30 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialO nouă metodă de a ţine în frâu pofta de mâncare

O nouă metodă de a ţine în frâu pofta de mâncare

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Manchester din Marea Britanie au descoperit o metodă foarte naturală de a ţin în frâu pofta exagerată de mâncare prin utilizarea unei substanţe fără efecte adverse. Este vorba de un studiu publicat în revista „Journal of Neuroscience”, care pune accentul pe crearea unui nou medicament cu rol antagonist asupra receptorilor canabinoizi endogeni din creier, ce şi-au dovedit eficacitatea în reducerea greutăţii corporale, datorită acţiunii inhibitoare asupra centrilor nervoşi responsabili cu plăcerea.

Profesorul Simon Luckman şi dr Garron Dodd, autorii studiului, consideră că, prin  inhibarea activităţii zonei din creier responsabile cu recompensa şi comportamentul hedonist, este posibilă reducerea poftei de mâncare, la fel ca în cazul dorinţei excesive de a consuma alcool sau droguri, cu importante modificări ale neurotransmiţătorilor. Până acum experţii au testat doar pe şoareci noua substanţă care inhibă mâncatul excesiv, dar susţin că descoperirea lor oferă o perspectivă asupra eficacităţii terapeutice anti-obezitate, iar companiile farmaceutice ar trebui să profite de această nouă oportunitate pentru a crea noi ţinte atractive şi „sigure” pe termen lung.

Dr Dodd explică: „Se ştie că nevoia de recompensă manifestată pe deplin şi în comportamentul alimentar influenţează apetitul, de aceea uneori mâncăm de plăcere şi nu neapărat pentru că ne-ar fi cu adevărat foame în acel moment. Explicaţia ştiinţifică pentru acest fapt se referă la activitatea sistemului canabinoid din creier – o componentă naturală a circuitului ‘faptă-răsplată’ -, activitate care de altfel este afectată de anumiţi hormoni şi substanţe chimice”. El a adăugat că, similar cu modul în care se produce acest fenomen de „înfometare artificială”, există soluţii de rezolvare a poftei exagerate pentru mâncare. Este vorba de aşa-numiţii „antagonişti” care acţionează direct asupra receptorilor sistemului canabinoid prin limitarea nevoii de recompensă prin ingestia de alimente (alimentaţia pur hedonistă).

În urmă cu şase ani, cu acest scop pe piaţă a fost lansat un medicament cunoscut sub numele generic de Rimonabant, în cadrul tratamentului anti-obezitate. Acest tip de medicament acţiona şi asupra depozitelor de grăsime de pe corp din ţesuturile periferice, dar, din cauza efectelor adverse periculoase (inducerea stărilor depresive şi chiar a suicidului), a fost retras din comerţ. De aceea, specialiştii de la universitatea britanică susţin că cea mai bună soluţie este utilizarea unui inhibitor denumit hemopressin. Substanţa, care este produsă în mod natural de organismul uman, acţionează prin blocarea centrilor plăcerii de la nivel cerebral.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă