2.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialO noua criza In pregatire Intre Occident si lumea musulmana

O noua criza In pregatire Intre Occident si lumea musulmana

Autoritatile europene urmaresc cu ingrijorare declaratiile publice ale unui parlamentar olandez care ar putea declansa o criza intre Occident si lumea musulmana mult mai grava decat cea creata in 2005 in urma publicarii de catre un ziar danez a unor caricaturi reprezentandu-l pe profetul Mahomed.
Deputatul Geert Wilders (44 de ani) este presedintele micului partid de dreapta Partij Voor de Vrijheid (PVV, Partidul Libertatii). Wilders e cunoscut pentru luarile sale de pozitie impotriva prezentei strainilor in Olanda, dar mai ales impotriva musulmanilor si a islamului in general. El ocupa locul ramas liber in urma asasinarii in 2002 de catre un dezechilibrat a carismaticului politician Pim Fortuyn. Wilders a devenit cunoscut in urma unui alt asasinat care a zguduit Olanda: omorarea in 2004 a cineastului Theo van Gogh de catre un fundamentalist musulman de origine marocana. Imediat dupa aceea, Wilders a inceput sa propuna limitarea sau oprirea imigratiei in Olanda a cetatenilor de origine non-europeana, in special a musulmanilor. Criticand islamul, el a propus interzicerea Coranului, numit de el "un text oribil, de tendinta fascista, care contravine legilor Olandei". Singura alta carte interzisa in Olanda este "Mein Kampf" a lui Hitler.

Autoritatile au inceput sa fie ingrijorate de declaratiile lui Wilders atunci cand acesta a anuntat ca se pregateste sa difuzeze, la sfarsitul acestei luni, un film de scurtmetraj in care va explica pentru ce considera Coranul o carte nociva, dupa care va sfasia si va da foc unui exemplar din cartea sfanta a musulmanilor.
Asta nelinisteste foarte mult autoritatile olandeze, ba chiar si europene, in special din serviciile lui Javier Solana, seful diplomatiei UE. Pangarirea la televizor a Coranului ar putea starni un val de furie si violenta in tarile musulmane, ducand astfel la deteriorarea relatiilor dintre Occident si lumea islamica, relatii care sunt si asa subrede.
Deocamdata, este stiut doar faptul ca filmul va fi gata la sfarsitul acestei luni si ca singurul program care a anuntat ca l-ar putea difuza este emisiunea de informatii Nova de la televiziunea olandeza. Responsabilii emisiunii au anuntat insa ca isi rezerva dreptul de a vedea filmul inainte de a se decide daca il vor difuza. Chiar in caz de refuz, filmul va fi pus pe site-ul PVV, dar si pe YouTube.
Wilders traieste in acest moment ascuns si, in calitatea sa de deputat, beneficiaza de o protectie permanenta. Potrivit cotidianului De Volkskrant, autoritatile olandeze au cautat sa exercite presiuni, pentru a-l convinge, sau a-l obliga, sa renunte sa-si duca pana la capat planul, amenintandu-l, printre altele, ca i se va retrage protectia de care beneficiaza. Wilders se ascunde in spatele dreptului la libertatea de expresie, garantata prin Constitutie. Insa, cum formuleaza un oficial european care urmareste situatia indeaproape, "libertatea de expresie este o notiune foarte frumoasa, dar mai exista si ceva care se numeste simtul civic".

Dan Alexe
Dan Alexehttp://dan-alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Andrei Baciu a demisionat din fruntea CNAS, după ce numele lui apare în dosarul vaccinurilor

Medicul Andrei Baciu și-a anunțat demisia, în dimineața de 11 decembrie 2023, din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Demisia...

Andrei Baciu a demisionat din fruntea CNAS, după ce numele lui apare în dosarul vaccinurilor

Medicul Andrei Baciu și-a anunțat demisia, în dimineața de 11 decembrie 2023, din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Demisia...

Și ce dacă Hunter Biden a cheltuit șpaga românească pe dansatoare exotice?

În timp ce România era ostracizată de lupta anticorupție, iar rețelele Soros scoteau sute de mii de tefeliști în stradă, fiul lui Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă