9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialO studentă americană condamnată pentru crimă în Italia, achitată la apel

O studentă americană condamnată pentru crimă în Italia, achitată la apel

Studenta americană Amanda Knox a fost eliberată luni seara, la scurt timp după achitarea sa de o Curte de Apel din Perugia (centrul Italiei), după ce a petrecut patru ani în detenţie, fiind acuzată de uciderea în 2007 a colegei sale britanice Meredith Kercher, relatează AFP, citat de Mediafax.

Tânăra a părăsit închisoarea de la Capanne, unde era deţinută din 6 noiembrie 2007, la bordul unui Mercedes negru.

Condamnată în primă instanţă, în 2009, la 26 de ani de închisoare, Amanda Knox ar urma să se întoarcă rapid în Statele Unite, unde achitarea sa a fost salutată de Departamentul de Stat, care a adus un omagiu “examinării atente” a acestui caz de către justiţia italiană.

Prietenul ei de la acea vreme, italianul Raffaele Sollecito, în vârstă de 27 de ani, de asemenea acuzat de crimă, a fost şi el achitat şi eliberat.

Verdictul a fost primit cu aplauze de susţinătorii tinerei, dar o mulţime adunată în faţa tribunalului a fluierat şi a strigat “Ruşine!”, “Asasinii!”.

Meredith Kercher, o studentă din Leeds în vârstă de 21 de ani, a fost găsită pe jumătate dezbrăcată şi într-o baltă de sânge, fiind înjunghiată cu 43 de lovituri de cuţit. Autopsia a arătat că aceasta fusese şi violată.

Exprimându-se în cursul zilei în faţa presei, familia sa a apreciat că victima a “fost uitată” şi că frenezia din jurul procesului a fost în favoarea studentei americane. În cursul serii, familia victimei a declarat că nu înţelege cum au putut judecătorii să inverseze sentinţa din primă instanţă.

Îndoielile generate de experţi independenţi asupra fiabilităţii testelor ADN realizate pe arma crimei – un cuţit de bucătărie – şi agrafa sutienului lui Meredith au influenţat fără îndoială decizia juraţilor.

“Am câştigat o bătălie, nu şi războiul”, a declarat unul dintre avocaţii lui Knox, Luciano Ghirga, amintind că Parchetul a promis că va face apel în casaţie în cazul achitării celor doi acuzaţi.

Potrivit verdictului dat în primă instanţă, Amanda Knox şi Raffaele Sollecito i-au dat lui Meredith lovitura finală în timp ce Rudy Guede, un ivorian condamnat la 16 ani de închisoare într-un proces separat, îi ţinea braţele pentru că refuza să participe la un joc sexual. Toţi erau sub influenţa drogurilor şi alcoolului.

Knox şi Sollecito au fost condamnaţi în primă instanţă la 26 şi respectiv 25 de ani de detenţie.

Parchetul a cerut însă pedepse mai dure, cu închisoarea pe viaţă, argumentând că cei doi tineri au omorât-o pe Meredith fără nici un motiv, în noaptea de 1 noiembrie 2007. Această teză a fost respinsă de juraţi.

Cei doi acuzaţi afirmau că au petrecut noaptea împreună, la domiciliul băiatului.

Curtea de Apel a confirmat însă condamnarea pentru defăimare a lui Knox, care l-a acuzat iniţial pe Patrick Lumumba, proprietarul congolez al unui bar, dar care a fost achitat rapid.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă