3.2 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSpecialO mutaţie genetică a răpit gustul roşiilor

O mutaţie genetică a răpit gustul roşiilor

Un nou studiu privind gustul dispărut al roşiilor „moderne” realizat de cercetătorii germani şi americani a descoperit că selecţia axată strict pe culoarea şi aspectul exterior al roşiilor a dus la pierderea genelor responsabile de conţinutul de zaharuri şi arome.

„Descoperirea este un mare pas înainte în cercetările noastre, care au ca scop înţelegerea tuturor etapelor prin care trec roşiile, de la creştere până la coacere”, declară Alisdair Fernie, un cercetător care studiază compoziţia chimică a tomatelor, în cadrul laboratoarelor Institutului de Fiziologie Moleculară a Plantelor Max Planck, din Potsdam.

Tomatele provin din America de Sud, iar în prezent sunt cultivate pe aproape toate continentele. Peste 15 milioane tone de tomate sunt recoltate doar din Statele Unite în decursul unui singur an. Fermierii culeg tomatele înainte să prindă culoarea roşie. De fapt, timp de peste 70 ani, fermierii au selectat şi cules tomatele care aveau o culoare verde uniformă, înainte să se coacă, arată un studiu publicat de Nature, citat de descopera.ro şi realitatea.net

„În contrast, varietăţile sălbatice de tomate au în jurul codiţei o zonă de culoare verde închis la culoare, ceea ce face mai dificilă estimarea momentului la care pot fi recoltate. Pe lângă acest aspect, cumpărătorii găsesc că tomatele care nu au un colorit uniform nu prea sunt bune de cumpărat”, declară Ann Powell, cercetător din cadrul Universităţii Davis din California.

Pentru a descoperi gena responsabilă de coloritul tomatelor, echipa de cercetători condusă de Ann Powell a încrucişat mai multe varietăţi de tomate cultivate cu tomate sălbatice. Prin selectarea plantelor ale căror fructe prezentau zone verzi şi încrucişarea acestora cu soiurile consacrate de tomate, cercetătorii au reuşit să determine locul genei responsabile de colorit: ea se află într-o regiune a cromozomului 10. Folosindu-se ulterior de secvenţa completă a genomului de tomate (recent descifrat), oamenii de ştiinţă au identificat gena respectivă, denumită SIGLK2.

La tomatele sălbatice, gena SIGLK2 intensifică formarea cloroplastelor, compartimentele din celulele plantelor responsabile de fenomenul fotosintezei. Cloroplastele captează, cu ajutorul clorofilei, lumina necesară creşterii şi dezvoltării plantei. În majoritatea tomatelor din supermarketuri, gena SIGLK2 este inactivă.

„Am studiat peste 20 de soiuri de tomate din Statele Unite, Europa şi Asia şi toate aceste soiuri prezentau aceeaşi mutaţie, care duce la inactivitatea gene”, declară în continuare Ann Powell.

Este, în fapt, o mutaţie genetică, arată LA Times, care fixează ca moment al schimbării în rău anii 40, când practica de a culege roşiile cu mult înainte de adevărata coacere a fost practicată la nivel tot mai larg.

Cele mai citite

O comisie din Parlamentul European va audia reprezentanţi ai TikTok

Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului din Parlamentul European va audia marți reprezentanți ai platformei TikTok, în cadrul unei sesiuni dedicate aplicării normelor...

Lando Norris, dezamăgit după greșeala comisă în Qatar! „Mi-am dezamăgit echipa”

Marele Premiu al Qatarului a fost unul de coșmar pentru Lando Norris, care a încheiat cursa pe locul 10 după o penalizare ce l-a...

Trupul neînsufleţit al lui Helmut Duckadam, depus la Arena Naţională! Familia cere respect pentru intimitatea lor

Lumea fotbalului este în doliu după moartea lui Helmut Duckadam, fostul mare portar român cunoscut ca „Eroul de la Sevilla”. Trupul său va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă