3.6 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialOamenii de afaceri, chemati sa sustina proiecte in valoare de aproape trei...

Oamenii de afaceri, chemati sa sustina proiecte in valoare de aproape trei miliarde de euro

Cladiri moderne, construite dupa ultimele standarde, mai multe locuri de parcare, un centru istoric reabilitat, un pasaj suprateran de aproape doi km lungime sunt doar cateva dintre marile investitii pe care le pregateste municipalitatea, in colaborare cu firme private. Planurile primarului Videanu de modernizare a orasului sunt prezentate incepand de ieri la World Trade Plaza, la manifestarea “Oportunitati de investitii in municipiul Bucuresti”.
Oamenii de afaceri care pot sustine proiectele au fost invitati la expozitie pentru a afla care vor fi afacerile in care merita sa investeasca in anii urmatori. Primarul Adriean Videanu a precizat ca in momentul de fata sunt indeplinite toate conditiile pentru ca proiectele Capitalei sa poata fi puse in practica. “Primaria Capitalei, alaturi de primariile de sector, vrea sa-si asume investitia in infrastructura orasului, in sectorul social si vrem sa fim un partener pentru mediul privat de afaceri. Suntem in masura sa lansam cele sapte capitole ale programului de dezvoltare a Bucurestiului, cum ar fi transporturi, drumuri, sistem de circulatie etc. Cea mai importanta problema a Bucurestiului este cea de trafic, iar aici includ probleme de infrastructura stradala, parcari, fluenta circulatiei si, nu in ultimul rand, poluarea. Pana nu vor fi reglementate aceste probleme de infrastructura, nu putem vorbi despre dezvoltare in municipiul Bucuresti”, a afirmat primarul general. Videanu a reamintit ca emisiunea de obligatiuni a municipalitatii, lansata pe piata internationala de capital, a adus credibilitate Bucurestiului la nivelul mediului de afaceri. “Bucurestiul stie ce vrea, stie ce are de facut, este un oras deschis si transparent pentru cei care doresc sa investeasca in el”, a declarat Videanu.
Edilii au prezentat oamenilor de afaceri expozitia de proiecte la care au fost invitate sa participe cu programe proprii si firme particulare. Municipalitatea a adus la standuri planse cu informatii despre planurile de investitii, dar la fata locului nu a delegat si cativa specialisti care sa ofere informatii suplimentare celor interesati. Cel putin ieri, dupa ce expozitia a fost vizitata de oficialitati, standurile primariei au ramas populate doar de vizitatori, pe cand la cele private existau cateva persoane care se ofereau sa-ti dea informatiile solicitate, mape de prezentare si pliante. Municipalitatea a oferit o brosura cu planurile de dezvoltare din perioada 2005-2008, structurate pe sapte capitole.

Firmele private se intrec pe piata imobiliara

In timp de primaria are proiecte legate in principal de intrastructura, protectia mediului si utilitati publice, firmele particulare prezente la expozitie au preferat domeniul imobiliar. Vile in nordul orasului, blocuri si cinci cladiri-turn de peste 100 de metri inaltime pentru locuit si afaceri, intinse pe o suprafata de 100 de hectare sunt investitiile prezentate de una dintre firme, care doreste sa le realizeze in parteneriat public-privat. Reprezentantii firmei au anuntat ca vor dona primariei 125 de apartamente in scop social, ca raspuns la intentia municipalitatii de a asigura utilitatile necesare dezvoltarii urbane a zonelor neracordate la retele de utilitati publice. O alta firma a anuntat ridicarea de constructii pe 221 de hectare, tot in nordul Bucurestiului, la care se adauga 50 de hectare de vegetatie. Oferta de locuinte este foarte bogata, iar firmele particulare s-au orientat catre spatii generoase, mult mai mari decat cele din apartamentele de bloc obisnuite, cu dotari de calitate si cu preturi pe masura. Un apartament cu doua camere care va fi construit in zona Stefan cel Mare va avea o suprafata cuprinsa intre 80 si 107 metri patrati si va costa intre 95.000 si 125.000 de euro, fara TVA. Acest tip de apartamente a avut cea mai mare cautare si s-au vandut foarte repede, chiar daca nu sunt inca gata. Proprietarii lor vor avea centrala termica de bloc, toate utilitatile contorizate, finisaje si bai utilate, precum si electricieni si instalatori, asigurati prin sistemul de management al complexului, in caz de nevoie.

Intersectii supravegheate computerizat

Sistemul de control al traficului general este un alt proiect al municipalitatii pentru care sunt necesare 20,5 milioane de euro. Proiectul include crearea unei zone de 100 de intersectii din zona inelului principal de circulatie si de pe axa nord-sud care vor fi supravegheate computerizat. Astfel, se vor putea modifica ciclurile de semaforizare si se va putea interveni in timp real in cazul unor perturbatii in trafic. Pe mijloace de transport in comun va fi instalat un sistem GPS prin care se va afla in orice moment pozitia unui autovehicul in trafic. Cu ajutorul acestui sistem, se va imbunatati productivitatea parcului de masini si se vor reduce costurile de functionare. In plus, se va micsora numarul de blocaje de circulatie si se va reduce consumul de combustibil.

Legaturi intre principalele artere ale orasului

Principalele artere de circulatie ale orasului vor fi legate prin drumuri care vor fi construite de edili in urmatorii ani. Soferii vor avea de parcurs o distanta mai scurta pana la cele doua autostrazi catre Pitesti si Constanta, folosind cele doua artere de penetratie care se vor realiza intre Splaiul Independentei-Ciurel si autostrada A1, respectiv Splaiul Unirii-autostrada A2. Edilii mai au in proiect: intregirea Splaiului Unirii pe zona Bd. Marasesti-Hanul lui Manuc; pasajul suprateran intre Doamna Ghica si Soseaua Colentina; Doamna Ghica-Bd. Chisinau; Bd. Nicolae Grigorescu-Splaiul Dudescu; supralargirea Soselei Pipera; Bd. Ghencea-Domnesti; Piata Victoriei-Bd. Buzesti-Berzei-Uranus si un pasaj denivelat subteran intre strazile Ion Ionescu de la Brad si Bd. Aerogarii. Costurile proiectului sunt estimate la 150 de milioane de euro.

Taxare automata pentru transportul public

Bucurestenii vor putea calatori cu aceeasi cartela atat cu mijloacele de transport de suprafata, cat si cu metroul. Aceasta gratie implementarii unui sistem de taxare automata compatibil pe toate mijloacele de transport. Acest proiect va duce la imbunatatirea conditiilor de transport prin eliminarea sistemului de taxare existent si care nu mai este adecvat conditiilor actuale. Aceeasi cartela va putea fi utilizata pentru calatoriile cu toate mijloacele de transport public. Realizarea proiectului va costa 14 milioane de euro.

Cele mai citite

Avocatul lui Cherecheș a susținut că fostul primar a refuzat extrădarea

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, reţinut în Germania după ce a părăsit ţara ilegal, refuză să-şi dea acordul pentru extrădare simplificată,...

Un autocar cu 52 de călători, implicat într-un accident

Duminică seara, pe teritoriul comunei Remetea Mare, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate trei vehicule: un autoturism, un microbuz...
00:00:32

VIDEO. Suspect arestat după un atac mortal lângă Turnul Eiffel

Un cetățean german a murit și alte două persoane au fost rănite după ce un bărbat a atacat turiști în centrul Parisului, în apropiere...
Ultima oră
Pe aceeași temă