26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialO treime din drumurile si podurile din Bacau se afla in reparatii

O treime din drumurile si podurile din Bacau se afla in reparatii

Aproape 50 de poduri si podete si cateva sute de kilometri de drumuri comunale si judetene vor fi reconstruite in urma inundatiilor din vara acestui an.
Zeci de primari au batut in aceste zile holurile Prefecturii si ale Consiliului Judetean pentru a incerca sa convinga autoritatile judetene sa aloce fondurile necesare pentru reconstructia drumurilor, podurilor si podetelor macinate de ape. Sumele venite de la Guvern pentru executia acestor lucrari erau limitate, asa ca autoritatile judetului au fost puse in mare dificultate. A fost nevoie ca membrii Comitetului pentru Situatii de Urgenta sa aleaga strict localitatile unde erau ramasi oameni izolati in urma surparii drumurilor si podurilor. Chiar si in aceste conditii, lista lucrarilor necesare a fi executate in comunele afectate de inundatii din judet se intinde pe zece pagini. Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean spune ca, raportat la numarul de lucrari, judetul Bacau se afla in cea mai cuprinzatoare etapa de reconstructie a infrastructurii din ultimii ani. „Este, daca vreti, partea buna cu care ne alegem in urma dezastrului din acest an”, este de parere Dragos Benea.

Drumurile trebuiau oricum reparate

Multe din drumurile pe care se executa acum lucrari de reparatii trebuiau refacute inca de acum cativa ani insa nici Consiliul Judetean, nici administratiile locale nu au dispus niciodata de fondurile necesare pentru executia acestor lucrari. Pana la producerea inundatiilor din vara acestui an, administratia judeteana ar fi avut nevoie de cel putin o mie de miliarde de lei pentru refacerea celor aproximativ o mie de kilometri de drumuri pe care le avea in administrare. Sperante ca aceste sume sa poata fi acoperite strict din bugetul judetului erau destul de mici in conditiile in care anul trecut, spre exemplu, erau rezervate pentru drumuri doar aproximativ 30 de miliarde de lei. Chiar daca acesti bani ar fi fost rezervati strict pentru reparatii, nu s-ar fi putut asfalta mai mult de 30 de kilometri de drum.
Toata nenorocirea care s-a abatut in acest an asupra judetului ar putea fi privita de autoritatile judetene drept o oportunitate nesperata de a reface fie si numai o parte din drumurile care aratau si pana acum ca dupa razboi. De aceasta data daca se refac, lucrarile vor trebui facute asa cum trebuie, asa ca cel putin cativa ani de acum incolo nu va mai trebui nimeni sa intervina. Problema care se pune acum este cea legata de plata acestor lucrari. Cele 400 de miliarde de lei venite de la Guvern abia daca acopera o treime din costurile totale ale lucrarilor. Daca autoritatile judetene nu vor face uz de toata influenta politica de care dispun pentru a face rost de fondurile necesare pentru plata acestor lucrari, multi dintre constructorii care lucreaza acum la reconstructia judetului ar putea ramane cu facturile neincasate ani buni de acum incolo. Prefectul Gabriel Berca spune ca riscul de a se ajunge intr-o astfel de situatie este destul de mic si ca autoritatile judetului vor face tot ceea ce le va sta in putinta pentru a se face rost de banii necesari pentru acoperirea facturilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă