1.5 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialO maimuţă paralizată a reînceput să meargă graţie unui tratament cu celule...

O maimuţă paralizată a reînceput să meargă graţie unui tratament cu celule suşă

O maimuţă paralizată în urma unui accident a reînceput să meargă şi să îşi folosească toate cele patru membre graţie unui tratament cu celule suşă pluripotente induse, au anunţat, miercuri, cercetătorii japonezi de la Universitatea Keio, informează AFP, potrivit Mediafax.

“Este pentru prima oară când un animal din această specie îşi recuperează funcţiile motorii într-un astfel de mod”, a declarat profesorul Hideyuji Okano, de la Universitatea Keio.

Cercetătorii niponi, care au ajuns, în trecut, la acelaşi rezultat cu un şoarece, au injectat celule suşă pluripotente induse în coloana vertebrală a animalului paralizat.

Celulele suşă au fost injectate la nouă zile de la producerea leziunii pe coloana vertebrală a animalului. Maimuţa a reînceput să îşi mişte membrele după două săptămâni.

După şase săptămâni, ea şi-a regăsit capacitatea de a face salturi aproape normale, iar membrele anterioare s-au recuperat în proporţie de 80%, a adăugat cercetătorul nipon.

Celulele utilizate în cadrul acestui studiu au fost create prin implantarea a patru gene în celule extrase din ţesuturi de piele umană, cu scopul de a le reprograma.

Celulele suşă pluripotente induse astfel create au revenit la un nivel foarte apropiat de stadiul embrionar (nediferenţiat).

Japonia este foarte implicată în acest tip de cercetări ştiinţifice, care prezintă o miză imensă, de când o echipă condusă de profesorul Shinya Yamanaka, de la Universitatea din Kyoto, a reuşit în premieră să reprogrameze celule extrase din piele în celule suşă pluripotente induse.

Totuşi, rezultatele acestor studii sunt insuficiente pentru a permite utilizarea lor pe scară largă în tehnica medicală. Oamenii de ştiinţă trebuie să analizeze riscurile, să dezvolte tehnicile necesare şi să conceapă în timp util anumite dispozitive terapeutice.

Metoda actuală de creare a celulelor suşă pluripotente induse, care apelează la anumite retrovirusuri pentru a transporta în organism genele reprogramatoare, este susceptibilă de a trezi din starea latentă acele gene care declanşează diverse tipuri de cancer.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă