17.8 C
București
luni, 23 mai 2022
AcasăSpecialO mie de euro un permis de conducere

O mie de euro un permis de conducere

Cu sume cuprinse intre 400 si 1.000 de euro poti cumpara un permis de conducere chiar de la politistii examinatori, ne-au declarat surse din Ministerul Administratiei si Internelor. „Fenomenul a luat amploare la nivel national si a ajuns la urechile unor chestori cu functii importante. Politistii de la examinari, cu ajutorul unor instructori ori pe cont propriu, faciliteaza promovarea examenelor celor care prefera sa plateasca. S-a ajuns pana la substituirea persoanelor de la examen pentru sume de 800, chiar 1.000 de euro pentru un permis autentic. La un simplu control de rutina se poate constata ca foarte multe persoane care atunci cand trebuie sa semneze un document pun degetul conduc „legal” masini pe drumurile publice”, ne-au declarat sursele noastre.


„Nici nu se mai prezinta la examen”

Un rol important in afacerea permiselor il au instructorii auto. Ei sunt cei care „racoleaza” clientii. „Daca nu va descurcati la examen, cunosc eu pe cineva care va poate ajuta”, asa suna oferta instructorilor. Amanuntele sunt stabilite numai dupa ce elevul devine interesat si evident nu prezinta un pericol. O alta sursa a politistilor examinatori sunt prietenii apropiati si de mare incredere. Sursa noastra ne-a dezvaluit ca sunt situatii – si nu putine – cand clientul nici nu se prezinta la probele de examinare, pentru ca este analfabet ori stie sigur ca nu este pregatit, iar examinatorul il substituie de la cele doua probe. „Plateste 800 sau 1.000 de euro si primeste permisul, nici nu se prezinta la examene. Un alt amanunt important al afacerii il reprezinta plata. De regula, banii se dau dupa ce persoana in cauza a primit documentul mult ravnit. Totdeauna plata se face in timpul liber al examinatorului, in locuri, publice unde „intamplator” se intalneste cu instructorul sau beneficiarul in supermarket-uri, parcari, targuri etc.”

400 de euro pentru chestionare marcate

Examenul de cunostinte teoretice – chestionare – se poate promova sigur contra sumei de 400 de euro. Metodele de fraudare a examenului sunt cat se poate de simple si sigure. Pentru cei mai slabi exista chestionarele marcate. „Stim cu totii ca aceste chestionare au fost plastifiate, tocmai pentru a nu se putea marca pe ele. Gresit, ne-a spus angajatul MAI. Marcajul poate fi aplicat prin multe procedee. Cel mai folosit se pare ca este cel cu creionul, care se sterge ulterior foarte repede, sau prin apasarea cu un corp ascutit in dreptul raspunsurilor corecte. Evident ca seturile cu raspunsuri corecte le primesc numai platitorii recunoscuti de examinatori dupa nume ori fizionomie, dupa caz. Pretul intra la pachet cu examenul de traseu tratat de examinatori cu mare ingaduinta. Nimic nu este intamplator – examinatorii formeaza o echipa si fiecare stie ce are de facut.”

Zece cazuri descoperite la Braila

Au fost multe cazuri descoperite de anchetatori. La Bacau, Braila, Buzau, Craiova, Mehedinti etc. In majoritatea cazurilor descoperite posesorii permiselor de conducere erau analfabeti. „Zece persoane din judetul Ilfov, cele mai multe dintre ele romi, care se ocupa cu colectarea de fier vechi, si-au facut mutatii la Braila pentru a putea da examenul auto in acel judet. Ei au depus acte de studii false, copii ale documentelor de identitate si documente care atestau absolvirea unor cursuri de conducatori auto, obtinand permise de conducere auto pentru categoria B”, informa cu mai mult timp in urma Inspectoratul General al Politiei Romane.

Au promovat sala cu doua clase

La Bacau au fost descoperite cateva cazuri de carti de identitate false cu ajutorul carora posesorii au dobandit permise de conducere. Folosindu-se si adeverinte false de studii s-a ajuns in situatia ca persoane care au terminat doua clase sa reuseasca la proba de sala. Mai grav, unii dintre subiectii anchetei figurau ca plecati din tara la data la care au sustinut si promovat examenele. In consecinta, multi politisti au fost destituiti la acea vreme, si atat.

Noua lege promoveaza posibilele ilegalitati

In legislatia care functiona pana la 1 decembrie 2006, candidatii la examenul auto trebuiau sa depuna la dosar diploma de studii si documentul care atesta ca este apt din punct de vedere psihologic pentru a conduce un autovehicul. Noua lege prevede ca viitorii soferi sa prezinte acest ultim document reprezentantilor scolilor de soferi inainte de inceperea cursurilor de pregatire. Nimic mai simplu. Daca pana de curand solicitantul se straduia sa-si procure o diploma de studii, acum drumul catre obtinerea permisului de conducere ii este inlesnit tocmai de legiuitori.
Sute de cetateni din judetele tarii cu numeroase comunitati de romi instariti, dar fara sa fi trecut cel putin o data pragul scolii sunt posesori de permise de conducere.
Sunt si alte categorii de oameni care au dobandit acest drept, cel putin dubios, insa nicio autoritate nu a luat in calcul riscul pe care il reprezinta pe sosele persoanele care cu ajutorul politistilor si-au cumparat permise de conducere.

Marturia unui instructor

Amploarea fenomenului permiselor cumparate ne-a fost confirmata si de un instructor auto din Capitala. Sub protectia anonimatului, acesta ne-a declarat ca „mai ales la scolile mari, intelegerea se face intre instructor si politist. Daca nu exista niciun pericol, instructorul ii spune elevului ca un traseu la sigur il costa pana in 100-150 de euro. Banii se dau intr-o parcare, inainte de examen, daca instructorul e mai nou, sau instructorul si politistul se vad dupa examen intr-un loc oarecare”. Instructorul a precizat ca „mai sunt si elevi care ori nu au atatia bani pe care sa-i dea ca sa mearga la sigur, ori nu vor. Majoritatea pica traseul la prima incercare. Politistul care se urca cu ei (n.n. -examinatii) in masina stie clar care a dat si care nu. Si, in functie de asta, ii trece sau nu. Mai trec si vreo doi-trei care nu au dat, ca sa nu bata la ochi ca sunt asa multi picati, da' daca nu platesti totul tine de noroc”. „Mergeti cand sunt examene la scolile astea mari, sa auziti elevii cum vorbesc intre ei, care cat a dat. S-a mers prea departe, majoritatea sunt catastrofe la volan, dar isi iau traseul pe 100 de euro. E moarte sigura pentru ei, dar ce naiba sa faci? Banul face legea printre noi”, ne-a mai declarat instructorul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă