29 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialO victima a proxenetilor a reusit sa se salveze

O victima a proxenetilor a reusit sa se salveze

Traficul de persoane este un fenomen de mare amploare si gravitate, a carui combatere necesita sporirea si eficientizarea eforturilor. In general, victimele acestui fenomen nu colaboreaza cu autoritatile, din teama de a nu suferi consecintele razbunarii infractorilor aflati in vizorul politiei. Una dintre victimele traficului de persoane a facut o relatare detaliata a imprejurarilor prin care a fost obligata sa se prostitueze in Franta, desi nimic din datele personale ale femeii nu lasau sa se intrevada o asemenea nenorocire. Si totusi…

Povestea Lolei

Lola este o femeie de 32 de ani, din Romania, este divortata si isi creste singura fiica, de 13 ani. Pentru a se descurca cu banii, ea a mai lucrat in strainatate, in Germania, ca baby-sitter. Vorbeste binisor engleza si are ceva cunostinte de italiana si franceza.
In august 2003, ea a primit telefon de la un unchi care i-a propus sa lucreze la un restaurant din Franta, cu un salariu de 1.000 euro pe luna. El urma sa-i faca cunostinta cu cei care ar fi condus-o la Lyon, la familia care avea restaurantul. Lola a fost entuziasmata de propunere si, acasa, chiar si-a facut planuri de rearanjare a apartamentului, impreuna cu fiica si mama sa. Apoi a plecat spre Franta, insotita de un rrom, cam de vreo 34 de ani, si de o alta fata, Maria, de 19 ani, din aceeasi zona cu ea, care mergea tot pentru angajare la acel restaurant.
Cat a durat drumul, insotitorul lor le-a spus cele mai frumoase povesti „adevarate” despre cum se vor imbogati. Dar, odata ajunse la Lyon, a inceput cosmarul. Insotitorul le-a condus la o casa abandonata, fara electricitate, fara apa, fara toaleta, un loc sordid, a carei stapana era o ruda a insotitorului lor. Acolo au aflat ca va trebui sa lucreze pentru ei, prostituandu-se, noaptea, pe strada. Lola a trebuit sa se supuna, fiind amenintata cu bataia sau chiar mai rau.
A trait acest cosmar timp de sapte nopti. In cea de-a opta, o masina a politiei s-a oprit langa ea si alta fata. Le-au cercetat actele si le-au lasat un numar de telefon la care puteau suna daca doreau sa revina in tara lor. Dupa ezitari chinuitoare, pricinuite de groaza celorlalte fete ca vor fi pedepsite de rromi, Lola nu a indraznit sa sune. Dar masina politiei a interceptat-o iar pe strada si ea a plecat cu politistii. I s-a asigurat un translator si i s-a promis protectie, in schimbul adevarului despre proxenetii care o exploatasera. Lola a fost preluata de asociatia „Amicale du Nid” si protejata de orice rau. (Acest caz real, in care doar numele este fals, a fost prezentat in cadrul Seminarului International „Victimele traficului de persoane din Balcani”, organizat in Capitala de Ambasada Frantei din Bucuresti.)

Cateva concluzii

Printre mentalitatile potentialelor victime, care, in mare majoritate, provin din medii sociale sarace si din familii destramate, pe primul loc se afla dorinta de „capatuiala”. La aceasta se adauga acceptarea unor propuneri particulare la limita legalitatii si cat mai putine tangente cu autoritatile. Se merge foarte mult pe recomandari, pe buna-credinta si pe un fel de folclor care cuprinde povestile altora care „au dat lovitura”, gasindu-si de lucru in strainatate. In plus, oamenii cred ca ei se pot „descurca”, chiar daca nu cunosc limba, nemaivorbind de geografia tarilor unde pleaca. (In cazul relatat, Lola habar n-avea unde este Lyon-ul in Franta.) Sau cum functioneaza institutiile din acel stat. Pe de alta parte, cand, in cazurile fericite, unele victime revin in tara, au mari probleme de reintegrare in societate si familie, fiind discriminate pe motiv ca s-au compromis.
Din acest caz s-au desprins si concluzii relativ la eficientizarea masurilor de interventie si contracarare a fenomenului de traficare a persoanelor. Printre acestea s-a mentionat determinarea politiei in a interveni, cu abilitate, pentru a ajuta aceste victime. Adesea politia cunoaste anumite situatii, dar nu intervine. Pe partea cealalta, cei care au nevoie de ajutor sunt paralizati de frica. Politia a spart cercul vicios in cazul Lolei. Si s-a evidentiat si rolul pozitiv al translatorului, care a tradus corect toate relatarile victimei.
In sfarsit, indispensabila este si protectia pe care politia o acorda unui astfel de martor pe parcursul cercetarii penale. Ca si rolul benefic al ONG-urilor care acorda asistenta unor astfel de persoane si contribuie la recuperarea lor sociala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă