19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialO margareta pentru analisti

O margareta pentru analisti

In masura sa indigneze pe orice om caruia ii pasa de ceea ce se intampla in jurul sau, accidentul violonistului Sherban Lupu in fata Ateneului Roman a trecut aproape neobservat. E drept, s-a dat o stire de televiziune, pentru a dezvinovati Realitatea TV de prezenta unui cablu gros, la cateva ore dupa un spectacol televizat, in calea trecatorilor.

Violonistul Sherban Lupu, cel mai bun interpret al muzicii lui George Enescu, profesor stimat in SUA si concertist pe meridiane si paralele, s-a impiedicat intr-un cablu gros lasat pe trotuar si si-a fracturat umarul in trei locuri. Va trebui sa renunte la turnee cel putin cateva luni, daca nu cumva chiar cariera sa viitoare va fi compromisa. Pentru media romaneasca, acest caz nu exista. Exista, in schimb, cazul Orban. L-ati/l-am putut vedea pe toate ecranele, reluat la infinit. De fapt, ce s-a intamplat. Cam tot cand si-a fracturat violonistul umarul pe la Ateneu, dl ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, a patinat si a intrat intr-o alta masina si apoi, impreuna cu aceasta, pe trotuar. E drept, dl Orban a patinat cu automobilul. Accident minor, la prima vedere, nimeni nefiind accidentat. Dl ministru nu s-a grabit sa declare accidentul, in cele 24 de ore permise, la politie. Deci, intrebari pentru analisti. A fost baut? A lovit pe cineva? De ce s-a dus abia in a 27-a ora la politie, ce a vrut sa ascunda? Unde-i victima? Ce e drept e adevarat, cum se spunea candva, cand notiunile erau mai bine precizate: daca dl Orban a mintit, atunci e grav; chiar daca "victima" a fost doar zgariata, prevederile legii sunt clare: se declara totul imediat la politie. Fata care s-a lovit la mana cam cand se petrecea accidentul nici macar nu a trebuit spitalizata. si totusi, violonistul Sherban Lupu nu a mai interesat pe nimeni. Pentru ca, nu-i asa?, s-ar fi putut ca vinovata de neglijenta noastra tipica sa fie, de data asta, chiar televiziunea cea mai anti-Orban.
Nu ma intereseaza ca, si in acest caz, ca in atatea altele, a avut loc o manipulare de dimensiuni nationale. Nu ma mira faptul ca nici un analist nu s-a repezit sa observe halul in care sunt tratate lucrurile de catre toata lumea, iresponsabilitatea cu care sunt lasate sau create, din tembelism, obstacole pe strazile capitalei si, probabil, si ale altor orase si indiferenta in fata vreunui accident grav, ca acela al violonistului Sherban Lupu. Ca te poti zgaria sau iti poti agata haina la fiecare trecere pe langa vreun stalp, in fiarele innodate neglijent imprejurul lui, n-ar fi nimic, dar sunt gropi in care poti cadea si unde te alegi cu picioare rupte sau chiar mai mult. Cui ii pasa ca, din neglijenta unor lucratori tembeli si a sefilor lor la fel, un violonist de talie internationala nu va mai putea sa-si onoreze contractele? Nimanui, evident, caci violonistul nu e inscris in nici un partid. Sper ca maestrul Sherban Lupu, educat la scoala americana, sa deschida un proces si cei vinovati sa plateasca din greu, doar-doar vor invata ca asa nu merge in lumea civilizata. Fie ca sunt de la Realitatea TV, fie de la Electricitate. Cat despre dl Ludovic Orban, nu sunt deloc sigur ca manipulatorii vor obtine, in final, rezultatul scontat. S-ar putea sa iasa invers. Pana atunci, cautati o margareta si incercati pe petalele ei: a mintit, n-a mintit? O sa fie cam greu in plina iarna, dar merita, pentru ca e singura solutie, deocamdata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă