. Măsurile luate de Obama nu sunt doar asupra pirateriei cibernetice, ele reprezintă şi un răspuns la ceea ce Washingtonul numeşte vânarea dezagreabilă a diplomaţilor americani la Moscova, în ultimii ani.

Spre surpriza tuturor, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu va expulza nici o persoană, aşa cum prevăd măsurile de retorsiune, şi Moscova îşi rezervă dreptul de a riposta în funcţie de politica preşedintelui ales, Donald Trump. Se ştie că el a promis relaţii mai calde cu Rusia şi este un admirator al lui Putin.

„Urşii” FSB şi GRU

Într-un raport publicat joia trecută, în ziua anunţării sancţiunilor, de Departamentul Securităţii Interne şi FBI, două grupuri care ar fi legate de serviciile secrete ruse, APT 28 şi APT 29, numite şi „Cozy Bear” (Ursul confortabil) şi „Fancy Bear” (Ursul şic) sunt citate ca fiind responsabile de „piratarea care a vizat un partid politic american”. Imaginea „ursului” este folosită din secolul al XIX-lea pentru reprezentarea Rusiei. Cozy Bear este cunoscut ca apropiat de  FSB, însărcinat cu securitatea internă rusă, în timp ce Fancy Bear ar fi o emanaţie a GRU, serviciile secrete militare.

OSCE, oaia neagră a lui Putin

Pe de altă parte, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a fost victima unui atac informatic major atribuit Rusiei. Veritabil copil al Războiului Rece, OSCE s-a născut din acordurile de la Helsinki în 1975 pentru a încuraja dialogul şi negocierile între Est şi Vest. Organizaţia  cu sediul la Viena, are 57 ţări membre şi participă în special la observarea alegerilor, la încetarea focului sau la acorduri de pace, la cererea ţărilor implicate. După 2014 a revenit în centrul jocurilor strategice internaţionale în conflictul din estul Ucrainei.

Organizaţia cu sediul la Viena prezintă suficient interese pentru a face obiectul unui atac cibernetic sofisticat şi de mare amploare, potrivit informaţiilor obţinute de ” Le Monde” şi confirmate de OSCE. Piraţii au avut acces la  mailuri, dosare şi parole. OSCE este garantul şi controlorul foarte fragilelor acorduri de pace în Ucraina obţinute la Minsk în februarie 2015 de preşedintele francez Francoise Holland şi de cancelarul german Angela Merkel cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Petro Poroşenko.

Fancy Bear, în culise

OSCE nu ştie cine se află în spatele atacului, dar, potrivit unui serviciu secret occidental, piratarea ar fi imputabilă grupului de hackeri ruşi APT28 (alias Pawn Storm, Sofacy sau Fancy Bear), celebru pentru legăturile cu serviciile speciale ruse. Serviciile germane cred că ţinta hackerilor ruşi a fost Angela Merkel, în campanie pentru realegerea ei. Merkel este ultimul obstacol important în calea ridicării sancţiunilor europene vizând Rusia după anexarea Crimeii.

OSCE este un spin în talpa preşedintelui Putin care în 2007 a criticat organizaţia că este în serviciul exclusiv al intereselor occidentale. Putin vrea ca OSCE să se concentreze asupra balcanilor şi să-i lase mână liberă în sfera sa de influenţă imediată. Liderul de la Kremlin a încercat să limiteze marja de manevră a observatorilor desfăşuraţi în alegeri şi duce o politică de obstrucţionare sistematică. Până în prezent, el nu a dorit să trântească uşa în special pentru că spionii ruşi, foarte activi la Viena, găsesc o sursă de informaţii apreciabile dar şi pentru că OSCE este un forum unic, unde contactele directe servesc perfect intereselor Rusiei.

Cele mai citite

Echipele Norvegiei și Spaniei au început cu victorii categorice Campionatul Mondial de handbal feminin

Selecţionatele Norvegiei, marea favorită, şi Spaniei au debutat cu victorii categorice, miercuri, la Campionatul Mondial de handbal feminin, care are loc în Danemarca, Norvegia...

Hamas vrea să elibereze toți soldații israelieni în schimbul tuturor palestinienilor închiși în Israel

Un înalt oficial Hamas a declarat miercuri că mişcarea islamistă palestiniană este gata să elibereze toţi soldaţii israelieni pe care îi deţine în schimbul...

Curtea de Apel Paris a refuzat predarea lui Paul al României invocând motive de procedură

Curtea de Apel din Paris a refuzat, miercuri, predarea lui Paul al României, autointitulat prinț, pe motive de procedură, respectiv că unul dintre judecători...
Ultima oră
Pe aceeași temă