25.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialO noua ocupatie de criza: pirat pe Dunare

O noua ocupatie de criza: pirat pe Dunare

» Apropierea iernii si lipsa banilor au relansat o ocupatie de nisa care, in sezonul rece, prolifereaza in cartierele marginase ale Galatiului: hotul de cocs.

» Cinci pirati care atacau cu barcile barjele ancorate in rada Portului Mineralier din Galati au fost capturati de Politia Transporturi, dupa o urmarire ca-n filme.

Carbunele cocsificabil si cocsul sunt la mare cautare in cartierele de case, dar si in satele din preajma orasului, pentru ca au o putere calorica mult mai mare decat a altor combustibili. In acest an, noutatea este ca hotii de cocs sunt, de fapt, "pirati", care isi dau atacurile la barjele cu cocs ancorate in rada Portului Mineralier "Romportmet" SA Galati. Ei s-au adaptat la faptul ca, dupa inchiderea uzinei cocsochimice de pe platforma ArcelorMittal, cocsul importat din Polonia ajunge la Galati cu barjele. Politistii de la Sectia Regionala a Politiei Transporturi (SRPT) Galati au capturat, saptamana aceasta, cinci pirati care, la adapostul intunericului, au carat, cu doua barci, peste trei tone de cocs.

 

"In cadrul unei actiuni nocturne, a fost depistat grupul compus din O. Falis, de 35 ani, D. Ciobanu, de 27 ani, A. Condruz, de 26 ani, M. Nechita, de 24 ani, toti domiciliati in Galati, si A. Lepadatu, de 17 ani, din comuna Priponesti, judetul Galati, care, folosind o barca, au sustras de la bordul unei barje ancorate in zona kilometrului 156 a fluviului Dunarea cantitatea de aproximativ trei tone de carbune energetic, in valoare de aproximativ 5.000 lei", a declarat comisarul-sef Petrica Hahui, seful SPRT Galati. Cei cinci pirati de apa dulce au fost chiar foarte greu de capturat, politistii de la "Transporturi" reusind sa puna mana pe ei dupa o urmarire ca in filme, mai intai pe Dunare, iar apoi, pe malul Dunarii, unde cei cinci sperau sa isi piarda urma in intuneric. "Este o infractiune a sezonului rece. Pentru cei care sustrag aceste materiale era relativ usor sa se apropie de barja cu barcile si sa sustraga carbunele energetic, pe care apoi il vindeau cu 10-15 lei sacul.

 

Era o forma de furt pentru subzistenta, mai ales deoarece doi dintre ei, care aveau si antecedente penale, nu aveau alte venituri pentru a trai. Sunt indivizi periculosi, deoarece chiar odata prinsi nu s-au predat usor, lucratorii nostri urmarindu-i si pe apa si pe uscat", a mai precizat comisarul-sef Petrica Hahui.

Modul de operare
Pana acum, hotii actionau in zona platformei siderurgice ArcelorMittal. Modul de operare a bandelor format din 3-4 "hoti de cocs" era tipic: urcau in trenurile cu care era adus carbunele cocsificabil la combinat, dadeau jos din vagoane cat mai mult carbune, dupa care il incarcau in saci de rafie, pe care ii duceau in "depozitele" din baraci. Cel mai mare astfel de "depozit" de carbune cocsificabil, descoperit de jandarmi intr-o baraca parasita de sub viaductul care face legatura intre oras si combinatul siderurgic, era format din 200 de saci, in valoare totala de peste 5.000 de lei. Apoi, sacii cu cocs sau carbune cocsificabil iau calea satelor din preajma Galatiului, unde sunt vanduti la bucata, cu banii jos.

Furturi in scop industrial
Mai sunt si hoti care lucreaza pe cont propriu, pentru a se incalzi, dar sunt si hoti care lucreaza "la comanda", in scopuri industriale. O echipa de interventie a Jandarmeriei a capturat un grup de sase hoti, care incercau sa scoata din combinatul ArcelorMittal un transport de zece tone de cocs. Jandarmii au depistat grupul de hoti in timp ce incarcau in camion cei 260 de saci cu cocs, dar i-au lasat sa isi termine treaba si au descins abia in momentul in care camionul s-a pus in miscare. Cinci dintre hoti, care incarcasera cocsul in camion, au rupt-o la fuga cu o Dacie, fiind capturati de o alta echipa a Jandarmeriei in comuna Sendreni. Dupa ce au fost dusi la sediul IJJ, soferul a recunoscut ca primise bani pentru a efectua transportul, iar ceilalti au recunoscut ca cele zece tone de cocs urmau sa ajunga la Toflea, sat locuit in exclusivitate de rromi, dintre care multi se ocupa de prelucrarea metalelor si folosesc cocsul pentru incalzirea cuptoarelor.

Cele mai citite

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă